Прави разлози за изборе у Новорусији

Први дио

Разлози за изборе

Избори у било којој земљи су процес чија намјера јесте рјешење одређених проблема. Проблеми су различити: корупција, управљање земљом, привредни програм, итд. Различити проблеми. Избори су уобличени (иако то није увијек случај) тако да ријеше већину истих. Хајде да видимо који су проблеми рјешени кроз изборе од 26. октобра и 2. новембра. На овој основи можемо да вреднујемо њихов успјех.


Украјина

Намјера предсједника је била да му избори омогуће да формира састав парламента под његовом контролом, који би разбио зачарани круг хаоса и безакоња који тренутно влада Украјином (и хаос је већ постао дио свакодневнице тако да људи избјегавају да га уопште примјећују, већ је интегрални дио Украјине). Али избори нису ријешили овај проблем, само су га погоршали. Парламент је сада ван било чије контроле.

Шта више, снаге које су ту не подносе једна другу (мада су заједно збацили Јануковича – звучи ли познато ?) су спремне да (цитат): „Ударе једни друге у вугла.“(Нису никад ништа друго ни научили). Дакле, куда може Украјина са таквом елитом?

Стога да закључимо: украјински избори су пропали. Ниједан од наведених проблема неће бити ријешен. Чак ће бити све израженији.Они који су упознати са ситуацијом већ говоре о … превременим изборима.

Новорусија

Изворно, избори су одржани да ријеше један једини проблем: руковођења новим формацијама. Не можете стварати нову државу чија се судбина одлучује за штабним столом. То је слијепа улица. Не води никуда. Избори који су 2. новембра одржани су били уобличени да ријеше ову задаћу. И овдје није у питању демократија или нешто друго (резултати су били познати већ један мјесец прије избора). Циљ је био створити вертикалну хијерархију моћи коју нико не може довести у питање. Због тога и покушај стварања „Вијећа заповједника“.То су све били покушаји очувања постојећег система, гдје никаква влада у републикама није постојала. То је заиста било неодрживо стање, створило је безбројне препреке на путу ослобађања Украјине од фашизма. На који начин замишљамо владу у Харкову након ослобођења? Да “Warlord-ови” подијеле зоне утицаја између себе? И чиме би се то окончало?

Други дио

Слиједећи потез

Москва ставља Кијеву на знање да сад има равноправне преговараче: Захарченка и Плотњицког. Па ако је почетком септембра и био проблем са њима заједно дијелити сто, сада …
“Русија упозорава Украјину да престане војне операције против устаника на истоку земље, стављајући јој до знања да вође устаника имају мандат да преговарају са Кијевом након избора на југоистоку земље.
„Изабрани представници Доњецке и Луганске области су добили мандат да преговарају са централним украјинским властима о рјешавању проблема (…) кроз политички дијалог“, рекао је замјеник министра иностраних послова Русије, Григориј Карасин.”

Россия уверена, что “выборы” дали боевикам мандат на переговоры с Киевом – Новости Украины. Все новости Донецка, новости Крыма, новости Луганска, карта АТО – zn.ua

Ако званични Кијев сједне за преговарачки сто то ће бити потпуни дипломатски „губитак образа“. А ако то не учини – неуспјех мировних преговора. И то све у контексту демонстративних припрема за офанзиву УОС-а. Да, избор није лак. Али Кијев мора да га учини.

Са руског на енглески језик превела Кристина Рус

Аутор: @yurasumy
Извори: yurasumy – Итоги выборов в двух частях бывшей Украины и Fort Russ: The real reason for elections in Novorossia
Превод: Лаза за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!