Пол Крејг Робертс: Вашингтон клевеће Путина


На састанку Међународна дискусионог клуба “Валдај” у Сочију, руски председник Путин је исправно и оправдано осудио Вашингтон због дестабилизације целог света ради својих уских и себичних интереса и интереса приватних интересних група које контролишу Вашингтон – све на рачун остатка света. И јесте време да неки светски лидер осуди бандитски режим из Вашингтона. Путин је описао двоструке стандарде Вашингтона латинском изреком: ” Оно што је дозвољено Богу [САД] није дозвољено говеду [остатку света]“.


РТ извештава о Путиновом обраћању овде: Putin lashes out at US, West for destabilizing world — RT News

РИА Новости овде: Putin: Global Security System Damaged by Western Cold War Mentality, Needs Reform | Politics | RIA Novosti

Занимљиво је да руски медији све до у време писања овог текста нису произвели енглески превод целог Путиновог обраћања. Можда руски медији не схватају значај Путинових речи. Превише руских медија је у власништву страних интереса који користе приступ руским читаоцима да нападну и дискредитују руску владу. Невероватно је да руска влада дозвољава пропаганду Вашингтона у сопственим редовима. Можда Москва прихвата пропаганду Вашингтона међу Русима да би у САД обезбедила несметан рад РТ, РИА и Гласа Русије. Али биланс је неуједначен. Руски медији на Западу емитују вести које иначе не би биле емитоване – и не клевећу Америку.

Види такође:

Путин: Светски лидери уцењени: Putin Says Reports Show World Leaders Could Be Blackmailed With Surveillance Data | World | RIA Novosti

Путин: САД ескалирају светски сукоб: Putin lashes out at US, West for destabilizing world — RT News

Немачки посланик: Санкције без доказа: German MP: “Germany Has No Evidence of Who Shot Down MH17, Sanctions Russia Anyways” | Interviews | RIA Novosti

У америчким штампаним и ТВ медијима нисам видео никакве извештаје о Путиновом обраћању. Очигледно је да у САД нема јавне расправе о америчкој спољној политици и реакцијама из иностранства на њу. Земља у којој су пропаганда и тишина надвладале информисаност и јавну расправу није демократија, без обзира на то како она саму себе називала.
Вашингтон је давно научио мрачну уметност ућуткивања истине клеветањем. Вашингтон је користио клевете да 1953. збаци легално изабраног иранског лидера, Мосадека; да 1960. збаци конгоанског премијера Патриса Лумумбу; у 1954. години гватемалског председника Арбенца; да збаци венецуеланског председник Уга Чавеза 2002. године у државном удару који су одбацили венецуелански народ и војска и отерали марионету Вашингтона и поново поставили Чавеза; да збаци украјинског изабраног председника Јануковича 2013. године; да збаци председника Хондураса Мануела Зелају 2009. године; да збаци у 2013. години Мухамед Мурсија, председника прве демократски изабране владе у историји Египта; да збаци Гадафија у Либији; Садама Хусеина у Ираку; сада се труди да сруши Асада у Сирији и владу Ирана; а имао је и неуспеле покушаје да у Индонезији збаци Сукарна, Хо Ши Мина у Вијетнаму и Кастра на Куби.

Садашња мета Вашингтона је Владимир Путин. Ово је врхунац глупости и охолости. Јавна подршка Путину далеко превазилази подршку било којем америчком председнику у историји. Тренутно, ниво јавне подршке Обамином режиму и америчком Конгресу је исувише низак да би био компатибилан са функционалном демократијом. Ако САД стварно јесу демократија, онда су најнефункционалнија демократија у светској историји. Практично нико, осим моћних приватних интересних група које поседују Вашингтон, не подржава америчку владу. Сви други Вашингтон презиру.

Као резултат тринаестогодишњег зликовачког уништавања живота и имовине по Блиском истоку и Африци, нефункционалне и пропале америчке привреде, као и показане неупоредиве ароганције, Вашингтон је уништио америчку меку моћ. У иностранству само неколицина заблуделих и оних које финансирају НВО које плаћа САД и даље имају добро мишљење о САД.

По свим светским анкетама, САД су највећа претња светском миру. Вашингтон је учинио да наша земља буде презрена држава, а ми презрен народ зато што ништа нисмо урадили по том питању.

О овоме ништа не можете сазнати од америчких штампаних или телевизијских медија, или чак од већине медија Велике Британије и Западне Европе. Као што сам вас известио 16. октобра, Удо Улфкот, бивши уредник једне од немачких најважнијих новина, “Франкфуртер алгемајне цајтунг”, написао је бестселер у коме каже да је својина ЦИА-е свако од значаја у главним европским медијима. Удо Улфкот и за себе каже да је “научио да лаже, издаје и да не говори истину јавности” .

