На данашњи празник Покрова Пресвете Богородице: Стрељање Срба у Краљеву 1941. године

На данашњи празник Покрова Пресвете Богородице, 1941. године немачки окупатор је у Краљеву извршио масовно стрељање више хиљада Срба, међу којима је било и деце, жена и стараца, а заједно са њима и неколико десетина Руса и Словенаца.

Мој покојни деда је био пред тим немачким стрељачким одредом, пушке су већ биле уперене у њега и друге несрећнике. Док је чекао на немачко ПАЛИ (Schießen), изненада у том тренутку се појавио коњаник који је наредио да сви пекари и њихови шегрти иступе. Срећом за њега учио је занат за пекара. Само Божије провиђење га је спасло, нажалост многи су дали свој живот тога дана само зато што су православни Срби и Руси.

Да су њега стрељали не би било ни мене ни 6 других унучади које је имао, ни њихове деце. Е сад замислите колико је не само младића и девојака стрељано, него колико је и Милица, Никола, Ани, Небојши, Немања, свих тих њихових потенцијалних потомака убијено злочиначком руком! Али нека! Српски народ је увек кроз историју био мученички крстоносни народ. Боље мученик, него мучитељ! Јер зна се где иду мученици, а где мучитељи кад протутњи овај кратки живот...

Нека је вечна слава и хвала српским и руским новомученицима који су за "крст часни и слободу златну" страдали у Краљеву. Сада славе Бога у Царству Небеском!"




Доубијање ...


Одвођење талаца на стрељање


Аутор: Дамир Мариновић (за The Saker Српски)
Уредио: Александар Јовановић
Продукција: Ћирилизовано
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!