Стрелков о изгледима Новорусије

Пуковник Игор Стрелков (Гиркин) је на коференцији за штампу одржаној у Москви говорио о својој визији будућности Русије, Украјине и Белорусије, о изгледима Новорусије, зими, конфронтацији са Западом.


Што се тиче “примирја” у Донбасу: “Сукоби ће највероватније бити обновљени … У сваком случају, рат није завршен … Успостављени прекид ватре има природу паузе … Ово примирје користи једино украјинској страни.”

Што се тиче гериле у Харкову: “Колико ја знам, они су виртуелни герилци. Желим им снаге и да се добро брину о себи. По мом мишљењу, данашњи сукоби нису ни близу краја. Много живота ће бити изгубљено у напорима да се превазиђу. Ми желимо да поштедимо те животе.”

Зимске тешкоће: “Зима ће бити веома тешка за цивиле.”

Што се тиче будућности Русије, Украјине и Белорусије: “Мислим да би у идеалном случају читав руски народ требао да се уједини у једну државу. Русија, Украјина и Белорусија би требале да се поново уедине.”

Што се тиче конфронтације са Западом: “Запад рачуна да ће нас победити и настоји да нас сруши, јер РФ предузима независне кораке који су у супротности са њеном подређености једном центру – САД. Ја не искључујем могућност ескалације сукоба у прави, “врући” рат.”

Игор Стрелков је новинарима представио и покрет који је основао -“Новорусија”, који ће се ће ангажовати у “снабдевању позадине” борбама захваћеног Донбаса, а што укључује лечење рањених војника ДНР и ЛНР, као и откривање и објављивање имена оних који присвајају средства прикупљена за помоћ добровољцима и цивилима.

Стрелков је такође нагласио да Русија треба званично да призна републике Новорусије, јер њихов засебни потенцијал није довољан за директну борбу са Украјином. Игор Стрелков је на питање о методама борбе против идеологије украјинског ултранационализма дао овакав одговор: “ТВ треба искључити.”


Извор: Strelkov’s vision of the prospects of Novorossiya — Novorossia News Agency
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!