Руски министар: Што је интернет популарнији, привлачнији је криминалцима

© ITAR-TASS/Yuri Mashkov

Јужно-Сахалинск, 5. октобра / Тасс /. Што је интернет пуларнији, привлачнији је криминалцима, рекао је Николај Никифоров, руски министар комуникација и медија у недељу у интервјуу за "Сегодња" (Данас), недељну емисију на телевизијском НТВ каналу.

"Још увек има много места на интернету на којима можете видети информације о опојним супстанцама. То је процес. Што је интернет популарнији, то више криминалаца жели да га користи. Јасно је, интернет не познаје границе. То је глобални информациони систем, чије повреде врло често виђамо код наших страних колега", рекао је министар.

У Русији је од 2010. регистровано преко 90 милиона хакерских напада
Информацијски ресурс може да се налази било где, како је рекао, под било чијом јурисдикцијом. Дакле, ту је кључна одговорност на влади. Влада би требало да блокира приступ.

Русија има сајбер одељења у свим безбедносним органима. Чине их професионалци, који се боре са нападима на ову земљу, на масовне медије, па чак и на руски комерцијални сектор.

"Ова област захтева пажњу Владе, корпорација, специјалиста. И захтева инвестиције ", рекао је министар.

У питањима безбедности информација, Русија се ослања на заједничке рад са земљама БРИКС-а и ШОС

У питањима безбедности информација, Русија се ослања на сарадњу са земљама БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу, рекао је министар за комуникације и медије Николај Никифоров.


Путин: Русија неће ограничити приступ интернету

"Русија има веома добру школу специјалиста за техничку заштиту информација, и, по мом мишљењу, земља предузима довољне мере. Али изузетни проблеми са софтвером и информационе технологије су много шира област. Чији су информацијски системи на нашим мобилним уређајима? Из које земље? Сви ти системи нису из две или три, већ из једне земље. Данас у свету постоји више произвођача авиона него оперативних система. Није ни чудо. Овај производ је с технолошког аспекта сложенији од производа модерног ваздухопловства и космонаутике. Да би се освојио велики део савременог тржишта, произвођачи морају да привуку хиљаде инжењера", рекао је министар.

Русија има потенцијала у овој области, али то је већ питање надметања за заузета тржишта, рекао је он.

"Дакле, овде се ослањамо на заједнички рад са колегама из БРИКС-а, ШОС и са другима. У сталном смо контакту и радимо на независности наших предузећа."

Проблеми се појављују тамо где су монополи, наставио је он.

"Без монопола, обавештајне службе једне земље не би могле да имају приступ стотинама милиона корисника. То би било немогуће. Не би било могуће договорити се са десетинама компанија широм света. И успели су у залагању да одлучују пет компанија из њихове земље, а ми имамо оно што имамо."

Међутим, рекао је он, претња не долази од телефона, смарт телефона, педова или било којег мобилног уређаја.

"Претњу представљају недекларисани уређаји у њима. То није одговорност произвођача - то је проблем произвођача. Јер их све будно надгледају извесне обавештајне службе. Дакле, требало би да сваки корисник буде лично одговоран за податке које постави на мрежу, за слике направљене телефоном, за било какву информацију процесуирану уређајем", рекао је министар.

Извор: ТАСС
Превод: Ћирилизовано






Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!