Украјина у очају од Русије тражи гас и угаљ, да би преживела зиму

Зима уједа, девизне резерве су пале испод критичног нивоа - Украјина је приморана да се окрене Русији.

Стигло је хладно зимско време у Кијев и Кијев је у децембру платио "Гаспрому" 378 милиона долара за једну милијарду кубних метара гаса. "Гаспром ће са испорукама почети у недељу или понедељак.

Истог дана је објављена и вест да Украјина намерава да од Русије купи 50000 тона угља.

Одлука Кијева да гас и угаљ купује од Русије показује да је сатеран у ћошак. Кијевске резерве гаса су веома мале, око 13,9 милијарди кубних метара - ни приближно довољно да покрију потребе за зиму.

Много спомињани "обрнути ток", тј. снабдевање Украјине гасом из Европе којим је њу снабдела Русија, није успео да попуни празнину. Рат у источној Украјини је Украјину одсекао од угља ископаног у Донбасу. Покушај да се угаљ купи од Јужне Африке се завршио скандалом.

Инцидент у украјинској нуклеарној електрани показује да ствари уоште не стоје добро ни са нуклеарном индустријом Украјине. Већ има системских искључивања струје у целој земљи.

Према подацима украјинске владе, државни снабдевач природним гасом, "Нафтогас", има дефицит од 6,7 милијарди долара. Дефицит украјинске владе је 4,4 милијарде долара. Изгледа да ни "Нафтогас" ни украјинска влада више немају никаквих значајнијих новчаних резерви.

Па одакле стиже новац ?

Вероватно, из девизних резерви централне банке. Зна се да је 1,45 милијарда долара исплаћених "Гаспрому" на име дуговања за гас Украјине стигло из девизних резерви централне банке. Оне су сада пале на само 9,97 милијарди - недовољних да се покрије ма и двомесечни увоз.

Украјина "Гаспрому" мора да до краја децембра исплати још 1,6 милијарди, да обрише стара дуговања. Ако дуговања буду плаћена, новац ће опет морати да се узме из девизних резерви, које ће тиме бити још тање.

Ово је веома, веома ризична стратегија. Украјинска валута, гривна, изгубила је половину своје вредности од почетка године. Има извештаја који кажу да су украјинске банке у лошем стању. Ако буде навале на банке и валуту или ако буде захтева за измирењем дугова - што је све врло могуће с обзиром на постојеће услове - централна банка ће бити опасно кратка с новцем, неће ту моћи много шта да учини. Постоји велика опасност од државног банкротства и слома валуте и банака.

Пре неколико дана је било вести да је председница украјинске централне банке поднела оставку. Већина медија је разлог томе видела у нестанку украјинских златних резерви. Вероватнији разлог је што се противила отимању девизних резерви централне банке да би се њима платили дугови.

Украјина није имала избора. Очигледно је да се украјинска влада не осећа довољно политички безбедном да би могла да ризикује са несташицом струје зими. Руси су рекли да ће количину гаса који се транспортује другим купцима у Европи преко украјинске територије смањити за количину коју Украјинци украду, ако то покушају, као што су чинили 2006. и 2009. године.

Руси су то и урадили 2009. године, када је резултат украјинске крађе био да је транспорт гаса преко Украјине потуно обустављен. Нико не мисли да Руси овог пута блефирају. Зато Украјина крађом не може ништа урадити. Крађом би једино разбеснела своје савезнике Европљане, којима би гас био одсечен, а од њихове добре воље зависи.

Украјина се коцка, иде на то да некако скрпи крај с крајем до следеће, јануарске транше кредита ММФ-а. Међутим, није сигурно да ће је уопште добити, јер Украјина не успева да оствари циљеве ММФ-а. У септембарском извештају ММФ-а пише да је украјинска привреда деградирана више од очекиваног, и да је дефицит "Нафтогаса" са планираних 4,3% БДП-а порастао на 7,6% БДП-а. Мада је "Нафтогасов" дефицит вероватно већи, око 10% БДП-а, и рашће све више како потрошачи не буду плаћали рачуне.

Очекује се да ће притисак западних држава наклоњених Украјини на ММФ да одобри ту траншу кредита и поред свих тешкоћа бити јак. Међутим, ММФ мора да има у виду и став Русије. Украјина дугује руској влади, руским банкама и "Гаспрому" укупно 35 милиојарди долара.

Русија је у позицији да захтева хитну исплату три милијарде долара које је Украјини позајмила у јануару.Тај кредит је био условљен одржавањем украјинског дуга испод 60% БДП-а. Иако Украјина цифре није објавила, сви знају да је њен дуг сада изнад тог нивоа. Ако Русија буде захтевала повраћај кредита, што може да уради у било ком тренутку, Украјина ће вероватно банкротирати и срушиће се цела њена економска кула од карата..

Према томе, и без обзира допадало се то њима или не, ММФ и западне силе ће морати да се договоре с Русијом не би ли обезбедиле да свака наредна уплата ММФ-а Украјини не пропадне, исто тако као што је Украјина морала да се Русији обрати за гас и угаљ.

Без обзира шта се десило у јануару и од сада до јануара, Украјина тренутно живи од данас до сутра. Нема разлога да мислимо да ће ствари бити другачије, да ће кренути на боље.

Осим ако се Запад не испрси са много више новца (неки кажу да је Украјини потребно додатних 15 милијарди долара само да би изгурала наредних шест месеци), криза ће се продубљивати и биће све већа опасност од банкротства државе и колапса валуте.

У међувремену, живот Украјинаца је све тежи и тежи.




Аутор: Александар Меркурис
Извор:Russian news: Desperate Ukraine turns to Russia for Gas and Coal to Survive the Winter - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!