У Русији се муслимани у центру Москве моле на свој велики празник, западне владе га игноришу

Муслимани се моле у центру Москве

У суботу 4. октобра, у центру Москве и у читавој Русији, муслимани су прославили Еид ал-Ада (Курбан - бајрам).

Московске власти су затвориле неколико улица у центру Москве, за оне који прослављају овај важан празнични дан. Процењује се да се 150 000  људи окупило у центру руске престонице, да се моли и прославља Еид ал-Аду, чиме је Русија показала свету своју разноликост и толеранцију.

Владмир Путин је лично честитао руским муслиманима њихов празник,  рекавши да:

Вековима већ ово славље, испуњено лепим и добрим осећањима, повезује људе, величајући друштвене идеале доброте и милосрђа, подстичући поштовање верских гледишта и традиције. Охрабрујуће је што је муслиманска заједница у Русији активно укључена у јавни живот; развијајући важне добротворне и образовне службе, и будно пазећи на јачање породичних вредности. Муслимани дају значајан допринос одржавању међуверске и међуетничке хармоније.

У мојој родној Британији, улице Лондона су биле отворене као и обично - за њихов викенд шопинг и без знакова државног празника. Покушао сам да на Гуглу нађем неке информације о јавним догађајима и прославама овог дана, али све што нађох су чланци о ИДИЛ-у у Сирији и студија објављена ове недеље, која каже да је "говор мржње" о и према муслиманима у Лондону порастао за 65% у последњих годину дана .

Иако сам специјалиста за руску историју, културу и бизнис, ипак ме увек изненади колико је разноврсна земља Русија. Руском грађанину руски језик може да не буде први језик. Може бити оријенталног лика и његова религија може да буде будизам или ислам.

Постоје приче о међурасним тензијама у Русији. Биће их као и у свим земљама. Русија није савршена земља у погледу социјалне и верске интеграције. Она ће увек на националном нивоу остати хришћанска земља.

Међутим, Русија је на много начина далеко интегрисанија и гостољубививија од Запада, упркос пропаганди да Русија није толерантна земља и да је Запад дом либерализма.

За све наше читаоце који славе Еид ал-Аду: Еид Мубарак


Аутор: Елиот Оукланд
Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!