Дамир Мариновић: Верски корени неповерења Русије према Западу

Постоји нешто у руској колективној меморији што изазива неповерење Руса према Западу. Да ли то неповерење има религиозне корене?

Ја се донекле слажем са неким идејама изнетим у тексту “Антизападни сентимент као основа руског јединства”, раду Марије Снеговаје који је жестоко искритиковао колега из РИ, Ерик Краус.

Руски идентитет има дубља антизападна осећања него што је имплицирано недавним порастом антизападним расположењем међу Русима, првенствено проузрокованим оним што се доживљава као САД и НАТО агресија.

Дакле, шта је један од главних узрока руског историјског неповерења према Западу?


Ватикан је вековима покушавао да преобрати руске православне хришћане у католичанство. И успео је у томе са православним хришћанима у Западној Украјини и деловима Западног Балкана. Чак и данас, зилотизам Ватикана је жив и здрав. Ватикан покушава да постигне “црквено јединство са православним хришћанима”, наравно, под приматом папе.

Свети Александар Невски је зауставио апсорпцију Русије у католичку Европу и тако спасао руско православље.
Страни окупатори – Ватикан са шведским и пољским снагама, Наполеон, Хитлер и НАТО – доживљавају се као симболи насилне западне цивилизације.

Међутим, руски идентитет није формиран као реакција или историјски рефлекс на западни експанзионизам. По својој природи, руска култура није антизападна ни заснована на антагонизму према страним цивилизацијама и концептима.

Многи Руси кажу да руски идентитет припада другачијем цивилизацијском “коду” – као наследнику велике византијске традиције и цивилизације. То је разлог с којег је Руска империја вековима себе видела као Трећи Рим. Православна цивилизација се разликује од западне у погледу вредности, традиције, религије, итд.

Само прочитајте “Сукоб цивилизација” Семјуела Хантингтона, књигу у којој аутор тврди да ће културни и верски идентитет људи бити примарни извор сукоба у постхладноратовском свету. И многи би се сложили да је то управо оно што се данас дешава. Већина недавних сукоба има или религијске или културне узроке. Поред тога, крвави грађански ратовиу на Балкану и у Украјини имали су и имају јаку религијску и цивилизацијску димензију.

Немојмо заборавити да многи амерички и европски хришћански конзервативци подржавају Путина због његових хришћанских погледа и заговарања породичних вредности. Можда су сити отворено антихришћанског и антипородичног приступа својих влада социјалним питањима?


Аутор: Дамир Мариновић
Извор: Russian news: The Religious Roots of Russia’s Mistrust towards the West – Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!