Српско Удружење Ћирилица Београд на Сајму књига

Да треба учити и од нечијих савезника вратимо се у историју. Шта рећи о томе, када су пријатеља војводе Воје Танкосића, новинара Винстона Черчила, упитали о смањењу средстава за културу ?  Потоњи премијер, а пређашњи новинар и неуспели коњички официр је рекао: "А шта ћемо онда бранити"?  Данашњи неуспели војници, они који нису закопали ашовчић у земљу, јер су га помешали са лопатом то не знају, јер је за њих култура после вести из земље и света, а културу ко ... што рече незаборавни Радован Трећи. Ипак, постоје нека удружења која бране националну културу и увек су на бранику нације и националних осећања. Такви смо и ми.

Српско Удружење Ћирилица Београд је и ове године на Сајму Књига изложило дела својих пријатеља. Имали смо преко 70 наслова. Гужва, сусрети, прикази књига, посете. 

Коначно је приказан Зборник радова са Светосавског округлог стола који је штампан захваљујући пријатељима из представништва Републике Српске. За говорницом су седели и говорили др Светозар Радишић, историчар Слободан Јарчевић и потпреседник Миодраг Којић. 

Светозар Радишић је нагласио истраживања генеолога Анатолија Кљосова и повезаност ћирлице са генетским кодом. Познати научник професор Кљосов је још 2012. године био гост Ћирилице када је наш повереник за Русију, др Божидар Митровић, организовао сусрет под називом „Ка извориштву културе“. 

Историчар Слободан Јарчевић је говорио о српској писмености од пре више хиљада година, а док је о проблемима са писмом у Србији говорио Миодраг Којић развијена је застава  Доњецке Републике коју су донели њени представници. Све време Сајма били су гости Ћирилице.

Застава Доњецке Народне Републике на штанду Ћирилице на Сајму
 
Слободан Јарчевић, Светозар Радишић и Миодраг Којић


Специјални гост штанда Ћирилице у току Сајма била је и конзул Републике Кубе госпођа Мелба Гарсија којој је Добрица Ерић предао слово „Ћ“ тако да је и она постала почасни члан нашег Удружења.

 Госпођа  Мелба Гарсија и Добрица Ерић
Конзулка Кубе и Ћириличари  

 Да Ћириличари имају велико срце, показали су када су угостили хуманитарну организацију „Радост Деци“ из Раковице која помаже младима ометеним у развоју, а којом руководи Новица Перић, председник општинског одбора Покрета Снага Србије. 

Хуманитарна организација „Радост Деци“ са Удружењем Ћирилица

Сајам и предсајамске активности рађају нова познанства која прелазе у пријатељства. Новоселци западноморавски показали су како се воли своје село и како се ради монографија. Задали су домаћи задатак и много јачима од себе, а Жарко Марковић, успешни домаћин када није могао да помогне, за штандом је имао заменике.

Жарко Марковић – Новоселац западноморавски

Посебна гошћа Удружења Ћирилице на Сајму била је Кристина Котуровић из Чачка, девојчица која је дошавши из Аустрије била зачуђена да деца у земљи ћирилице пишу латиницом. О томе је прочитала рад који је награђен аплаузом , а песник не би био песник када бе би поклонио своју књигу.
Кристина и Добрица

Сајам је прошао. Утисци се лагано сабирају, а општи закључак је да је Удружење јаче него прошле године и да ће тек да лети. Следећа активност је поновно представљање запаженог светосавског Зборника радова у Парохијском дому у Храму Светога Саве.   



Аутор: Милорад Ђошић, пуковник у пензији-пилот
             члан УО Српског Удружења Ћирилица Београд


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!