The Saker: О сукобу у Грозном

Драги пријатељи,

много се спекулише о томе шта се стварно десило у Грозном. Неки чак сумњају да су САД некако успеле да вехабије из илегале подигну на нови устанак.

Што је далеко од истине.

Оно што се стварно догодило јесте да је једна од главних теростичких група вехабија путовала у три аутомобила и била заустављена на контролном пункту, отворила ватру и убила све полицајце. Међутим, подигнута је узбуна, стигле су специјалне снаге и вехабисти су се склонили у оближњу зграду. Опколили су их и на крају побили.

Што значи да је по цену живота десет чеченских полицајаца и службеника безбедности уништена једна од највећих терористичких вехабијских организација.

Поред тога, имајте на уму да је савремена Чеченија једно од најсигурнијих места у Русији. Чеченске власти не само да имају велики и софицистиран безбедносни апарат (контратерористичке/специјалне јединице, контраобавештајну службу, снаге за брзо деловање, обавештајну службу …), већ и подршку већине становништва. У случају да све то не буде довољно, федералне власти су снажно војно присутне у и око Чеченије. Из очигледних политичких разлога, федералци ће се држати повучено и пустити Чечене да изађу на крај с чеченским терористима, али су тамо и моментално ће бити активирани ако буде потребно. Основно је да је Чеченија безбедна и стабилна.

Ситуација је много опаснија у суседном Дагестану, мада се поправља. Ако Англоционисти одлуче да поново покушају да покрену побуну, много су веће шансе да ће то покушати у Дагестану или ван Русије, Казахстану или Таџикистану (мада су и ове две државе спремне да одговоре на било какву безбедносну претњу и могу рачунати на (мање – више) потпуну подршку Русије.

Ево и сирових снимака догађаја у Грозном. Можете се и сами уверити да се ради о борби око једне зграде. Не по целом Грозном.

The Saker



Извор: The Vineyard of the Saker: Violent clashes in Grozny
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!