Као бивши уредник “Вол стрит журнала”, колумниста “Бизнис вика”, колумниста “Скрипс Хауард њуз сервиса”, колумниста немачког часописа и француских и италијанских новина, приметио сам и доживео постепено укидање било каквог неслагања са линијом Вашингтона. Постало је јасно да пут до успеха у западном новинарству води преко лагања за естаблишмент Вашингтона – углавном приватног, и мрачне ванбуџетске “безбедносне” агенције оснажене неоконзервативном идеологијом америчке светске хегемоније.

Већина руских медија и Путинових саветника потпуно је свесна медијске кампање Вашингтона – кампање клеветања председника Владимира Путина. Интернет сајт “Русија инсајдер” је данас поставио умесно питање: “Да ли је ЦИА покренула кампању клеветања Путина?” Сасвим сигурно, као што “Русија инсајдер” разјашњава: The Saker за “Русија инсајдер” о клеветничкој кампањи ЦИА против Путина | The Vineyard of the Saker

Кликните на УРЛ адресу изнад и видећете насловне странице британских новина “Сан”, “Дејли мирор” и “Дејли експрес”. Кладим се да су дизајниране у Вашингтону или Ленглију и да су заправо плаћени огласи за које је новац дала ЦИА или Национална задужбина за демократију (НЕД) или једна од републиканских или организација демократа које спонзоришу инострану пропаганду Вашингтона.

Наравно, ово британско можете одбацити исто као сензационалистичко ђубре које се код нас продаје на касама бакалница – “Филмску звезду отео НЛО”. Дакле, скролујте низ страну горњег чланка и погледајте насловне странице “Њусвика” и “Економиста”. Некада су то биле угледне публикације. Кладим се да их данас нико не чита и да њихово постојање зависи од субвенција ЦИА. Ипак, ови медији утичу на европске, канадске, аустралијске и јапанске медије, а нема сумње да утичу и на медије других земаља по ободу Америчке империје. А бројне су и наивне будале које мисле да је штампа у Америци још увек слободна.

Обавезно погледајте овај део извештаја “Русија инсајдера”:

Проблем манипулисања вестима од стране обавештајних служби недавно је постао актуелан после открића да ЦИА и немачке тајне службе (ГСС) имају дугогодишње програме утицаја на то како медијски руководиоци и врхунски новинари преносе и тумаче вести, што укључује и директно готовинско плаћање.
 Ево неких примера:
Представљање Путина као одвратног диктатора који покушава да поново изгради репресивну империју.
Тврдње да је лично наредио убиство једног броја новинара и лично наредио да КГБ пребег буде убијен тровањем радијацијом.
Стално “цитирање” гласина да има аферу са чувеном гимнастичарком.
Наводи о његовим скривеним милијардама, без изношења доказа.
Недавни чланак у “Њусвику” о Путиновом луксузу и лењости, спавању до касно.
Недавни чланак у “Њујорк тајмсу” фокусиран на његову ароганцију.
Хилари Клинтон често говори да је он лош момак, силеџија, неко коме се мора супротстави силом.
Често коришћење пежоративних израза да се опише његова личност – “кретен и разбојник” (Томас Фридман ове недеље у ЊЈТ)
Често погрешно интерпретирање његовог жаљења због распада Совјетског Савеза.
Чланци о некаквим суперлуксузним вилама за њега изграђеним у јужној Русији.
Ударни наслови у западним медијима (најгори од свих у Немачкој) који га приказују лично одговорним за погинуле путнике МХ17.
“Мека” пропаганда – насловне стране магазина на којима изгледа злокобно, монструозно, итд.
Ако га већ нисте упознали, драго ми је што могу да вас упознам са Степским соколом, како гласи псеудоним некада високорангираног америчког војног аналитичара који сада живи на Флориди (не, то нисам ја). Немојте пропустити да прочитате интервју са Степским соколом, која је на дну чланка: The Saker за “Русија инсајдер” о клеветничкој кампањи ЦИА против Путина | The Vineyard of the Saker

Свакодневно ме читаоци питају шта они као појединци могу да учине. Можда су неки од њих владини тролови који се надају да ћу одговорити “збаците владу”, тако да могу да ме ухапсе као терористу. Мој одговор на то питање је да су људи немоћни све док су недовољно информисани. Ако људи буду информисани и заузму став, онда народ може да владу врати назад под своју контролу. Ако се то не деси или не може десити, демократија у Америци је мртва, а наш живот као слободног народа заштићеног Уставом и законом од државне власти је окончан.

Вероватно је Америка већ готова и сада завршава са остатком света у својој сулудој неоконзервативистичкој жудњи да успостави хегемонију Вашингтона над целим светом. Русија и Кина се тој хегемонији неће подврћи, да буду вазали Вашингтона, а и Индији је доста, била је колонија Велике Британије. Ако сулуди хегемонисти у Вашингтону буду упорни, нуклеарни рат ће бити неизбежан.




Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Washington Is Defaming Putin — Paul Craig Roberts – PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!