Влада Украјинцима прописала строгу дијету




Данас је Украјина, иако је потписала споразум о придруживању са ЕУ, далеко од хваљеног европског нивоа цена, које су често ниже. Немогуће је обуздати их да буду чак и на нивоу од прошле године. Многе наивне људе је изненадило што потписани комад папира није донео јефтино воће и поврће у продавницама, као што је било у Пољској.

Дакле, у августу, индекс потрошачких цена у Украјини у односу на децембар прошле године порастао је за 12,9%. У односу на исти период 2013., индекс потрошачких цена је још и нешто нижи, за 0,6%. Претходна власт је успелвала да одржи веома опрезну стопу раста (а понекад да је чак и смањи) цена, којој би позавидео чак и руски потрошач.

Али, изгледа да су нове украјинске власти одустале од елементарне контроле цена у земљи. Искуство је показало да су краткорочне политичке амбиције политичара, који су засели устолицу лидера Украјине после Мајдана, драгоценије од интереса украјинског становништва.

У Украјини су пре свега порасле цене меса и живине. На пример, у септембру прошле године, цело пиле је коштало 20-22 гривне. Сада ће тај производ Украјинца коштати 28-32 гривни, а филеу је цена порасла са 35-38 на у просеку 50 гривни.

Чини се да Европа није наметнула никакве санкције Украјини, границе су отворене за увоз било ког производа, произвођач више нема "корумпирану владу Јануковича". Али је килограму јунећег меса цена некако порасла за 15 гривни (око 20%), свињетини у просеку за 25%. По килограму свињског врата Украјинац сада мора да плати нечувених 68-73 гривни.

Цена кобасица је нагло порасла, у зависности од врсте у просеку за 20-60 гривни по килограму. Млечни производи у односу на прошлу годину скупљи су за 20-25%, литар млека у продавницама сада се продаје за 10-12 гривни. Павлаци је цена значајно скочила, чак 30-40%. Сунцокретово уље је скупље за 20%.

Једини производи којима су цене у августу и септембру одржаване на прихватљивом нивоу су поврће и нешто воћа. У Украјини је ове године добро родило.

Раст цена је сасвим логична последица подизања набавних цена. Тако је, према најновијим подацима Државне статистике Украјине, велепродајна цене хране у порасту по готово свим позицијама. Најзначајније повећање цена је за тврди сир - 9.3%. Цена тоне млека повећана је за 14 4%, пшеничног брашна за 17,3%, свињетине за 11,8%, а цена живине је порасла највише - 15%.

Наравно, ни рат у Донбасу не погодује нормализацији тржишта хране. Током периода април-август, за време којег су се дешавале АТО, цена хране је порасла за више од 10%.

Тужна ствар је да је сада готово немогуће повратити контролу над ситуацијом. Депресијација гривне, која је у последњих неколико месеци постала "лакша" за 40%, наставиће се и у будућности. Због борби у Донбасу радни капацитет укупног економског сектора је подривен. До краја године ће увелико пасти и извоз металуршких хемијских и машинских производа. Смањење девизних прихода од извоза ће довести до брзог трошења девизних резерви. Украјина ће морати да извлачи економију кроз пољопривреду и Украјинци ће бити непријатно изненађени квалитетом живота без пореских прихода од "мангупа из Доњецка".

Наравно, све ово ће довести до даљег повећања цена и смањења реалних прихода. На тај начин, све последице опортунистичког понашања кијевске олигархијске елите ће сносити џепови грађана Украјине.

Препоручујемо Украјинцима, које ће ове зиме ће држава препустити судбини, да искористе добар урод воћа и поврћа и направе залихе сваке врсте зимнице.


Извор: The government has prescribed a strict diet to Ukrainians » voice of Sevastopol
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!