Валута и геополитика на постсовјетском простору

Рубља ће ускоро ојачати своје позиције, а њен овонедељни колапс на историјски најнижи ниво је био спекулативан, рекао је данас руски министар финансија Антон Силуанов . Ипак, негативан тренд изгледа претеће. Економисти виде неколико разлога за оно што се дешава - стање у руској економији - без позивања на санкције западних земаља против Москве, санкције против руског финансијског сектора - Сбербанке, ВТБ, ВЕБ, Гаспромбанке и Пољопривредне банке; нова политичка ситуација у свету, која се рефлектује не само на Русију већ и све постсовјетске државе.

Једна од најреалнијих верзија текућих догађаја у Москви је она према којој "наши западни партнери" чине напоре усмерене на слабљење геополитичког, гео-економског и војно-стратешког положаја Русије, која покушава да напусти једносмерну оријентацију према западним вредностима. И у овој ситуацији, држава на првој линији фронта није само Украјина, већ готово сви руски суседи.

 Према садашњим гласинама, повећање смртности и пад фертилитета у земљама бившег СССР-а je резултат текућих активности западних сила у циљу смањења становништва на постсовјетском простору. Научник Антун Лисец сматра да je 370 милиона долара већ утрошено на смањење наталитета у Русији, у Украјини - 330 милиона долара, у Грузији - 78 милиона долара, у Молдавији - 64 милиона долара, у Белорусији - 26 милиона долара. Средства за овај процес се обезбеђују на разне начине. Милијарде су уложене у ерозију традиционалне породичне структуре, распад традиционалне породице, пад наталитета и депопулацију читавих народа.

 Такве акције очигледно слабе системе националне безбедности бивших совјетских држава.

Чини се да ће бити лакше да се обезбеди финансијска сигурност када Евроазијска унија (ЕАУ) достигне свој пуни капацитет. Један од циљева тог тела је ширење употребе националних валута у међусобним споразтумима укључених страна. Говорећи о стварању  јединственог финансијског тржишта евроазијског простора, и највећи оптимисти међу стручњацима предвиђају да ће процес интеграција довести до удаљавања долара из структуре међусобних плаћања. Увођење западних секторских санкција може само да убрза дубљу монетарну интеграцију, када ће долар и евро бити одбачени као главне валуте.

 Још увек није јасно да ли ће то спречити садашње ширење ЕУ на постсовјетске земље, јер Европа је и даље прилично активна на постсовјетском простору. Мада неки стручњаци тврде да је негативан ефекат озлоглашеног програма "Источно партнерство" веома прецењен од руских политичара, јер овај програм нема један велики подстицај - перспективу чланства у ЕУ.


 Аутор: Марија Сиделникова, главни уредник новинске агенције Весник Кавказа
 Извор: Currency and geopolitics in post-Soviet space | Vestnik Kavkaza
 Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!