Слике Миодрага Мише Јелића у Матици исељеника Србије

"Мистерија црвени јахач"



Отворена изложба поводом стогодишњице од Првог светског рата и свих ратова вођених против недужних људи. И у част Св. Ђорђа, небеског ратника

Један од најбољих српских сликара 20. века Миодраг Миша Јелић је, поводом стогодишњице од почетка Првог светског рата и свих ратова који су вођени против недужних људи, и у част Св. Ђорђа небеског ратника, организовао изложбу својих слика у Матици исељеника Србије под симболичним насловом „ Мистерија црвени јахач“. У готово интимној атмосфери изложбу је свечано отворио декан Факултета за културу и медије Мегатренд универзитета, професор др Миливоје Павловић.

-Јелићево сликарско умеће је, пре свега, само један чудесан дар, а и његова божанска благодат и жеља уметника да својим креативним радом прекомпонује и уреди, не само свој приватни живот, живот свог напаћеног народа , већ живот савременог несрећног света и тужног, ратовима посвађаног човечанства.Овако о Јелићевом сликарству говори професор др Радмило Петровић истичући да сликар Јелић, поправљајући и мењајући кроз сликарство свој сопствени живот, на један нови, хуманији и праведнији начин, утиче и на своју београдску околину, а и на светске галеријске просторе, где је чест и рад гост.

-Живимо у великом хаосу, скоро све вредности су погажене. А и да није те страшне пометње, стварност је, по правилу заглушна вика од које уметност мора знати да оствари хармонију. Уметник који је пред нама то чини, или покушава. Један романтичар је устврдио да: „Уметност, додуше, није насушни хлеб живота, али је зато вино живота“. За нас оно јесте прека и спасоносна потреба.

Јер кад етике нема, а морал је срозан и уништен, онда се спасење мора потражити у естетици, верујући у реч Достојевскога да ће лепота спасти свет, каже академик Драган Недељковић, говорећи о сликарству Мише Јелића.

Академски сликар Миодраг Д. Јелић рођен је 1950. године у Београду. Академију ликовних уметности завршио је у класи професора Милоша Бајића. Самостално је излагао у земљи и иностранству, од 2005. године посебно у Израелу и Америци. Члан је Удружења ликовних уметника Србије (УЛУС) и Српског сликарског друштва „ЛАДА“. Добитник је златне значке и Плакете Културно-просветне заједнице Србије. Иконописац је Московске патријаршије и Русије у целину. Има благослове за рад од Његове Светости патријарха српског Павла, и патријарха јерусалимског. Живи и ради у Београду.


Аутор: Славица Ђукић
За рубрику Сликарство: Милорад Ђошић

1 коментар:

  1. Mnogi su ostvarili sopstvene snove a Misa Jelic, slikar cudesnog dara, ima sposobnost i da ih na svojim platnima ucini vidljivim. Simbolista, nadrealista, hiperrealista... Obdaren da cesto ruznu i tesku svakidasnjicu obasja i obogati lepotom svojih slika...
    Nadja Orlic

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!