Немачка посланица: "Русија спасила Јерменију и Азербејџан од новог рата"

Катрин Кунерт

"Весник Кавказа" је примио саопштење посланика Бундестага из Die Linke (немачка социјалистичка партија - прим. прев.), заменице председника Посланичке групе пријатељства Немачка-Јужни Кавказ, Катрин Кунерт. Посвећено је договору око Нагорно-Карабаха. Кунерт позива Савезну владу Немачке "да подржи напоре Русије у решавању јерменско-азербејџанског сукоба око Нагорно-Карабаха". "За ефикасни наставак мировних преговора између Јерменије и Азербејџана, Минск групи ОЕБС-а хитно је потребна формална радна структура са потенцијалом независног финансирања и персонала", рекла је посланица. "Чињеница да августовско кршење режима примирја између сукобљених земаља није довело до правог рата искључиво је достигнуће Русије", закључила је она.

Кунерт потом примећује: "Сукоб између двеју влада Јужног Кавказа треба да се мирно реши у оквиру међународног права. Обе стране треба да буду спремне на компромисе и треба да одбаце војна средства. Јерменија треба да прекине војну окупацију азербејџанске територије ван Нагорно-Карабаха. То би омогућило да се око 610 000 азербејџанских присилних миграната врати кући."

Чланица Бундестага наглашава да Азербејџан треба да обезбеди Јерменима Нагорно-Карабаха законске гаранције. "Тиме би се опасност од рата свела на минимум, а они би имали довољно времена да дефинишу коначни политички статус Нагорно Карабаха демократским средствима и уз учешће обе групе становништва", мисли Кунерт.

У закључку, посланица каже да Ди Линке подржава мирно решавање сукоба и права присилних миграната и избеглица да се врате кући, без обзира на етничку припадност. "Немачка влада, као члан Групе Минск ОЕБС-а, требало би да уложи напора него раније и речи потврди конкретним делима", захтева Кунерт.


Аутор: Орхан Сатаров, шеф Европског бироа Весника Кавказа
Извор: “Russia saved Armenia and Azerbaijan from a new war” | Vestnik Kavkaza
Превод: Ћирилизовано за Србин.инфо

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!