Кина оптужује САД за изазивање немира у Хонг Конгу

Да ли су САД подстакле протесте?

Масовне демонстрације у Хонг Конгу су драматичне, уистину. И с обзиром да је Хонг Конг  дуго уживао у слободнијој егзистенцији под британском управом, протести против ауторитарније кинеске власти (или је бар некада била ауторитарна (1-6)) нису потпуно изненађење.

Али кинески званичници оптужују САД за провоцирање протеста. Како извештава Wall Street Journal’s China Real Time блог:

"Новине "Вен Веј По" су у четвртак објавиле "експозе" у ком су описане некакве америчке везе седамнаестогодишњег Џошуа Вонга, лидера групе студената Scholarism.

У причи се тврди да су "снаге САД" запазиле потенцијал господина Вонга пре три године и од тада радиле на његовој култивацији за "политичког суперстара".

Докази за тесне везе господина Вонга са САД које документ наводи укључују, како се у извештају каже, честе састанке са особљем америчког конзулата у Хонг Конгу и тајне америчке донације господину Вонгу. Као доказ, документ пружа фотографије процуреле од “netizens” (грађана интернета - прим. прев.). Прича иде даље и каже да је породица г. Вонга посетила Макао 2011. године на позив Америчке привредне коморе, где су боравили на "америчкој имовини" - у "Венецијанском Макау", хотелу у власништву  Las Vegas Sands Corp."

     ***

Ово није први пут да Пекингу блиски медији оптужују стране државе за тајно уплитање у живот бивше британске колоније. Кинеска влада је  већ дуго забринута због могућности да би западне обавештајне службе могле покушати да искористе релативно слободан политички амбијент у граду да прогурају демократију у остататак земље. Различите "обојене револуције", које су најавиле демократске владе широм бившег Совјетског Савеза у раним 2000-им, а које су делимично организовале из иностранства финансиране НВО, појачале су ту забринутост.

Тврдње о страном мешању у Хонг Конгу су посебно интензивиране како се ближи 2017., најранији датум за када је Пекинг рекао да становници Хонг Конга могу почети да директно бирају своје лидере. "Вен Веј По" и друге хонгконшке новине на линији са Пекингом, "Та Кунг Пао", на пример, оптужиле суВелику Британију за инсталирање британских шпијуна у многобројним институцијама Хонг Конга. Сличне публикације су оптужиле и Џими Лаја, хонгконгшког медијског могула и непоколебивог критичара Пекинга, да има везе са ЦИА-ом. Господин Лај је оснивач  Next Media Ltd., компаније која је власник новина Apple Daily на Тајвану и у Хонг Конгу и главни је донатор продемократских група Хонг Конга.

У свом извештају о г. Вангу, "Вен Веј По" каже да америчка ЦИА улаже силне напоре да се инфилтрира у школе Хонг Конга, на пример, преко Хонг Конг-Америка центра, групе коју води бивши амерички дипломата Мортон Холбрук, а с циљем да промовише ХК-САД везе. Лист такође наводи да ЦИА активно обучава нову генерацију лидера протеста у Хонг Конгу, преко спонзорисања студената да студирају у САД, са циљем да касније потпирују будуће "обојене револуције" у граду.

САД свакако промовишу промене режима по свету, често користећи невладине организације за дотурање новца дисидентима који ће збацивати владу.

На пример, УСАИД је названа "нова ЦИА", а звиждач из ФБИ, Сибел Едмондс је рекла "Вашингтонском блогу" да је амерички Стејт департмент укључен у многе “hard power” операције, често координиране преко познатих "невладиних организација" (НВО ). Конкретно, Едмондс је објаснила да бројне познате НВО - које тврде да су фокусиране на развој, контролу рађања, женска права, борбу против угњетавања и друге "високопарне" циљеве или наизглед бенигна питања - делују као плашт за операције Стејт департмента. Она је рекла да директно Стејт департмент ставља оперативце у НВО.

Едмондс нам је такође рекла да су - током касних 90-их и почетком 2000-их - можда 30-40% људи који су радили за НВО Џорџа Сороса заправо радили за Стејт департмент.

Ако вам све ово звучи превише уврнуто имајте на уму да историчари кажу да империје у опадању имају тенденцију да нападају своје ривале у успону ... тако да ризик од светског рата расте, јер се САД осећају угроженим од Кинеске империје у успону.

Америчка влада сматра да је економско ривалство основа за рат, а САД систематски користе војску да спрече све већи економски утицај Кине.

И америчке санкције против Русије немају жељени ефекат ... углавном јер Кина продужи где други стадоше у трговини са Русијом и чак јој позајмљује новац.

И заиста, Кина, Русија, Индија и Бразил су формирали оно за шта неки врхунски економисти кажу да је алтернатива западним финансијским институцијама, Светској банци и ММФ-у. И Кина оспорава петродолар.

Тако да није изван домена могућег да САД (и бивши власник Хонг Конга, Британија) подстичу демократске демонстранте у Хонг Конгу, како би покушале да уздрмају кинески режим.
------------------------------
----
1.America's Future: Russia and China Use Copyright Laws to Crush Government Criticism Washington's Blog
2.New Snowden Docs: British Spies Seed the Internet with False Information, Including the Ability to Manipulate the Results of Online Polls, Artificially Inflate Pageview Counts On Web Sites, “Amplif[y]” Sanctioned Messages On Youtube, and Censor Video Content Judged To Be “Extremist" Washington's Blog
3.Are People Being Thrown Into Psychiatric Wards For Their Political Views? Washington's Blog
4.Supreme Court Refuses to Uphold the Constitution: Allows Indefinite Detention Washington's Blog
5.Americans Are More Afraid of Being Tortured By Our Government than British, Australians, Canadians - Or Even Chinese - Are Afraid of Torture By Their Governments Washington's Blog
6. U.S. Government Used COMMUNIST Torture Techniques Specifically Designed to Produce FALSE Confessions Washington's Blog

Извор: China Accuses U.S. of Fomenting Hong Kong Unrest Washington's Blog
Ћирилизовано за ЕВРОАЗИЈА.ИНФО - анализе евроазијских интеграција

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!