Украјински политички аналитачар: Бесарабија и Одеска област пате од "сепаратистичких тенденција"

Бесарабија
У случају независности Гагаузије, сепаратистичке тенденције у гагауским селима Одеске области ће бити повећане, сматра украјински политички аналитичар Олег Постернак.

Према експерту, јужни дио Одеске области има "национално шаролик састав становништва, а на велика већину због разних околности утичу руски федерални ТВ канали".

У чланку објављеном на аутор такође тврди да је регија Бесарабије "захваљујући напорима украјинске владе увек представљала конгломерат који живи у миру и слози разних националности, али да није украјинска у смислу вредности, социјалних и грађанских фактора".

Постернак верује да Украјинци, Руси, Бугари и Гагаузи из регије немају довољно патриотизма, и "теже оправдавању поступака Владимира Путина".

Према аналитичару, гагауско становништво Бесарабије је такође предмет појаве сепаратистичких покрета због близине аутономног региона Гагаузија на југу Републике Молдавије.


"Народ Гагауза је православни народ турског порекла и њих у области има око 27 000. историјски и ментално гравитирају према Турској и Аутономном региону Гагаузија у Молдавији. У случају проглашења независности Гагаузије, постоји опасност од сепаратистичке ферментације у гагауским областима украјинске делте Дунава", пише Олег Постернак.

"Дакле, локално становништво југа Одеске области ће у случају ширења вируса сепаратизма или заузети објективно неутрални став, или чак симпатисати непријатеље јединства земље" - каже аутор у свом чланку.

Википедија:

Бесарабија  (рум. Basarabia, укр. Бесарабія, рус. Бесарабия) је историјска покрајина у источној Европи између Дњестра на истоку и реке Прут на западу. Данас је највећи део Бесарабије у саставу Молдавије, док су најсеверније области, као и јужни део који излази на Црно море (Будјак), део Украјине.

У периоду после руско-турског рата 1806-1812, и потом Букурештанског мира, источни делови Кнежевине Молдавије, турског вазала, заједно са неким областима раније под директном османском влашћу, припали су царској Русији. Та аквизиција је империји било последње територијално проширење у Европи. Новостечене територије су организоване као Губернија Бесарабија, са називом раније коришћеним за јужне равнице, између Дњестра и Дунава. После Кримског рата, 1856. године, јужне области Бесарабије су враћене под молдавску управу. Руска владавина над целом регијом је обновљена 1878., када је Румунија, резултат уније Молдавије са Влашком, била под притиском да размени те територије за Добруџу.


Превод на енглески: Кристина Рус
Извори:Политолог объяснил, как гагаузские села Украины могут стать сепаратистскими и Bessarabia part of Odessa Region suffers from "separatist tendencies" - Fort Russ
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!