The Saker: Шта исход борби у Грозном каже о односу између Путина и Кадирова

Руски медији су пружили додатне детаље о томе шта се тачно догодило у Грозном. Слика се у основи није променила, али има неколико занимљивих детаља. Испоставило се да је група вехабија била састављена од Чечена, то су од деветорице била најмање четворица, и да су успели да у Грозни уђу са неколико аутомобила. То и није било неко херојско дело, јер су контролни пунктови на уласку у град одавно уклоњени. Терористи су затим наставили у град и око два сата ујутро су стали насред пута, пустог, јер је била ноћ. Неки мештани су их уочили и снимили мобилним телефонима. Онда их је зауставила полицијска патрола или су их вехабије напале (чуо сам обадве верзије), затим су побегли у празну зграду поневши 20 импровизованих експлозивних направа.

Нису изнели неке посебне захтеве, али један од њих је успео да на друштвене медије постави видео у коме каже да је око 1500 бораца ушло у град. Изгледа да је то локалне власти довољно узбунило да покрену антитерористички план за цео град, али како нису откривени никакви други побуњеници, план је отказан. Зграда (штампарија, ноћу пуста) је опкољена и уследила је размена ватре. Снаге безбедности су деловале аутоматским оружјем, гранатама и антитенковским оружјем, које је запалило зграду, али и оближњу тржницу која је изгорела. Побуњеници су почели да трпе губитке, зато су пробали да се пребаце у зграду оближње школе, али су пресретнути и устрељени.

Све у свему, мени изгледа да су побуњеници показали фантастичан недостатак тактичких вештина, што је веома некарактеристично за чеченске, обично силне, борце, без обзира на чијој су страни. Испоставило се да су устрељени опасни типови, али опет кловнови, никакви софистификовани оперативци. Што је заиста добра вест.

Занимљиво, Роман Кадиров се јавно извинио Путину на дан његовог обраћања Федералној скупштини и обећао да ће посебне истражне снаге (од 50 детектива) испитати догађај и поднети извештај. Кадиров је додао да не жели да чеченске власти црвене пред чеченским и руским народом. На то је Путин одговорио да он, Кадиров, и његови подређени немају чега да се стиде, да су решили ситуацију врло професионално.

Ово је још један знак поновног рађања древне традиције из доба царске Русије: неким групама (Чеченима, козацима, итд) су даване неке посебне слободе и скоро потпуна слобода у томе како ће уређивати свој свакодневни живот - без интервенисања из центра и у замену за само једну ствар: они лично су одговорни за безбедност и непропусност руске границе и области коју контролишу. Кадировљева порука Путину је била једноставна - жао ми је, ми смо били одговорни за мир и безбедност у Чеченији, а допустили смо да се то деси. Путинов одговор - нисте учинили ништа лоше и имате моју пуну политичку подршку.

Западњацима је овакав однос тешко разумети, али је он веома типичан и традиционалан у свести и етосу Руса и народа Кавказа. За Кадирова, да му се верује толико да му се повери да управља Чеченијом на начин каквим он сматра да је одговарајући (а уз пуну економску и политичку подршку Русије) је велики извор личног поноса, па ће, кад осети да би било ко могао да доведе у питање његово спровођење власти, лично преузети пуну одговорност и директно се суочити са својим командантом, који ће га, кад види његову личну храброст и часност, похвалити и јавно уверити да ужива пуну подршку и поверење.

Кључна ствар: Чечени су кризом руководили и решавали је сами. Руске снаге у области, иначе многобројне, уопште нису биле позване да интервенишу. Да су Руси били приморани да пошаљу своје специјалне снаге да се носе са овим нападом, то би значило губитак образа не само за Кадирова, већ за све Чечене, људе који се поносе својом способношћу да се сами носе с било каквом претњом. То се није догодило, па иако су Чечени претрпели губитак од десет својих службеника, ти људи су погинули бранећи не само свој народ, већ и његов понос. На Кавказу то много значи, погинули ће бити сахрањени као хероји.

Претпостављам да "прогресивним" Европљанима ово воња по средњовековном клијентелизму. Какогод. Тако Руси и Чечени мисле и тако желе да живе. Не бих никоме саветовао да се у то меша.


The Saker

Извор:The Vineyard of the Saker: What the fallout of the recent combats in Grozny says about relationship between Putin and Kadyrov
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!