Пуковник Касад: Резиме војних догађаја у Новоросији од 21. септембра



Током дана ситуација се није битно променила и остаје напета. Украјинска војска је наставила са прегруписавањем својих снага с циљем заузимања повољнијих граница и утврђивања заузетих позиција.


Са циљем да оптуже милицију за нарушавање споразума који су постигнути током преговора контакт групе у Минску, украјинске снаге су неколико пута провоцирале браниоце Новоросије да покрену војну акцију, међутим, нису успеле да остваре своје циљеве.

У 11 сати и 10 минута, два тенка и три пешадијска борбена возила Оружаних снага Украјине пришла су у домет са стране насеља Славноје (ДНР), изазивајући браниоце Донбаса да отворе ватру на њих. Након што су борци милиције ДНР испалили неколико хитаца упозорења у ваздух, показујући спремност да заштите своју линију, возила украјинских снага су се повукла на позиције које су раније заузели.

Упркос споразуму о прекиду ватре, руководство Доњецке и Луганске Народне Републике званично је забележило једанаест случајева кршења режима прекида ватре са стране украјинске војске.


Догађаји у ДНР

Стамбени блокови и позиције одреда ДНР у граду су били изложени систематском минобацачком гранатирању са Доњецког аеродрома почев од 10 сати пре подне.

Стамбена зграда у потпуности уништена, осам цивила рањено.

У 10:10, са стране насеља Гранитноје, тешка артиљерија украјинске војске је извршила удар на периферији Новаја Мар'инке.

У 12:40 контролни пункт Војске ДНР у Трудовској округу Доњецка је нападнут уз коришћење лаког наоружања и аутоматског бацача граната АГС-17. Један борац милиције је рањен.

Од 13:20, стамбени блокови Јунокоммунаровска су подвргнути поновном гранатирању са артиљеријских положаја у Булавинскоје. Три стамбене зграде и продавница уништене.

У 13:40, са стране насеља Пески су гранатирани уз коришћење цевне артиљерије предграђа-"спаваонице" и инфраструктурни објекти у Доњецку, али и позиције одреда народне милиције који блокира аеродром.

У 13:50, периферија села Трудовскоје округа Волновака у ДНР била је изложена минобацачкој ватри са стране Мар'инке.

У 15:10, са позиција у близини Мариупоља, рафалној ватри су били изложени стамбени блокови насеља Октјабрк. Периферија села Безимјанноје била је изложена гранатирању са истих позиција, али овај пут уз коришћење вишецевних лансера ракета. Две стамбене зграде су оштећене. Цивилне жртаве се установљују.


Догађаји у ЛНР

Поново артиљеријски удари у Первомајску. Три борца милиције из Стаханова страдало током једне од битака у овом граду. Њихова сахрана одржана у Стаханову.


Остали догађаји

Рођаци три немачка држављана, који су били у авиону "Малезијан ерлајнса" обореног 17. јула, припремају тужбу против Владе Украјине и председника Петра Порошенка пред Европским судом за људска права (ECHR).

Ово је објављено у немачком листу "Билд ам сонтаг" од стране адвоката Елмар Гимула, који штити интересе потенцијалних подносиоца захтева.

"Према међународном закону, свака држава, отварањем свог ваздушног простора, прихвата одговорност за то", рекао је адвокат за новине. Он је сигуран да су кијевске власти морале да затворе ваздушни простор над истоком земље, јер нису имале могућности да створе безбедне услове за безбедан прелет авиона.

Према његовим речима, чињеница да Украјина није испунила своју обавезу је основа за тужбу, која ће бити поднета Европском суду за људска права за око две недеље.

Збирна компензација у сваком конкретном случају, према Гимули, требало би да буде најмање један милион евра. Компанија "Малезиан ерлајнс" је раније исплатила пет хиљада евра породици сваке жртве.


Оригинални текст на руском: Сводка военных событий в Новороссии за 21.09.2014 » новости Юго-Востока Украины, ситуация на Украине сегодня, АТО (антинародная террористическая операция) - Голос Севастополя
Извор: Colonel Cassad (in English) - Summary of military events in Novorossia as of September 21
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!