Црна Гора: Савјет тражи заштиту српског језика


Вуксановић: Срби у ЦГ не могу бити мањина
Декларација којом ће од Црне Горе, Србије и Републике Српске бити тражено да унаприједи положај спрског језика и ћирилице биће усвојена на научном скупу који је данас почео у Подгорици.

На отварању скупа “Српски језик и ћирилица и основе српског идентитета” предсједник Српског нациоалног савјета (СНС), Момчило Вуксановић, најавио је да ће учесници у дводневној расправи усагласити ставове и усвојити Декларацију.

Он је поновио оцјене да је српски народ дискриминисан, па и њихов језик, као основа идентитета.

Вуксановић је казао да је СНС уз велике тешкоће покушао да очува српски језик и његов статус, али да имају опструкције власти и опозиције.

Он је казао да се дошло у ситуацију да је српски језик, који је још већински, добио статус језика мањинских народа.

“То је велика неправда. Неправда је и не само промјена назива језика у школама, за коју су били представници Срба у парламенту већ и измјена наставног плана и програма. Морамо видјети како даље, и како да сачувамо српски језик и ћирилица”, сматра Вуксановић.

Он је рекао да у Црној Гори нема већинског народа, и да Срби не могу бити мањина.

Вуксановић је казао да у Савјету покушавају да искористе све могућност и да новцем из Фонда за мањине остварују бројне пројекте.

Он је рекао да би били срећни када би Срби имали права која имају Албанци, као што је пуно право на школавање на свом језику, у својим школама, и са сразмјерном заступљеношћу у администрацији.

“Сви су против нас, чак је и Министарство за људска и мањинска права покушало да нас угаси помоћу представника Срба из опозиције. Министартво мијења закон како би нас истиснули, и смањују донације”, навео је Вуксановић.

Према његовим ријечима, представници Срба у парламенту морају схватити да “није исто бити Србин у Скупштини, и на улици, без посла”.

“Наш национални интерес је да дјеца уче српски и знају ћирилицу, и то треба да је интерес и политичара и представника цивилног сектора”, закључио је Вуксановић.


Извор: RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo :: Savjet traži zaštitu srpskog jezika

За Ћирилизовано: Милорад Ђошић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!