У турској Кападокији откривен још један велики подземни град


Област Кападокија у Турској има неке од најспектакуларнијих предела на свету - дубоке долине и магматске стене истачкане домовима, капелама, гробовима, храмовима и читавим подземним градовима складно уклесаним у облике које је извајала природа. Око ових подземних уточишта су ницали и пропадали градови, империје и религије, и чини се да су и даље препуни тајни. Турски археолози су открили још један велики подземни град у Кападокији, са најмање седам километара тунела, скривеним цркавама, одајама и ходницима направљеним пре око 5000 година.

"Харијет дејли њус" је објавио да је древни град - "највеће археолошко налазиште"- пронађен испод тврђаве Невшехир и њене околине, током извођења урбанистичког пројекта турске Управе за стамбени развој (TOKİ)

"У и око тврђаве Невшехир је порушено неких 1500 објеката. Подземни град је откривен када су почели земљани радови за изградњу нових зграда", пише "Хуријет дејли њус".

Вилајет Невшехир у Кападокији, Турска (Wikimedia Commons)

Регион Невшехир је већ познат по невероватном подземном граду Деринкију, некада дому за чак 20000 људи који су заједно живели под земљом. Деринкију има једанаест нивоа, 600 улаза и пуно километара тунела повезаних са другим подземним градовима. Град обухвата подручја за спавање, штале за стоку, бунаре, резервоаре за воду, рупе за кување, вентилацију, заједничке просторије, купатила и гробове.

Приказ некадашњег могућег изгледа подземног града Деринкију (Википедија)

Тешко је замислити неки подземни град што Деринкију превазилази по величини и обиму, али археолози кажу да има разлога да се верује да ће новооткривени подземни град бити највећи од свих подземних градова Невшехира, и да је можда највећи такав град на свету.

Још нису изнете процене о старости града и како је настао, међутим, истраживачи су објавили да су до сада пронашли више од 40 артефаката, тако да на основу њих археолози могу датирати старост града на 5000 година. На то доба су датирана и многа друга подземна места у Кападокији.

"Хасан Енвер, градоначелник Невшехира, рекао је да су други подземни градови колико "кухиња" овог новог подземног града", пише "Харијет дејли њус". Кроз векове, спектакуларном регијом Кападокија у Анадолији су владали Хетити, Персијанци, Александар Велики, Рим, Византија, Отоманско царство и Турска. Више од сто шездесет квадратних километара са више од двеста подземних насеобина и градова у тунелима, са скривеним пролазима, тајним собама и древним храмовима - и невероватна историјска прича о томе како је свака нова цивилизација градила на остварењима прошле, чине Кападокију једним од најупечатљивијих делова света са пећинским пребивалиштима. А садашње откриће ће их све засенити.

Невероватне пећинске куће у Кападокији (Фото: BigStockPhoto)

Аутор: Април Холовеј
Извор: Massive 5,000-year-old underground city uncovered in Cappadocia, Turkey | Ancient Origins
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!