Немачка се припрема за вишедеценијски сукоб са Русијом

Немачка влада се припрема за дуг сукоб са Русијом. Немачки министар иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајер је рекао да би криза са Русијом могла потрајати дуже од једне деценије, а да аспирације Украјине према НАТО само “додају уље на ватру”, рекао је Штајнмајер у недељу, 30. новембра, у интервјуу за телевизијског канал ЗДФ ( ZDF).

“Понекад је довољно четрнаест дана да почне сукоб, али 14 година може да потраје да се тај сукоб реши”, рекао је шеф немачке дипломатије. На питање да ли сукоб са Русијом може да траје толико, Штајнмајер је одговорио позитивно.

За немачког министра, питање будућности Крима је, како изгледа, нерешиво. Према Штајнмајеру, међународно признање Крима као дела руске територије је немогуће. “Ми нити можемо игнорисати нелегалну анексију Крима, нити заборавити и само игнорисати ту чињеницу. Сукоб између нас ће се наставити”, рекао је министар иностраних послова Немачке.

Штајнмајер је такође рекао да разуме тежњу Украјине да уђе у НАТО. “Али, упркос томе, морамо да будемо реални. Били смо укључени у опасан сукоб. У ствари, нема ничег доброг у ономе чему смо данас сведоци.”, рекао је Штајнмајер.

“Питање чланства Украјине у НАТО није на дневном реду. И не видим Украјину на путу у НАТО … ја се залажем за потпуну јасноћу по том питању”, рекао је Штајнмајер. “Други, можда, више воле да буду резервисани у својим јавним изјавама, али знам да многи људи мисле као ја.”


Извор: Germany prepares for decades-long conflict with Russia – English pravda.ru
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

1 коментар:

  1. Ова процена од 14-15 година чула се и од преко Атлантика - постоји, дакле, неки план дуготрајног рата?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!