Сироти Ујка Сем, Путин пријатељује и са Јапанцима

 

Клин овдје, клин ондје – тек да се Ујка Сем упосли
(Клин се клином избија – нове главобоље за Ујка Сема)

Овај чланак је прво изашао у “Вол стрит журналу

Челници Јапана и Русије су се договорили да продубе билатералне везе у низу корака – укључујући и посјету руског предсједника Јапану следеће године – иако је Јапан под притиском западних земаља у циљу спровођења санкција због интервенције Москве у Украјини.


Руски предсједник Путин и јапански премијер Шинзо Абе сусрели су се прошле недјеље у Пекингу пред почетак самита АПЕК-а, њихов седми по реду састанак откако је г-дин Абе у децембру преузео дужност премијера. У току 70-минутног сусрета два лидера су разговарали о заједничким напорима по питањима енергетике и заштите животне средине, сарадњи на националној сигурности и развоју оружаних система Сјеверне Кореје.

Недостатак напретка у билатералним односима са Русијом је фрустрирао г-дина Абеа, који жели рјешавање територијалних неслагања и продубљивања привредних веза са сјеверним јапанским комшијом као један од превасходних вањско-политичких приоритета. Овај задатак је постао отежан продубљивањем санкција од стране САД и ЕЗ против Москве и притиском на Јапан да их у томе слиједи.

Два челника су дискутовали о узајамним позицијама у расправи о групи острва под контролом Русије сјеверно од Јапана. Раније ове године, г-дин Абе је позвао г-дина Путина да јесенас посјети Јапан – прилика у Токиу схваћена као корак ка дипломатском пробоју. Притисак на Токио да се придружи санкцијама је тај пут учинио неопортуним, иако позив никада није повучен.

Господин Абе је у честим састанцима неговао личне везе са господином Путином. Раније ове године, он је позвао господина Путина да јесенас посети Јапан - прилика коју у Токију виде као корак који би могао да доведе до дипломатског продора. Притисак на Токио да се придруже санкцијамаучинио је тај пут неопортуним, иако позив никада није отказан.

Јапан је успоставио властите санкције против Русије, укључујући смањење увоза оружја и онемогућавања руских банака у продаји обвезница у Јапану. Москва је критиковала Токио због “његове немоћи да води независну инострану политику”, иако критичари кажу да су јапанске санкције безопасне.

Јапански званичници су изјавили да ће Јапан, као припадник групе Г7, наставити да притиска Москву због њене украјинске политике. Г-дин Абе је у недјељу рекао г-дину Путину да очекује да Русија „игра конструктивну улогу“ у стварању мира у Украјини, рекао је његов савјетник. Али истовремено, Јапан покушава да пожури са сопственим предлозима у побољшавању билатералних односаа, укључујући потписивање основног мировног уговора – корак који су обје земље избјегавале откако је Русија заузела острва крајем Другог свјетског рата, острва која Јапан зове Сјеверним територијама.

Јапан такође жели дио колача у енергетском развоју руског Далеког истока. Током последњих година, Русија је постала важан енергетски извозник у Јапан, рангирана на четвртом мјесту као добављач гаса и на пето мјесто по испоруци сирове нафте.Токио се боји продужених санкција које би директно угрозиле способност Русије да извози гориво.

За Јапан, Русија такође представља противтежу Кини, чији растући утицај у Источној Азији иритира и Москву и Токио. На недјељном сусрету, г-дин Путин и г-дин Си Ђингпинг су се сложили да сарађују у енергетском сектору, укључујући гасоводе и нуклеарну енергију – према државној агенцији Синхуа. Такође су се сложили да убрзају сарадњу у изградњи брзих жељезница, у ваздухопловству и у финансијском сектору.

Извор: Russian news: Now Putin is Even Making Friends with Japan – Russia Insider
Превод: Лаза

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!