Подгорица: Вратити дигнитет језику

На научном скупу „Српски језик и ћирилица основе српског идентитета“ једногласно усвојена декларација. Ако се настави процес „растакања“ доћи ће до негације постојања Срба на овим просторима

ПОДГОРИЦА - На столовима председника влада и ресорних министарстава Црне Горе, Србије и Републике Српске, као и на универзитетима, научним и културним установама и у медијима, наћи ће се Декларација о српском језику и ћирилици као основама српског идентитета коју су једногласно усвојили филолози, књижевници и професори на научном скупу одржаном у Подгорици, у организацији Српског националниг савета Црне Горе.

- Српски језик се, мимо других језика на свету, почео „множити дељењем“, па су од једног Вуковог лингвистичког или на научним критеријумима заснованог језика настали различити политички језици, проглашени политичким одлукама држава на тлу бивше СФРЈ - наведено је у Декларацији.

То политичко дељење истог српског језика довело је до губљења идентитетских критеријума самог српског народа. Тако се у БиХ српски народ преко земаљског босанског језика, на све начине преводи у Босанце, односно босански народ. Исти је случај и у Црној Гори, где се на основу црногорског као земаљског језика (језика Црне Горе), Срби настоје превести у несрпске Црногорце. У Хрватској је прогоном Срба решено српско питање, јер су Срби проглашени мањином, а већински српски језик проглашен хрватским, иако је реч о једном јединственом српском језику. У Србији је врло слична ситуација: од српског су направљена још три политичка језика: српски, а као мањински - под хрватским, босанским и црногорским именом.

Српски језик је тако угрожен и у матичној држави Србији и у свим државама у којима Срби живе, поготово у Црној Гори, наведено је у овом документу. Уколико се настави процес „растакања“ и негирања српског језика, доћи ће чак до негације српског постојања на већини простора српског језика. Због тога је крајње време да Срби врате дигнитет свом језику.

На скупу је речено да треба постићи јединство српских политичара и филолога, како би се очувало јединство српског језика, а преко њега и јединство српског народа, без обзира на то да ли он живи у истој или у различитим државама.


ПРОГОН ЋИРИЛИЦЕ

У Црној Гори, Србији и Републици Српској угрожена је и ћирилица, оценили су на скупу лингвисти.

- Историја нас учи да је увек прогон српске ћирилице заправо значио прогон српског језика, односно самог српског народа. Данас смо дошли у ситуацију да напуштањем српске ћирилице и растакањем српског језика губимо властити национални идентитет.


Аутор: Велиша Кадић
Извор: Подгорица: Вратити дигнитет језику | Регион | Novosti.rs

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!