ЕУ ће се вратити Јужном току за две године ?

Јуче је председник Бугарске Росен Плевнелијев рекао да је пројекат Јужни ток заједнички подухват Русије и ЕУ, а не само Русије и Бугарске. "Решавање овог питања је у рукама Москве и Брисела", рекао је Плевнелијев.

Аналитичар гасног и нафтног сектора у "Тројка дијалогу" (инвестициона фирма, подружница "Сбербанке" - прим. прев.), Валериј Нестеров, рекао је за "Весник Кавказа" да Јужни ток у овом тренутку није од важности за ЕУ, јер јој је украјински проблем на првом месту.

"Они са оптимизмом гледају на наредне две године јер имају резерве. Потражња за гасом не расте", рекао је Нестеров.

Према анализама западних консултантских фирми, међутим, производња гаса у Европи и потражња за увозним гасом ће се повећати у будућности, објаснио је Нестеров.

"Јасно је да постоји пауза у реализацији Јужног тока, а ни Русија не мора да га хитно развије, већ у складу са економским могућностима и растом тражње за руски гас. Онда економској рачуници треба дати предност над политиком. Та пауза за Јужни ток дошла је прилично благовремено, јер "Гаспром" треба да реши и нека друга финансијска питања. Компанија сада треба да се концентрише на депозите Јамала и пројекте за испоруку гаса Кини", мисли стручњак.

"Јужни ток није хитан ни Европи, она Русији не дозвољава ни да потпуно користи капацитете Северног тока. Мислим да ће се ситуација променити већ за две године. Тада ћемо се о Јужном току договорити у овом или оном формату", закључио је стручњак.


Извор:EU will return to the South Stream project, says expert | Vestnik Kavkaza
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!