Џорџ Сорош: Русија прети егзистенцији Европе



Инвеститор каже да агресивни национализам Владимир Путина  оспорава вредности и принципе на којима је основана ЕУ


Руси на митингу подршке Владимиру Путину и инвазији Крима. Џорџ Сорош позива на радикално повећање подршке Запада Украјини. Фотографија: Гети
 
Џорџ Сорош је упозорио да руски експанзионизам представља егзистенцијалну претњу за ЕУ и позвао је на већу материјалну подршку Украјини.

Инвеститор и филантроп тврди да мешавина ауторитарности и агресивног национализма код Владимира Путина представља алтернативни модел западним либералним демократијама, позивајући се на дивљење руском председнику које изражавају лидер УКИП-а, Најџел Фериџ, председница француског Националног фронта, Марин Ле Пен и мађарски премијер Виктор Орбан.

"Европа се суочава са опасношћу од Русије, опасношћу по само њено постојање. Ни европски лидери ни њени грађани нису потпуно свесни ове опасности, нити знају како најбоље да се носе са њом", пише Сорош у чланку  Wake Up, Europe by George Soros | The New York Review of Books.

"Сада Русија представља алтернативу која представља фундаменталну опаност по вредности и принципе на којима је Европска унија првобитно основана. Она се заснива на употреби силе која се манифестује репресијом у земљи а у иностранству агресијом, за разлику од владавине права. "

За "Гардијан", Сорош је рекао: "Постоји опште незадовољство са ЕУ, као резултат кризе евра, која је первертирала почетни подстицај за формирање заједнице истомишљеника - демократских држава. Кризом евра је лоше владано и трајала је дуго, што је претворило добровољни савез једнаких у нешто сасвим друго."

Сорош каже да се ЕУ претворила у дисфункционални однос између држава поверилацаца и дужника, што је довело до широког незадовољства. "Путин је успоставио добре односе са онима који агитују против Европе", рекао је он. "Неуспех Европе као експеримента наднационалне власти би од Русије створило моћна претња ... Слом Украјине би био огроман губитак за НАТО, Европску унију и Сједињене Америчке  Државе. Победничка Русија би постала много утицајнија унутар ЕУ и представљала би снажну претњу балтичким државама са великим бројем руског становништва."


 Џорџ Сорош каже да је Путин успоставио добре односе са агитаторима против Европе. Фотографија: Стефан Заклин / ЕПА

Сорош, оснивач и председник мреже  продемократских фондација Отворено друштво, предвиђа да ће после избора у Украјини у недељу руски председник свом украјинском колеги Петро Порошенку понудити  споразум о испорукама гаса под условом да именује премијера прихватљивог за Путина. Ако се то одбије, Путин се "тада може окренути мањој али достижној победи: могао би силом да отвори копнени путем Русија - Крим - Придњестровље (промосковска отцепљена државице у Молдавији) пре зиме".

Сорош позива на радикално повећање подршке Запада Украјини са "хитном готовинском ињекцијом од најмање 20 милијарди долара, уз обећање за још када буде потребно", да помогне отпису јавног дуга и помогне да се реформише енергетски сектор у земљи како би се учинила мање зависном од Русије . Сорош каже да би ЕУ, помажући украјинске реформаторе, поново открила своје оснивачке принципе. "Европска унија ће себе спасти ако спасе Украјину", рекао је Сорош.


Аутор: Џулијан Боргер
Извор:George Soros: Russia poses existential threat to Europe | World news | The Guardian
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!