Петер Кениг: Цртице о позиву председника Путина Сједињеним Америчким Државама да се не мешају у послове Русије

Иранска Прес ТВ је 22. новембра 2014. године известила да је председник Путин на форуму Сверуског народног фронта у Москви 17. новембра рекао: "Они [САД] желе да нас потчине, желе да реше своје проблеме на наш рачун. Нико у историји није успео да то уради Русији, и нико никада неће."

Ово свакако није претеривање. Русија има не само солидне трговинске односе и монетарни савез са Кином, који већ данас заобилази западни систем којим доминира долар, већ је Русија и једна од кључних чланица БРИКС-а и Шангајске организације за сарадњу (ШОС), која се састала прошлог септембра у Душанбеу, у Таџикистану, да прошири своје тренутно чланство (Кина, Русија, Казахстан, Таџикистан и Узбекистан) укључивањем Индије, Пакистана, Ирана и, вероватно, Монголије. Турска, домаћин стратешки важне базе НАТО-а, која врда између Истока и Запада, већ неко време жели да постане чланица ШОС. Владе земаља турског језичког подручја вероватно ће подржати њену молбу. То би свакако био велики ударац за западне силе, посебно Вашингтон - и не би прошао "некажњено".

Проширена ШОС би контролисала око 20 одсто светске нафте и половину свих светских резерви гаса. Поврх тога, блок би представљао око половину светског становништва. ШОС и БРИКС заједно би покривали више од пола становништва на свету и око трећине БДП планете.

Издавање заједничке нове глобалне валуте тих земаља, било одједном или корак по корак. готово је извесно. Питање је када. С обзиром на катастрофалну перспективу западних економија, на нову валуту и монетарни систем нећемо чекати дуго. Њима би постепено био замењен (петро) долар у светској трговини, и долар као резервна валута. С овим последњим се већ почело. Пре десет година је око 90% светских резерви било у доларски деноминираним хартијама. Данас је овај однос смањен на 60%  и - мада већи део света о томе ништа не зна - стално опада.

Према ММФ-у, резерве у другим валутама на тржиштима у развоју су од 2003. скочиле за 400%. Од августа 2013. до фебруара 2014, Јужна Кореја је повећала своју имовину у јуанима за 25 пута.

Дакле, Путинову наизглед "дрску" изјаву итекако подржавају чињенице. Пљачкашки економски систем Запада брзо пропада. Русија и Кина су већ данас спремне за алтернативу. Оне активно раде са осталим земљама БРИКС-а и ШОС-а  да припреме солидну већу скалу алтернативних валута и монетарни систем, слободан од ФЕД-а, Волстрита, ММФ-а и БИС (Банка за међународна поравнања).

----------

Епидемије и пандемије

Наизглед невезано са горњим, настао је нови феномен. Он од самог почетка изгледа као одвојен од економске борбе за власт између Истока и Запада, али је све, само не неповезан са посусталом економијом Запада.

То је опасност од смртоносних пандемија које су се појавиле у исто време - и све су под контролом УН и њене специјализоване организације, СЗО, којој асистирају и саветује је неколико међународних лабораторија чији је идентитет јавности углавном непознат. Већина епидемија и потенцијалних пандемија започеле су у Африци, где је 60% преосталих светских необновљивих природних ресурса  - на које је елита западне и северне хемисфере бацила око, потребни су јој за њену сталну удобност и благостање.

Ебола је избила пре неколико месеци у Западној Африци - Либерији, Сијера Леоне, Гвинеји и од тада се проширила на Мали и Нигерију. Ебола није нова болест. Забележена је у Централној Африци и бившем Заиру седамдесетих. СЗО располаже лековима и вакцинама. Међутим, Министарство одбране САД - које, узгред, има и истраживачки програм биолошког ратовања - је склопило уговор са канадском лабораторијом пре две године, да се тестира и развија вакцина против еболе у специјално изграђеним болницама у Либерији и Сијера Леоне. Према СЗО, од новог избијања епидемије еболе у јулу 2014. године, умрло је више од 5000 људи.

