The Saker: Пузав конфликт Укиленда и Новорусије


Има једна занимљива руска реч: вялотекущии. Може се превести као "пузав" или "спор". Она се састоји од речи "вяло", што значи "летаргично", "млитаво" или "апатично", и "текущии", што значи да тече, да напредује. Ова реч ми пада на памет када гледам како рат у Украјини напредује ка некој врсти погоршања, али некако млитаво, пузећи.

Новоруска страна

На новоруској страни недавни избори нису решили сталне унутрашње спорове између команданата. На моју велику жалост, ова глупост још увек траје. Безлер је уклоњен с положаја команданта, Мозговоју је речено да његова бригада треба да буде инкорпорисана у Новоруске оружане снаге (НОС), што је он радо прихватио, а да ће то бити учињено разбијањем његове бригаде на више јединица НОС, што је категорички одбио. Ту је и вест да је Захарченко одликовао Стрелкова и Бородаја орденом "Хероја Доњецке Народне Републике". Стрелков је то негирао и додао да од Захарченка орден ионако не би примио. Вест је потом "исправљена" па каже да је ова одлука донета за Безлера и Бородаја. Блог "Пуковник Касад" - најпоштенији блог на руском језику о Новорусији - иде у изузетне детаље свих ових глупости, а енглеска верзије овог сајта очигледно је наставила с превођењем блога.  Енглеску верзију можете наћи овде. (Иако је сасвим тачно да се блог "Пуковник Касад" не бави бесловесном пропагандом и да се на њему може наћи и доста критике онога што се дешава у Новорусији, за коју је свим срцем и Борис Александрович Рожин - "пуковник Касад", чланци се ипак нередовно преводе на енглески и зато их већ неко време нема на овим страницама - прим. прев.)

Военторг у акцији
Добра вест је да Руси, док се Новоруси боре, шаљу огромне количине оружја. Основна разлика у односу на оно што је Русија радила у прошлости је у томе да се сада Воентрог уопште не ради прикривено и да су све оне дугачке колоне камиона виђене како возе око центра Доњецка очигледно приказане у нади да ће их неко снимити или фотографисати. Порука хунти је јасна - прочитали смо вас и подржаћемо Новорусију. Чини се да је до сада овај нови "полуотворен" начин подршке одвратио Хунтине репресивне снаге (ХРС) од било каквих већих напада.

Питање за све: чуо сам извештаје да су у Новорусији примећене колоне тенкова Т-80. Може ли неко потврди да ли је то истина или не? До сада се показало да су сви "Т-80" модификација украјинског Т-72, али појава руских Т-80 може бити значајна, јер иако тенк Т-80 није модеран по руским стандардима, већини руских Т-80 је накнадно уграђена савремена електроника и системи управљања ватром. Другим речима,a модернизовани руски Т-80 ће имати огромну предност над украјинским Т-72, посебно немодификованим тенковима.

Лично ме није брига ко ће од новоруских лидера командовати све док је то једна особа. Сви они су се показали компетентним војним командантима, тако да је питање политичко. Захарченко је убедљиво најлегитимнији политички вођ, јер је победио на изборима, а изгледа и да је најспремнији да ради оно што хоће Кремљ, за шта сматрам да је добра ствар. Али то је и разлог зашто се многим командантима не допада, посебно Стрелкову. Али и сам Стрелков је далеко од тога да буде једногласно подржан и, поред тога, сада је ван новоруских политичких игранки с обзиром да живи у Русији. Чињеница је да Новорусија не може постојати без руске подршке, тако да је мој став - тотално политички некоректан - да за командовање Новоруским оружаним снагама треба задужити руског генерала, што се неће десити. Следећа најбоља варијанта је да то буде неко ко ће слушати руског генерала. Али за политичко командовање Новорусијом је потребан добар администратор, локални Новорус и цивил способан за ефикасну сарадњу са војним командантима. Лично бих волео да то буде Бородај, али би одговарао и свако други близак службама безбедности.

Зашто службама безбедности ? Зато што права "демократија" није могућа у зони борбених дејстава. Дакле, следећа најбоља ствар је "демократија" у којој ће демократски изабрани лидер имати неки лични легитимитет, али ће бити вољан и способан да блиско сарађује са војним командантима и Кремљом. Нека врста Бородаја 2, претпостављам. Авај, не видим да ће се то у скорије време десити.

Укиленд илити Бандерастан

Од нациста окупирана Украјина и даље у хаосу. Иако је хунта успела да допреми прилично војне силе (људства и опреме) на линију додира, није било никаквог правог напада. Поред већ добро познатог терористичког гранатирања цивила у Доњецку, нове и покрпљене ХРС још ништа нису показале за шта су способне. Могу ли да ураде више?

