Дмитриј Бабич: О руским медијима у страном власништву

The Moscow Times
Предложени закон којим се страно власништво медија ограничава на 20% је изазвао критике и на Западу и међу делом "либералних" медија у Русији.

Чујемо предвидљив крик о "повратку државне контроле" и "совјетској пракси".

Али тужна реалност је да је овај закон изазвало понашање неких руских медија у западних власништву.

Учешће страних корпорација у медијима можда јесте било корисно у почетку, али се одавно дегенерисало у лупетање по Русији.

Од 2003. године, упорна сатанизација "Путинове Русије" постаје све кричавија.

Уместо неговања узајамног разумевања, овакво "новинарство" ствара обмањујућу слику агресивне и опасне Русије, места непријатног за живот. Далеко од тога да помаже туризму и у привлачењу инвестиција, оно одвраћа.

Када су у питању неполитичке теме, исти медији су просто експлоататорски, Русе виде само као краве музаре за "кеш", хране их са “sex tips” и безвредним причама о чудесима запада (Cosmopolitan и CTC Media су главни примери).

Али The Moscow Times, у власништву финске  Sanoma Media, предњачи.

Замислите новину у страном власништву  у Индији с насловима као што су "Њу Делхи је недопадљив и у њему се не може живети", или у Кини, како тврде да "Влада врши злочине без казне". У "ауторитарној" и  "неостаљинистичкој" Русији (етикете коју слободно користи), The Moscow Times ради управо то.

Или узмимо сталног колумнисту Times - а,  Машу Гесен. За више од десет година је написала стотине чланака, од којих један каже читаоцима да живе "у земљи у којој световне и верске власти отворено подстичу фашистичко насиље". То је иста она "прогоњена" Маша Гесен која је објавила неколико књига у Русији и поотпуштала на стотине људи док је водила важне руске медије, упркос чињеници да је власница америчког пасоша (а шта и како пише, прочитајтеово.)

Или узмимо Алексеја Аблокова, новинара Vedomosti (руски пројекат "Фајненшенел тајмса" и "Вол стрит журнала"), који је прошлог лета, док је стајао у реду за једну патриотску изложбу, написао како је осећао "неодољиву жељу" да "огреје ноге" на Вечитој ватри на Гробу Незнаног јунака - најсветијем споменику земље, сећању на 27 милиона совјетских грађана који су погинули борећи се против фашизма у Другом светском рату.

Непотребно је рећи да "Ведомости" нису имале ничег доброг да кажу о самој изложби, која је приказала уметност повезану са последњим руским царем.

За Русију је доминантност оваквих страних медија (Vedomosti, Kommersant, Profil, итд) постала опасна.

Уравнотежени иобјективни медији одавно су постали реткост. На проруској страни постоје једино "Известија" и "Експерт".

Дакле, шта чинити ? Као упозорење страним "лидерима мишљења", нови нацрт закона је тек лагани ударац по зглобу. Снабдевачи причама о Москви као "недопадљивој и немогућој за живот" ће имати мало потешкоћа у проналажењу руских колабораната да се њима позабаве.

Ограничења на страна улагања су непожељна.

Најбоље би било, за The Moscow Times, Vedomosti и њима сличне, да поново открију основна правила професионализма и пристојности.

Као новине за пословни свет, сами би се могли опсетити да ствари какве пишу људи попут Маше Гесен нису од користи пословним људима, било у Русији, било на Западу.


Напомена приређивача и преводиоца: Чланак је од јуче и, макар био Бабичев, не бисмо га пренели, али кад се на ову тему јавише увек проруски и просрпски Blic i DW, са Blic Online | Rusija ograničava strano vlasništvo u medijima na 20 odsto и Ubijanje ostataka novinarstva | Politika | DW.DE | 27.09.2014, ето, 'ајде и ми.


Аутор: Дмитриј Бабич
Извор: How the Foreign-Owned Media in Russia Provoked the Current Backlash - Russia Insider
Превео и приредио: Александар Јовановић - Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!