РТ: Русија увoди јединице армијске резерве


РИА Новости / Александар Гејфман

Руско Министарство одбране планира да формира  армијску резерву,  јединице састављене од искусних добровољаца, који ће редовно похађати војну обуку и у сваком тренутку бити спремни да узму оружје да бране своју земљу, преноси "Известија".

"Људство ових јединица, иако ће и даље радити у својим предузећима, редовно ће ићи на војну обуку, и примаће одређену месечну накнаду зато што су у војној резерви", рекао је за "Известија" заменик председника Одбора за одбрану државне Думе, Франц Клинцевич.

Регрути би требало да буду спремни, каже Клинцевич, да се одазову и на зборно место окупе "у сваком тренутку", да приме оружје и заузму своје тачно одређено место у претходно формираној војној јединици.

РИА Новости / Виталиј Анков

Оквир за такве не-редовне војне јединице треба да се сачини у два нова војна закона, преноси "Известија".

Аналитичари, као што је пензионисани пуковник Виктор Литовкин, верују да ће стварање армијске резерве помоћи војсци да "стално буде на највишем нивоу спремности."

"Оно што је најважније, ако почну непријатељства, резервисти неће бити топовско месо - биће у стању да обављају борбене задатке за које су одређени", рекао је Литовкин. Стручњак је додао да ће бивши регрути редовне војске највероватније бити они који ће се пријављивати за резервну службу.

Очекује се да ће руска војска до 2020. године имати око милион војника активног састава, у потпуности борбено-спремних и окупљених око лако размештајућих бригада. Руски председник Владимир Путин је одредио 755 милијарди долара током наредне деценије да се омогући таква реорганизација да најмање 70 одсто руске војске буде опремљено најновијом генерацијом наоружања и опреме.

РИА Новости / Виталиј Анков

Извор: Russia to introduce Army Reserve force – report — RT News
Превод: Ћирилизовано за Магацин

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!