Јерменија жели да буде члан и Европске и Царинске уније

Јерменија наставља преговоре о новом споразуму са Европском унијом, у којем би остала сва правила Споразума о придруживању која не противрече чланству земље у Евроазијској економској унији (ЕАЕУ), изјавио је у среду први заменик министра економије Јерменије, Гарегин Мелкониан.

Било је планирано да Јереван у новембру 2013. на самиту Источног партнерства у Виљнусу потпише уговор о придруживању са ЕУ, као и трговински споразум о слободним зонама . Међутим, два месеца пре тога, Јерменија је објавила своју намеру да се придружи Царинској унији и учествује у евроазијским интеграцијама. Уговор о Евроазијској унији  су  29. маја у Астани потписали Русија, Белорусија и Казахстан. Документ ступа на снагу 1. јануара 2015. године. Јерменија је потписала документ 10. октобра 2014. Уговор о приступању Јерменије у ЕАЕУ су ратификовали парламенти Русије, Белорусије и Казахстана.

"Јерменија ће наставити преговоре о потписивању новог споразума са ЕУ, у којем ће остати сва правила Споразума о придруживању - она која нису у супротности са чланством Јерменије у ЕАЕУ" рекао је Гарегин Мелкониан.

Он је додао да је Јерменија идентификовала кључне области у којима ће продубљивати односе са земљама чланицама ЕУ. То су трговински односи, заштита конкуренције, интелектуалне својине, технички прописи и безбедност хране. "Министарство спољних послова Јерменије паралелно разматра блок политичких споразума Уколико процес буде ефикасан, Јерменија може потписати нови споразум са ЕУ у блиској будућности, верује Мелкониан.


Извор: Armenia wants to be member of both European and Customs Union - English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано за Магацин - национални портал

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!