Ројтерс: Чеченски лидер обећава жесток одговор на самоубилачки бомбашки напад


(Ројтерс) – Лидер Чеченије којег подржава Кремљ; Рамзан Кадиров, у понедељак је обећао жесток одговор на самоубилачки бомбашки напад у којем је убијено пет полицајаца, прекидање периода релативног мира у турбулентном региону Северног Кавказа.

Чеченски председник Рамзан Кадиров пре састанка Државног савета у Кремљу у Москви, 18. септембра 2014.


Недељни напад, у којем је такође рањено дванаест полицијаца, погодио је улаз концертне дворане главног града Чеченије, Грозног, где су планиране свечаности за прославу локалног празника, који је и рођендан чеченског поглавара Рамзана Кадирова.
То је био први такав напад у Грозном за протекле две године и Кадиров (38), кога подржава руски председник Владимира Путина, обећао је да ће пронаћи оне који стоје иза експлозије.
„Ми ћемо свуда тражити ове непријатеље ислама, ни њиховом духу нећемо дозволити улазак у Чеченију. Оне који су помагали овај злочин и убиства чека тешка казна“, рекао је Кадиров на свом налогу Инстаграма.
„Нико у то не треба да сумња. Платили смо високу цену за мир у Чеченији и нећемо дозволити да га нелегитимно ђубре разбије“, рекао је он у натпису фотографије муслиманских верника на јутарњој молитви.
Упркос релативном миру у Чеченији после два сепаратистича рата 1994-96 и 1999-2000, исламистички побуњеници су се проширили широм претежно муслиманског Северног Кавказа, подстакнути мешавином побожности и беса због корупције и злоупотребе наводних права.
Насиље, које је некада циљало унутрашњост Русије, сада је више фокусирано на сам Северни Кавказ, где је побуњеницима циљ да створе исламистичку државу.
Кадиров је рекао да је 19-годишњи бомбаш самоубица, за кога је полиција саопштила да је отишао од ​​куће пре два месеца, био обучен као полицајац и да је експлозивну направу активирао када су му полицајци пришли тражећи исправе.
Ниједна група није рекла да стоји иза бомбардовања, али је видео снимак приказан на „Кавказ Центру“, сајту са разумевањем за побуну, показао четири тела у локви крви после напада.
Аналитичари кажу да су становници Северног Кавказа у последњих неколико месеци све срдитији, због оштријих безбедносних мера према осумњиченима за побуну.
Групе за људска права су имплицирале да оштрину чеченских власти прате отмице и мучења осумњичених милитаната и њихових породица.
„Ово није пут ка дугом одрживом миру и може довести до нове ескалације од милитаната“, рекла је о побуни на руском Северном Кавказу аналитичарка Варвара Пакоменко.
„Такве сурове акције званичника извршне власти у (суседном) Дагестану и Чеченији се виде као неправедан третман муслимана и могу довести до реакције против власти“, рекла је она телефоном.
Кадиров такве оптужбе назива покушајем да се дискредитује његово лидерство и мир којег је он донео региону.
То је био први самоубилачки напад од смрти бившег лидера побуњеника Доку Умарова, о којој је извештено почетком ове године. Околности његове смрти – када, где и како је убијен, још увек су мутне.
Умаровљев наследник, Али Абу Мухамад, је позвао присталице да се уздрже од извођења напада који би повредили цивиле.


Известио Томас Грув, уредили Тимоти Херитиџ и Кристијан Балмер)
Извор: Reuters
Превод
Ћирилизовано за Магацин

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!