Да ли је руски угаљ уствари угаљ из Донбаса?


Руско-украјински блогер Јурасуми изгледа да мисли да јесте.

Кад немам времена за писање, волим да прочитам коментаре оних који вечито кукају да је Путин оставио Донбас. Такви су се опет узнемирили и на основу "здраве памети" избацују сулуде идеје.

Једна таква генијална мисао је да Украјина од Русије добија "бесплатан" угаљ. О чему се ту ради је у Донбасу познато свакоме, а ово пишем зарад ратника из фотеље, чији се прсти оштро боре са тастатуром и који мисле да их то чини најпаметнијим на свету.

Добро. Испоручени угаљ (и испоручиван читавог децембра) је донбаски угаљ. Наравно, Русија с тим нема никакве везе. Мада, строго говорећи, то јесте руски угаљ. А паре ? Паре иду тамо одакле угаљ долази. У Донбас. То је новац за плате и принадлежности рудара.

А ви, ратници из фотеља, то стварно нисте знали ? Нисте. Зато и јесте то што јесте, хероји фотељаши, није за вас да разумете, чак ни да желите да разумете. Ви само знате да на ТВ гледате како нечија црева висе са жица за струју и дрвећа и да ви тако нећете завршити. Посао с угљем је такође и део Минског споразума (на коме, узгред буди речено, добро зарађују кијевске велможе). Истина, до сада је угаљ испоручиван у малим количинама, јер се Кијев нешто премишљао ( мада би човек очекивао да ће до сада већ укапирати). Како год, време ради против хунте и зато би сада премишљати се било прескупо.

Зато Кијев Донбасу шаље паре већ подуже и зато је његова стратегија економског дављења претрпела потпуни пораз (можда сте приметили како је та тема ишчезла са украјинских ТВ канала). Кијев је стидљиво ћутао, мада је у почетку покушао да фалсификатима образложи откуд Луганској и Доњецкој републици толике количине украјинског новца. Али се ни украјинска јавност не да толико преварити, за разлику од руских позадинских патриота, који, уместо да славе најновији пораз хунте, кмече над вестима.

ПС. Што се тиче струје која се "даје" Украјини, мислио сам да се ту нема шта објашњавати. Међутим... Крим је и даље (и биће још дуго времена) повезан на украјинску мрежу, што значи да Русија мора да јој некако надокнади што Крим користи украјинску струју. Мислим да су о томе давно постигли договор, али није с горег поновити: одлучили су да као као изговор искористе поправку другог реактора украјинске Јужне нуклеарне електране, управо као што се радови ха трећем реактору Запорошке нуклеарне користе да оправдају текуће рестрикције. Остало знате.


Ћирилизовано: Ко зна? "Курир" и ТАНЈУГ, рецимо:IAKO KIJEV NE DA STRUJU KRIMU: Putin ipak jeftino daje Ukrajini ugalj i električnu energiju - Kurir?  "Вести": Vesti online / Vesti / Svet / Rusija pomaže Ukrajini: Stižu ugalj i struja ? Радио који ослобађа Европу: Jedinica ukrajinske nuklearke iskljuccena iz struje ? О "Блицу" да не говоримо:Blic Online | PUTINOVA DOBRA VOLJA Kijev će dobijati ruski ugalj. Што и није неки проблем, то и јесте плаћено да селективно зна и преноси, али је тешко разумети зашто руски државни медији један разуман договор и посао третирају као помоћ онима који убијају Русе: Russia to Deliver 500,000 Tons of Coal Per Month to Ukraine: Official / Sputnik International


Аутор: Јурасуми
Руски извор: yurasumy - "Бесплатный" уголь
Извор: Is the New Deal Russian Coal for Ukraine Really the Donbass Coal!? - Fort Russ
Превод с руског на енглески: Џ. Хоук
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!