Литванска председница предлаже казне за "непријатељску пропаганду"


Литванска председница Далиа Грибаускаите је предложила да се измени Закон о јавном информисању тако да би се омогућила заштита земље од "напада у информативном рату".


ВИЉНУС, 12. децембар (Спутњик) Литванска председница Далиа Грибаускаите је предложила амандмане на Закон о јавном информисању да би се становништво земље заштитило од "непријатељске пропаганде и дезинформација", саопштила је у петак прес служба Грибаускаите.

"Сваки дан смо суочени са нападима информационог рата. Они циљају наше људе, које убеђују да сумњају у своју државу, своју историју и војску, као и у чланство Литваније у ЕУ и НАТО. Устав прописује да се литвански информациони простор мора заштитити. У овом рату не можемо остати ненаоружани", рекла је Грибаускаите у саопштењу објављеном на сајту председника.

Предложене измене су у складу са законом ЕУ и предвиђају казнене пријаве због ратне пропаганде, као и за позиве на мењање режима и покушаје да се повреди државни суверенитет. Према напомени председнице, казне могу износити до три одсто прихода емитера.

Штавише, амандмани предвиђају проширење овлашћења Комисије за радио и телевизију Литваније, овлашћују је да може одузимати лиценце емитерима, судски забрањивати радиодифузну делатност и блокирати трансфер акција.

Према амандманима, сваки грађанин ће моћи да се обрати надлежним органима и затражи да се предузму одговарјући кораци у спречавању ширења забрањених информација.

Литванска председница је већ покушавала да пооштри контролу над изворима информација. Грибаускаите је у октобру предлагала да се у Литванији смањи удео програма на руском језику са 30 на 10 одсто. Међутим, парламент Литваније је донео одлуку да нацрт треба ревидирати јер потенцијално може нарушити слободу говора.



Извор: Спутњик
Превод: Ћирилизовано за Србин.инфо

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!