Кијев за Донбас спрема нуклеарну катастрофу

Јавна је тајна да је Кијев спреман и труди се да нанесе максималне губитке непослушном становништву Донбаса. Казнена експедиција мирне градове свакодневно гађа свакаквом муницијом до које може доћи. Стамбене зграде се гађају минобацачима, вишецевним лансерима ракета, па чак и моћним Точка-У (SS-21 Scarab) пројектилима. Неколико пута нам је јављено да се спремају саботаже на критичним комуналним инфраструктурним и хемијским постројењима.

Овог пута смо сасвим случајно сазнали за још један план који је породила хунта - да десеткује народ Донбаса, начином који изазива ужас. Немоћан да сломи дух самоодбране Новорусије, пошто није успео да патриоте Донбаса порази оружјем, Кијев се спрема за још један очајнички корак, маневар који прети да побије локално становништво радиоактивним отпадом.

Хемијски полигон у власништву Владе Доњецка, у склопу постројења за производњу хемијских средстава, налази се у близини села Пески. На рубу полигона је депонија нуклеарног отпада, са прецизним координатама 48.037298N и 37,663182Е. Особље објекта је веома тајанственo што се тиче стварног садржаја подземног склоништа, али се говори да се у њему чувају бројна кутијаста херметички затворена бурад, шипке нуклеарног горива и високо радиоактивни остаци графитне облоге реактора. Објекат је прегледан пре 30 година и установљено је да постоје структурална оштећења, и да је склониште испуцало и деградирано. Касније је одлучено да се пресели, али одлука никада није остварена.


У последње време су две "Точка-У" ракета пале у близини тог објекта, као случајно. Једна ракета је експлодирала 800 метара од депоније радиоактивног отпада, а друга три километра од полигона. Нема много смисла у томе да украјинска војска троши своје малобројне и драгоцене ракете на орање удаљених поља. Што нас доводи до неких туробних закључака.

Упркос томе што носи снажну бојеву главу, "Точка-У" ракета не може да уништи подземно склониште. Али украјински ракеташи јесу у стању да ископају огромне рупе и узнемире горње слојеве земљишта, нарочито ако знамо да су ракете опремљене са фокусираним високо експлозивним пуњењем и фрагментационом облогом са довољно снаге да се склониште оштети. То би могло да произведе продирање подземних и површинских вода у оштећена склоништа која и прокишњавају, а онда би вода са изотопима текла ниже, до Даноха падовa, даље у резервоар воде код Карловке, која је на реци Волчји и снабдева Доњецк водом за пиће, па ће загађене воде неминовно наћи пут до кућних славина.

Какве би биле последице још једне лудачке идеје из кухиње кијевског режима ? С обзиром на то колико је времена радиоактивни отпад био на депонији, по свој прилици ћемо видети како су пијаћа вода и земљиште контаминирани са два радиоактивна изотопа, стронцијумом 90 и цезијумом 137, са временом полураспада од најмање 30 година.

Као и калцијум, стронцијум 90 улази у људско тело са храном и пићем, највише се акумулира у костима, а затим истискује калцијум и отежава стварање црвених крвних зрнаца. Стронцијум 90 је врло опасан по људе и потребно је 18 година да се избаци. Цезијум 137 напада читаво тело и одмах утиче на све виталне органе. Особа затрована са ова два изотопа би патила од малигних тумора, рака крви, радиоактивне катаракте, имала би краћи животни век, артериосклерозу, смањену плодност и патила би од прераног старења.

Са неких 400 кубних метара радиоактивног отпада баченог у близини Доњецка, ако Кијев успе да спроводе свој очигледан план, воде и земљиште Донбаса би деценијама били контаминирани, што би значило смртну казну целој области. Кијев никада не би признао своју одговорност за тај ужасан злочин, за "инцидент" би просто свалио кривицу на своје ракеташе, што су промашили циљ, или на саме борце покрета отпора.


Аутор: Алексеј Зотијев
Извор: Kiev is Scheming for a Nuclear Disaster for Donbass » voice of Sevastopol
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!