Век и по од рођења Нушића


На данашњи дан навршава се 150 година од рођења највећег српског комедиографа Бранислава Нушић (1864-1938).

Бранислав Нушић се родио као Алкибијад Нуша у православној цинцарској породици Љубице и Ђорђа Нуше, у Београду, 20. октобра (6. новембра) 1864. године, преноси Танјуг.


Са навршених 18 година је променио име и презиме у Бранислав Нушић. Након завршене гимназије, студирао је право и дипломирао на Правном факултету у Београду.

Иако је учествовао у српско-бугарском рату 1885. године, у песми "Два раба" је, како су оценили цензура и суд, исмејао краља Милана и песник је зарадио две године робије.

После тога је, ипак, добио државну службу у конзуларном представништву у Битољу, а потом у Приштини. Из приштинског искуства настала су потресна "Писма конзула".

Од 1900. је радио у Министарству просвете Србије а потом је драматург Народног позоришта у Београду и управник Српског народног позоришта у Новом Саду.

Прву комедију "Народни посланик" написао је 1883, као деветнаестогодишњак, а она је први пут играна десетак година касније. Још теже се пробијало "Сумњиво лице", на прво извођење те комедије се чекало 25 године.

Написао је око 100 драмских дела, углавном комедија. Најпознатије су: Ожалошћена породица, Госпођа министарка, Свет, Народни посланик, Сумњиво лице и друге.

Нушић је у време Првог светског рата руководио позориштем у Скопљу у два наврата, 1915. и након пробоја Солунског фронта, 1918. године.

После рата био је управник Народног позоришта у Сарајеву, а по повратку у Београд изабран је за дописног а од 1933. за редовног члана Српске краљевске академије.

Аутор је и неколико драма, међу којима: "Кирије", "Тако је морало бити", "Пучине" и романа "Хајдуци", "Аутобиографија".

Нушић има споменик у Београду, близу Народног позоришта, његово име носи улица која спаја Теразије и Дечанску улицу.

Има и улицу у Смедереву, граду у којем је живео у детињству, а његово име носе и улице у Новом Саду, Крагујевцу, Суботици, Обреновцу, Соко Бањи, Бањи Ковиљачи, Ивањици.

Нушићево име носе улице у Сарајеву и Тузли (Федерација БиХ), у Приједору (Република Српска), у Борову и Мирковцима (Хрватска) и другим местима широм бивше Југославије.


Извор: РТС :: Век и по од рођења Нушића
За Ћирилизовано: Александар Јовановић

1 коментар:

Пишите српски, ћирилицом!