Ројтерс: Пољска упозорава Русију


Дим у близини главног терминала Доњецкog међународног аеродрома " Сергеј Прокофјев" оштећеног у борбама између проруских побуњеника и украјинских владиних снага у Доњецку, у источној Украјини, 4. октобра, 2014. - Ројтерс/Шамил Жуматов

(Ројтерс) - Европска унија ће наметнути оштрије санкције Русији, осим ако се политика Москве у Украјини не промени, изјавио је у уторак пољски министар иностраних послова Гжегож Шетина .

Пошто је пре месец дана договорен прекид ватре између промосковских сепаратиста и украјинске владе, већина европских лидера се фокусиралa на то када се могу олакшати санкције Русији, уз мало разговора како их учинити тежим.

Али повреде примирја у источној Украјини су обновиле западни дипломатски притисак на Москву. Западне земље оптужују Русију за пружање војне подршке побуњеницима, што је Кремљ демантовао.

"Ако Русија не промени своју политику, санкције ће бити отежане и још ће се више осетити у Русији", рекао је Шетина у интервјуу за пољску ТВ емисију "Полсат њус".

"Све европске земље говоре у један глас, заједно са Аустралијом, Сједињеним Државама и Канадом. Слободан свет каже "не" таквој политици", рекао је он. "Пољска гледишта деле друге земље."

Пољска, чланица НАТО-а која има границе са Русијом и Украјином, више је "јастреб" од многих других земаља ЕУ, у питању како реаговати на руску интервенцију у Украјини.

Шетина је именован за министра иностраних послова прошлог месеца. Његов претходник, Радослав Сикорски, изабран је за председника пољског парламента.


Известила Ана Купер, написао Кристијан Лав; уредила Џенет Лоренс
Извор: Poland warns Russia it could face tougher EU sanctions over Ukraine | Reuters
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!