Да, дефинитивно, сада имају три ствари које су им недостајале пред Мински споразума:

1) Више ватрене моћи
2) Више оклопа
3) Добро брањене секторе

То су добри састојци за одлучан напад. Наравно, њихов проблем је што и НОС сада имају више од ове три категорије. Плус, Новоросијске оружане снаге су задржале веома значајну предност у моралном погледу, тактичком знању, у подршци локалног становништва, познавању терена и извиђању. Све ово, уз поновно одвртање Военторг славине,  добро објашњава зашто Укији тренутно не нападају.

     [ Напомена: Наслушао сам се доста глупости о Чика Мразу, Генерал Зими, итд. Бесмислице. И Руси и Украјинци (као да су били различити) су по зими ратовали преко 1000 година и то могу поново. Чак на Арктику (у случају Руса). Руси вежбају у Сибиру, на пермафросту, на Кавказу и, наравно, по бруталној зими централне Русије, тако да им екстремни временски услови зиме или пролећа (одмрзавања) отежавају, али не чине да им је ратовање немогуће. Зимска офанзива је дефинитивно могућа, али вероватна је мање.]

Политички гледано, ни код Укија избори нису ништа решили: све велике зверке су заузете међусобном борбом. Изгледа да је највише "акције" око Коломојског, али мржње за све има довољно.

Русија
Вође слободног света

Велика новост код Русије очигледно је пад цена нафте и пад вредности рубље. Да ли је то повезано? Наравно. Иако је општа економска криза у свету вероватно негативно утицала на цену нафте, не треба сумњати да је Англоционистичка империја искористи свој утицај да спречи земље ОПЕК-а да смање производњу. Да ли је та стратегија ефикасна? Да, дефинитивно, али је и веома скупа, посебно за америчку индустрију гаса из шкриљаца. Такође, јефтина нафта је веома добра за Кину, Русији штети, али Кина добија толико потребан подстицај. Још горе по Англоционисте, Русија и Кина потписују додатне уговоре у од више милијарди долара, али уместо у доларима, вредност им је изражена и плаћаће се у рубљама и јуанима.

Али најгоре проблеме Русија је сама себи изазвала. Постоји разлог зашто је Русија годинама толико зависна од извоза гаса и нафте: руска привреда није била у стању да обезбеди алтернативне изворе прихода. А разлог за то је што је цео економски систем који је Русија усвојила после 1991. године пројектован тако да Русију закључа у "афричку" привреду: Русији је било дозвољено да извози сировине, али јој је речено да увози све остало. Како је то постигнуто ? Тако што су Русима рекли да задрже високе каматне стопе, да своју штедњу инвестирају у америчке државне (Трезора) обвезнице и да своје главне корпорације држе инкорпорираним у иностранству. Наравно, ништа од тога не би било могуће без верне домаће компрадорске класе, која је тај систем остатку земље наметнула својом силом и умећем корупције. Суштина је у томе да су ове санкције заболеле ионако слабу Русију, тако да се може рећи да му санкције дођу нешто као бич, да присиљавају руску државу да врло нерадо потражи свој спас.

Ово је сада трка са временом. Ко ће, САД или Русија, први одустати, а ко ће имати издржљивости да се држи својих циљева. Можете ли да погодите на кога бих се ја кладио ? :-)

Закључак

Ситуација у Новорусији је лоша, али није катастрофална. Русија ће помоћи Новорусији у зимским месецима и, надајмо се, сукоби међу командантима на терену ће на крају престати.

Ситуација у Укиленду је страшна и све гора. Украјина је сада негде између 4. и 5. Орловљевог стадијума колапса. Недавни договор око гаса са ЕУ и Русијом уопште не мења ту чињеницу.  О Крњој Украјини тј. Бандерастану званом Укиленд можемо почети да мислимо као о нечему налик смрзнутој Либији: веома опасној и сиромашној пустоши коју воде разбојници.

Ситуација за Русију јесте тешка, посебно на кратак рок. Добре вести су да је Русија изузетно богата, са огромним резервама злата, валуте, природних ресурса и људског капитала, и да је политички веома стабилна. Чврст стратешки савез између Русије и Кине је за обе земље "пропусница" да изађу из зависности од долара и за пут ка истинској деколонизацији од Империје.

Докле год се Владимир Путин и Си Ђинпинг држе тог курса - а ја верујем да хоће - Империја ће наставити да се полако урушава.


The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: Ukraine SITREP November 9th, 22:25 UTC/Zulu: A creeping conflict
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!