Пуковник Касад: Почиње ли рат у Новоросији у недељу, 26. октобра ?


Специјалнi дописник "Комсомолскаја Правде", Дмитриј Стешин, твитовао је да се украјинска војска, нацигарда и казнени батаљони припремају за напад на дан избора - у недељу, 26. октобра.

"У Доњецку је мирно. Министар одбране ДНР је потврдио: УОС се припремају да нападну на дан избора за парламент. Милиција заузима положаје",  рекао је Стешин у суботу ујутру.

Специјални дописник КП је и у петак говорио о алармантној ситуацији у граду.

"Зачудо, у петак Доњецку је сабласно тихо. Тишина је неуобичајена и смета свакоме, без изузетка. Имамо лоше вести. Проверили смо код наших извора, питали званична лица - Захарченка, Плотњицког, Мозговоја. Сви кажу исто - украјинска војска припрема офанзиву. Бивши врховни командант ДНР, Игор Стрелков, известио је да су УОС заузеле офанзивни распоред. Према обавештајним подацима, украјинска војска стоји и даље у пољима области. Наравно да тамо неће провести зиму, дакле, чека наређење за покрет.

Беспилотне летелице су појачале надзор над железничким чворовима и кључним местима на терену. Непријатељ провоцира нападе милиције, да открије ватрена места. Упркос губицима, УОС улази у извиђачке борбе. Пре недељу дана је чета са оклопним возилима покушала да прође  између положаја милиције у Горловки и Јенакијеву. Непријатељ извиђа слабе и лоцира ватрене тачке, испитује интеракцију два гарнизона и њихов одговор на промене у оперативном окружењу, утврђује радио-фреквенције.

Обавештајна служба милиције извештава о сталном кретању оклопних возила УОС ка Доњецку. Према прелиминарним подацима, четири правца напада ће бити из Дебалчева, Пески, Авдејевке и Волновахе. Циљ УОС ће бити да опколе Доњецк, одсеку га од спољњег света, и заузму град, да га учине немогућим за живот. Као у Сарајеву или Хомсу у Сирији. Тишина у Доњецку се може објаснити штедњом муниције за велику артиљеријску припрему.

Наравно, предузете су одговарајуће мере. На пример, милиција је код Мариупоља драстично повећала своју активност, у крајњем углу ратишта, да поремети снаге које се припремају за напад. У Доњецку се на опасним правцима утврђују нове одбрамбене позиције, снаге милиције су у пуној борбеној готовости.

ПС. Добро, у наредним данима ћемо видети да ли се хунта уплашили од алармантне реторике и поновног отварања военторга. Или је одлука о офанзиви на Сједињеним Америчким Државама, да не зависи од тога шта Кијев жели или не жели.

ПС2. Данас је на мрежи колала чудна прича да је Стрелков позван да се врати са одмора и да ће координирати активности војних снага ДНР и ЛНР. Пошто од њега нема потврде, онда је тешко ове информације узети за озбиљно, поготово што смо убрзо после његове оставке чули гласине да ће заузети то место.


Превела са руског на енглески: Кристина Рус
Извори: Colonel Cassad - Украинская армия готовится к атаке и Fort Russ: Will the war start tomorrow?
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!