СЗО је пре пар дана објавила да је на Мадагаскару у епидемији куге од августа 2014. умрло најмање четрдесет људи. Сматрало се да је куга (црна смрт) практично искорењена после 14. века када је убила трећину европског становништва, иако мање заразни облик куге можда и данас постоји. Није било већих епидемија после 1904. године, када је у епидемији куге умрло око 3% становништва Бомбаја, када лека против куге још није било. Данашња верзија очигледно се може прилично лако потиснути са антибиотицима и пестицидима. Па зашто данас убија људе на Мадагаскару ? И зашто је вест постала објављена тек сада ?

Пре неколико недеља је смртоносни вирус птичјег грипа Х5Н1 ( H5N1) откривен у Холандији, Немачкој и Великој Британији. Од седам последњих случајева птичјег грипа у Египту, два су била са смртним исходом. Због лажне узбуне СЗО, Европа је 2009. купила стотине милиона вакцина Х5Н1 - златна жила за фармацеутску индустрију, а скандал за СЗО, веома је оштетио углед организације. У неким земљама, као у Швајцарској, људе који су показали било какав наговештај прехладе су практично на силу вакцинисали.

Епидемија АИДС - ХИВ вирус, такође Пентагонов експеримент биолошког ратовања -  избила је 1980-их, исто тако у Африци, и проширила на Хаити. одакле је "извезена" у САД и остали свет. Данас је та болест, иако неизлечива, под контролом. Али би се лако могла направити нова врста како би садашњи лекови испали немоћни.

Све ово изгледа као део здруженог деловања моћне елите, да: држи становништво под контролом; да оправда ванредно стање у којем би према ћефу могла да гуши сваку потенцијалну побуну, на пример против новог таласа организованог лоповлука алаве предаторске економије Запада, и; постепено смањује светску популацију - циљ којем је елита тежила од краја Другог светског рата, што је и један од кључних циљева Билдерберг друштва који су изразили многи моћни људи, као Бил Гејтс и у неколико наврата Хенри Кисинџер, вероватно највећи живи ратни злочинац.

Људе је лако стрпати у карантин председничком извршном наредбом, под изговором заштите читавог становништва од пандемије - за коју су, највероватније, вакцине и лекови тајно развијени у оквиру програма биолошког ратовања - да би се заштитила елита - и други сојеви вируса изазивача болести које се праве да спречавају. Једном кад Вашингтон изда наредбу, рецимо за присилну вакцинацију, или уведе ванредно стање - европски лакеји ће једноставно кренути истим путем; лаког начина да се становништво држи под контролом, док западни финансијски систем изводи последњи чин - растрзање преосталих мрежа социјалне заштите и јавне штедње.

Опет - све, од суморног економског сценарија Запада и опасности од светске пандемије, до Путинових тешких речи упућених САД, упозорења да се не мешају у послове  - само су сигнали да Вашингтон мора рачунати са будном Русијом (и Кином) - опрезном у погледу предстојећег колапса западног монетарног система, и спремном да одговори на класични и биолошки рат Запада.

Вреди ли о томе размислити ? Завређује масовно објављивање тако да људи могу да повежу кончиће.

О аутору: Петер Кениг је економиста и геополитички аналитичар. Радио је у Светској банци и широм света у области заштите животне средине и водних ресурса. Редовно пише за "Глобал рисерч", ICH, Глас Русије - сада РИА Новости, The Vineyard of the Saker и друге иинтернет сајтове. Аутор је "Имплозије", економског трилера о рату, уништавању животне средине и корпоративној похлепи - фикције на основу чињеница и 30 година искуства у раду за Светску банку широм света.
Извор: The Vineyard of the Saker: Observations on President Putin’s call upon US not to meddle in Russia affairs
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!