The Saker: Кратак извештај о ситуацији у Новорусији и препорука извора

Новорусија још увек очекује украјински напад. Прво, како пише РТ: “Кијев није у потпуности посвећен примирју у источној Украјини”, изјавио је заменик руског амбасадора у УН, Александар Панкин, на састанку Савета безбедности УН-а у среду. Он је додао да украјинска војска гомила снаге дуж линије фронта.” Затим, са линије фронта у Новорусији, имамо блогера пуковника Касада, који извештава да је његова пријатељица управо посетила Доњецк и разговарала са неким важним људима – укључујући Моторолу – и да она каже:

  1. Аеродром још није потпуно заузет, да се тамо још воде борбе и артиљеријске битке.
  2. Гранатирање Макејевке је веома смањено захваљујући контра-батеријској ватри Новоруса на позиције нациста у Авдејевки и Пески. Они покушавају да зауставе укијевско гранатирање града Доњецка.
  3. Новоруси још увек очекују укијевски напад и Новоруске оружане снаге се припремају за дефанзивне борбене операције. Новоруски војници извештавају да су пољски војници распоређени северно од Доњецка.
Опет, претпостављам, то би могла бити још једна лажна узбуна.

Укратко о изворима

Кад споменух блог ”Пуковник Касад”, још једном желим да га препоручим јер спада у најбоље изворе информација о стању у Новорусији. Заједно са другим блогом, “Баскеток“, пружа веома добре информације. Други велики Касадов квалитет је што је веома чињеничан и избегава сву ту хистерију у коју запада толико блогера. Иако Касад пише на руском, неко преводи његове текстове на енглески и то ради веома добро. Баците поглед на Касадов блог на енглеском и, као добар пример, овај превод чланка од 11. новембра који је на руском Касаду објављен дан раније. Данас је 12., али је садржај и даље актуелан и занимљив. Другим речима, комбинација руски Касад + енглески Касад прилично брзо нуди солидне информације. Искрено, за извор на енглеском језику који прво треба погледати препоручујем управо блог “Пуковник Касад”.

Препоручујем и “Русија инсајдер“. Не, не зато што сам ја тамо сарадник (и Чачанин Дамир Мариновић – нешто као прим.прев.), већ зато што има пуно свежих информација и што му је “опсег тема” шири од Касадових. Дакле “Пуковник Касад” за нове информације о Новорусији, “Русија инсајдер” као свеж “контекст инфо”. РТ ? Не. Нажалост, не. Много волим “CrossTalk”, али то је толк-шоу, није извор информација. Информације РТ-а су углавном суве и неодређене. Али су ту “Глас Севастопоља” на енглеском и канали Kazzura – YouTube и Anti-Maidan – YouTube (са којим је повезан “Баскеток”). То је све од извора на енглеском језику о Украјини што бих могао да вам препоручим. Од портала, генерално за вести, препоручујем  INFORMATION CLEARING HOUSE. NEWS, COMMENTARY & INSIGHT и  Asia Times Online :: Asian news hub providing the latest news and analysis from Asia (и све што пише Пепе Ескобар).


The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: Ukraine mini-SITREP: still expecting an attack
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!