О дезинформисању (3)

Тролови се често убацују у продуктивне дискусије на мрежи с циљем да учеснике скрену с курса и фрустрирају
Први део: Ћирилизовано: О дезинформисању (1)
Други део: Ћирилизовано: О дезинформисању (2)

Интернет тролови, такође познати као „плаћени постери“ или „плаћени блогери“, све отвореније бивају ангажовани и запослени од приватних корпорација и влада, често за потребе маркетинга и за “ односе с јавношћу“ ( Обама је озлоглашен због ове праксе). Интернет „троловање“ је заиста брзорастућа индустрија.


Тролови користе широк спектар стратегија, од којих су неке јединствене за интернет, ево их неколико:

1. Дајте безобразне коментаре који ће скретати пажњу и фрустрирати: Алинскијева тактика која се користи да људи постану емотивни, иако мање ефикасни због безличности мреже.

2) Претварајте се да сте поборник истине, онда дајте коментаре који дискредитују покрет: то смо видели и на нашим сопственим форумима – тролови се представљају као присталице Либерти покрета (Liberty Movement), онда постављају дуге, неповезане жестоке критике тако да изгледају или као расисти или лудаци. Кључ ове тактике је у позивању на уобичајене аргументе Либертија док се у исто време брбљају глупости, тако да иначе ваљани аргументи, по асоцијацији, изгледају блесаво. У екстремним случајевима. тројанци-тролови постављају поруке које подстичу насиље – техника с очигледном намером да се учврсте лажне оптужбе пропагандистичких трустова мозгова као што је SPLC (Southern Poverty Law Center), које сугеришу да се уставобранитеља треба плашити као потенцијалних домаћих терориста.

3) Доминирајте дискусијама: Тролови се често убацују у продуктивне дискусије на мрежи с циљем да учеснике скрену с курса и фрустрирају.

internet troll2

4) Унапред написани одговори: Многи тролови се снабдевају с листе или из базе података са унапред испланираним поентама, уобличеним као уопштени и обмањивачки одговори на поштене аргументе. Када се поставе, делују вештачки и навежбано.

5) Лажна асоцијација: Иде заједно с тачком бр 2., позивајући на стереотипе које је утврдио тројанац-трол. На пример: називањем оних који су против федералних резерви „теоретичарима завере“ или „лудацима“, анти-глобалистички покрети се намерно повезују тј. ствара се асоцијативна веза са расистима и домаћим терористима и , због инхерентно негативних конотација, људи се одвраћају од објективног испитивања доказа.

6) Претварање да сте „глас разума“ у свађи очигледних и дефинисаних страна и померање пажње људи од онога што је сасвим јасно у „сиву зону“ где истина постаје „релативна“.

7) Замена теза: Веома честа техника. Трол ће оптужити супротну страну да се претплатила на одређену тачку гледишта, чак и ако није, а затим ће ту тачку гледишта напасти. Или трол ставља речи у уста противнику, затим их побија.

Понекад ове стратегије користе просечни људи са озбиљним поремећајима личности. Међутим, ако видите некога ко често користи ове тактике, или многе користи истовремено, сва је прилика да имате посла с плаћеним интернет тролом.

Заустављање дезинформација

Најбољи начин да разоружате дезинформативног агента је да знате његове методе споља и изнутра. То нам даје могућност да тачно у детаљ укажемо шта ради чим то покуша. Моментално разоткривање дезинформативне тактике коју особа користи је по њу веома деструктивно. Изгледа глупо, непоштено и нејако чак и да покуша тако нешто. Интернет тролови посебно не знају како да се владају када се њихови методи разбуцају њима пред носом и обично клону и беже из дебате када се то деси.

Истина је драгоцена. Жалосно је што су многи у нашем друштву изгубили поштовање према њој: људи који су продали савест и душу за привремену финансијску удобност жртвују стабилност и равнотежу остатка земље.

Одбрана од интернет тролова
Једноставна одбрана од интернет тролова

Људска психа дише ваздух истине. Без ње, човечанство не може опстати. без истине, врста ће пропасти, изгладнеће због недостатка интелектуалне и емоционалне потпоре.

Дезинформација не угрожава само наш увид у функционисање света: она нас чини рањивим на страх, неразумевање и сумњу – на све што води у пропаст. Може да наведе добре људе да почине страшне злочине против других, или чак против себе. Без усклађеног и организованог рада да размонтирамо масовну производњу лажи, будућност ће изгледати уистину суморна.

Крај

Аутор: Брендон Смит
Извор: Thesleuthjournal
Преузето са: Магацин - национални портал
Превео: Александар Јовановић

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!