The Saker: Гас или ко добио, ко изгубио, ко се ...

Ово ће бити без много приче и анализирања.  Сигуран сам да ће неко то већ урадити у наредна 24 сата. Али ћу рећи ово:Украјинци су уцењивали Русију око гаса, отуд Северни ток и Јужни ток. Бугари су одлучили да буду послушни еуробирократама, отуд руски дил са Турском. На 63 милијарде кубних метара. Случајно, на максимални капацитет Јужног тока. Али, то је краткорочно. Дугорочно је ово: Русија ствара јединствену дистрибутивну мрежу која ће моћи да гас из било ког дела Русије пошаље до било ког дела руске границе.

(Напомена: Право тржиште за за руски гас неће бити липсавајућа привреда ЕУ, већ све веће и енергије гладно мега тржиште Кине. Такође, Русија Кини продаје свој супериорни С 400 ракетни систем, чиме се остварују ноћне море Тајвана и САД. Што све подразумева планине новца, огромне пројекте и дубоку стратешку сарадњу у наредним деценијама.)

Што се тиче Турске, "верне" чланице НАТО и савезнице САД, Турска је била више него срећна што може да забије нож у леђа ЕУ, која јој је одбијала чланство деценијама. И не само да је Турска потписала споразум са "Гаспромом", такође је договорено да јој Русија практично изгради нуклеарну индустрију. Русија и Турска су се такође договориле да појачају трговину и туризам. Политика је политика, али посао је посао. Ту нема ништа лично, али Ујка Сем може да се ... знате већ :-)

Што се тиче блентавих Еуропљана, остали су у забезеку. Посебно недотупавни бугарски и српски политичари, који сад изгледају као идиоти и мораће штошта да објашњавају народу свом.

Немачка привреда трпи због прекида трговине са Русијом, Меркелова се нашла у небраном грожђу. Исто као Оланд, који сада мора да објасни зашто се Француска суочава са огромним губицима због дебакла са "Мистралима".

Како ја то видим, Русија не само да ништа није изгубила, већ је остварила две ствари од кључне важности; сада је ставила Турску на своју страну (што није тривијалан успех с обзиром на питања Ирана и Сирије) и створила ситуацију у којој европске санкције једино боле ЕУ. Како то неко представља као пораз Русије је ван моје памети.

Што се тиче старе лоше Америке, она се бави саботирањем сопствене индустрије гаса из шкриљаца и подривањем Саудијске Арабије држећи цену нафте доле. Каква је то дугорочна стратегија ? Одржива ?

Коначно, док Империја још увек прича о санкцијама, Русија је заокупирана куповином злата. Много злата.

Можда се питате кај Кијев дела. Кијев кани да преполови потрошњу плина ( и остави велики део становништва без грејања и топле воде) и људима из Донбаса покраде пензије. Али Кијев нема разлога за бригу, ту му је обећана помоћ из Литваније :-)

Да ли још увек мислите да Русија губи ?

The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: Who won? Who lost? You tell me!
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!