Порошенко: Кијев ће направити одбрамбену линију и увешће пограничну контролу око места са специјалним статусом



                                                                © РИА НОВОСТИ. Михаил Маркив

КИЈЕВ, 22. септембар (РИА Новости) - Украјинске власти ће направити одбрамбену линију и увешће пограничну контролу око области са посебним статусом на истоку земље, рекао је украјински председник Петро Порошенко.

"Поред изградње линије одбране дуж административне границе, изабрана је посебна зона у којој ће радити граничари и где они сада припремају одговарајући инжењеринг, техничку и регулаторну подршку за то," рекао је украјински шеф државе .

Према речима председника, мера је неопходан корак предузет да заштити остатак украјинске територије од ширења сукоба.

Кијевске власти и присталице независности су 5. септембра усагласиле ставове о прекиду ватре и бројним питањима у вези статуса Доњецке и Луганске области (Протокол из Минска) у главном граду Белорусије, Минску, посредством Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

На основу Протокола из Минска, украјински парламент, Врховна Рада, је 16. септембра одобрила закон о специјалном статусу делова Доњецке и Луганске области. Закон уводи самоуправу, наводи да ће се локални избори одржати у областима 7. децембра, и гарантује право на коришћење руског или било којег другог језика у Украјини.

Стране су у суботу ујутро формулисале меморандум с девет одредаба које ће регулисати спровођење споразума о прекиду ватре између Кијева и присталица независности у источној Украјини.


Извор: Kiev to Create Defense Line, Border Control Around Areas With Special Status: Poroshenko | World | RIA Novosti
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!