Нацистички терор у Запорошкој области: провалне крађе, пљачке и силовања постали свакодневница


Проукрајинске паравојне формације на југоистоку Украјине, под контролом украјинских власти, уживају у својој привилегији "чувара и заштитника уједињене Украјине". У међувремену, стопа криминала је нагло порасла у целој области, а чињенице указују да присуство паравојних формација погоршава ситуацију.



Таквих вести је све више у медијима и на друштвеним мрежама. На пример, објављено ја да је око шездесет силеџија у граду Берђанск (Запорошка област) киднаповало две младе жене на улици. Њихова беживотна тела су касније пронађена, биле су групно силоване. Међутим, када су њихови рођаци покушали да добију помоћ од спроводилаца закона, морали су да зграду полиције напусте празних руку. Склони су да верују да је разлог такве благости припадност криминалаца ултранационалистичкој групи "Десни сектор".

Новинар Борис Корчевников, који је цитиран у Прегледу Новоросијске милиције и на друштвеној мрежи ВКонтакте, написао је: "Нема рата у Берђанску. "Десни сектор" је киднаповао је две младе жене и 60 људи их је силовало до смрти. Тела су им бачена далеко. Сродници жртава су поднели тужбе полицији, али званичници су их поцепали."

Сличне депресивне вести стижу из града Мелитопољ из исте области. Тамо неки криминалци носе униформу Националне гарде, наводно подређене Министарству унутрашњих послова. Исти новинар извештава:

"Моја пријатељица је из Мелитопоља. Тамо нема рата и, сходно томе, нема Новоросијске милиције. Али има Националне гарде. Пријатељица се жали да људи у војним униформама без ознака некажњено упадају у приватне станове усред белог дана. Као и у Берђанску, полиција се не меша. Цитирам њене речи: "Три особе у војним униформама и наоружане аутоматским пушкама су пре пет дана у 11 сати увече ушле у стан мојих познаника. Тукли су мужа и жену, али нису дирали децу, узели су сав новац, па чак и ташне, сво злато и стргнули крст са детета ... Шокирано дете сада муца. Пљачкаши су отишли у поноћ, али је полиција стигла тек у 4 сата ујутро". Контакт каже да размишља о продаји своја два стана и одласку у Русију, али да нико не купује у овом тренутку."

Тако говоре пренеражени и забринути корисници друштвених мрежа о ситуацији у Запорошкој области.



Аутор: Ајре Венде (Ayre Vende)
Извор: Nazi terror in the region of Zaporozhye: burglary, robbery, and rape become commonplace » voice of Sevastopol
Превод: Ћирилизовано

Непреведено, 09.09.2014.


Наслов чланка испод сам превео дословно, мада је упитно шта су то "социјални" медији. Има ли их асоцијалних, ако су у питању медији као гласила ? Али добро, зна се на шта се мисли, текст на прави начин најављује видео - непреведен, што добро дође да се још једном истакне колико нашим гласилима - свим, а нарочито "алтернативним", недостају преводиоци, посебно они технички обучени за превођење видео материјала.

И кад смо код техничке обучености, Lifehacker је изузетно користан. Иако пратим само наслове везане за интернет, често користим препоруке за одређене програме, јер их прати упутство, текстић типа "водич за идиоте".


Како социјални медији утичу на мозак и тело


Свако воли да скакуће по својим омиљеним друштвеним мрежама, али истина је да нека њихова својства изазивају озбиљну зависност. Испаде да бити повезан и обавештен долази са неким нежељеним ефектима на ваш мозак и тело.

Јутјуб канал AsapSCIENCE - YouTube је бацио поглед на неке начине којима непрестано друштвено умрежавање може да промени ваш мозак. Потреба да се увек буде на мрежи дели сличности у мозгу са другим облицима зависности. Па како то шкоди ? Тако што може смањити вашу способност мултитаскинга, утиче на памћење и преповезује ваш нервни систем, изазивајући фамозне "фантомске вибрације". Нема ничега лошег у коришћењу друштвених мрежа, али је, као и код свега другог, умереност најважнија. Превише било чега може да буде лоше, ОК је узети паузу с времена на време.


Извор: How Social Media Affects Your Brain and Body
Превео и приредио: Александар Јовановић

The Saker: Апсурдна "логика" ЕУ


Најновија одлука ЕУ против Русије је просто невероватна по својој очигледној глупости. ЕУ је усвојила санкције које ће бити стављене на снагу само ако се прекид ватре не држи.



Прво, овде је очигледна претпоставка да би, ако се прекид ватре не одржи, кривац била Русија. Не, не би то била кривица Новоросије, већ Русије.

Друго, и опет очигледно, могућност да Украјинци могу прекршити примирје није ни размотрена, или, ако јесте, онда је одбачена.

Треће, с обзиром да су Укији буквално просјачили код Запада за антируске санкција, ЕУ им је управо дала сјајан разлог да прекину примирје.

Четврто, ЕУ очигледно верује да се Русија плаши санкција ЕУ, иако све говори, од високих званичника Кремља до анкета, да ни руска власт ни руски народ нису забринути због санкција ЕУ. У ствари, једини заиста забринути због ових санкција јесу Путинови главни противници: прозападна, проеуропска либерална позападњачена елита.

Три кључна документа наглашавају сву "мудрост" еуробирократа по питању антируских санкција:

"Изјава председника Европског савета Хермана ван Ромпуја о даљим рестриктивним мерама ЕУ против Русије"

"Заједничко писмо председника Европског савета Хермана ван Ромпуја и председника Европске комисије, Жозе Мануел Бароза о рестриктивним мерама против Русије"

"Закључци специјалног састанка Европског савета (30. август, 2014)"

                                                                     Херман ван Ромпуј


После читања ових докумената човек се пита да ли су званичници ЕУ пали с Марса или су потпуно неискрени. На пример, они говоре о "агресији руских оружаних снага на украјинском тлу" иако не нуде никаквих доказа о "невидљивој инвазији", коју, узгред буди речено, негира чак и хунта у Кијеву (јер треба да обезбеди други кредит ММФ).

Ово је одвратно, забавно, јадно или алармантно - у зависности од перспективе. Али дефинитивно није озбиљно.

Искрено, и признајући да је незрело с моје стране, али једва чекам да ЕУ усвоји следећи пакет санкција. Зашто? Јер већ уживам у успаниченој Европи, када је Русија сместа ошамари забраном прелета европских авиона преко Русије, или, на пример, санкцијама против аутомобилске или авиоиндустрије. С чимгод Руси изишли, ЕУ ће знати да је сама себи сместила из апсолутно неразлучивих разлога.

Што се мене тиче, опет саосећам с госпођом Нуланд у погледу ЕУ.

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: The self-evidently absurd "logic" of the EU
Превод: Ћирилизовано