Пуковник Касад: Анатолиј Чубаис и женевско друштво пословних "мирољубаца"


Неки су тражили још имена. Имамо на вези лично Анатолија Чубаиса: Журнал А. Б. Чубайса - А теперь по-русски

 
Светски економски форум. Женевска иницијатива за Украјину

У духу дијалога и у потрази за заједничком основом за проналажење решења за конфликт у Украјини, шеснаест угледних пословних лидера, уз равноправну заступљеност Украјине, Руске Федерације, Европе и Сједињене Државе, окупили су се приватно на позив Клауса Шваба, оснивача и извршног директора Светског економског форума, у недељу 14. септембра у Женеви. Признајући сложеност ситуације и различитих гледишта, учесници су се сложили о заједничком приступу. Десет тачака резимираних доле у тексту, како сви сматрају, помогло би у решавању конфликта. Сви учесници признају да је примена ових предлога у садашњем контексту изазов, с обзиром на многе сложености. Они верују у укључене политичке лидере и њихов текући дијалог, и надају се да ови предлози могу да подрже њихове иницијативе за решавање сукоба Украјина. Учесници се такође надају да ће се политички лидери ускоро састати да би окончали сукоб, и обавезују се на своју пуну подршку таквом политичком процесу.

1. Стварање плана о примирју од 12 тачака разрађеног у оквиру ОЕБС-а. Обезбедити одрживо примирје, подржавајући тренутни крај насиља и даљег губитка живота. Признајући примат вредности људског живота.

2. Уздржавајући се од коришћења провокативног и милитантног језика, признајући да се једино кроз дијалог спроведен на поштен начин и у духу сарадње може остварити напредак, безбедност и одрживи мир.

3. Интензивирати процес свеобухватног дијалога на националном  украјинском нивоу, између Украјине и Руске Федерације и између Европе, Руске Федерације, Украјине и САД, са опредељењем да се успоставe заједнички циљеви и идентификују кључне прекретнице за решења за данашње изазове.

4. Одржавањем безбедносног оквира у Украјини у источном региону под надзором ОЕБС-а, који ће трајати док територијална безбедност не буде загарантована.

5. Започети инклузивни политички процес у циљу децентрализације власти у Украјини, где су делегирана додатна права из централне владе за области, а такође подржавају гаранције за мањинска и језичка права.

6. Гарантујући безбедност и суверенитет Украјине од стране међународне заједнице. Признајући примат међународног права изнад националних интереса. Признајући право на самоопредељење, али и уз охрабривање да се размотри политика војне несврстаности за Украјину, упоредива са статусом других европских земаља (на пример Финске, Шведске и Швајцарске).

7. Идентификујући како се санкције и контрасанкције могу избећи и повући, у складу са кључним прекретницама постигнутим у процесу помирења, и као део процеса поновног успостављања нормалног пословног дијалога и односа.

8. Успостављањем план економског опоравка који се бави разарањима које је произвео сукоба, потребом за хуманитарном помоћи и потребама за обнову инфраструктуре. У том смислу успоставити мултипартнерски процес и подстичући све актере, посебно из бизниса, да заједнички инвестирају.

9. Координирајући и успостављајући специјална удружења и трговинске споразуме за Украјину, како са Европском унијом, тако и са Руском Федерацијом, а касније евентуално и са Евроазијском економском заједницом, да се стабилизује украјинска економију, омогућавајући украјинским компанијама да повећају отварање нових радних места, да се побољшају дугорочне перспективе раста и достигну међународни нивои конкурентности.

10. Организујући самит за највише политичке лидере из Европе и европских земаља, укључујући Руску Федерацију, Украјину и САД  - у Женеви и у кратком року, да се унапреди процес помирења.


П.С.

Уопште ме не чуди присуство Чубаиса у овом друштву. Наравно, ДНР и ЛНР нису заступљене на било који начин на овом нивоу, али гаулајтер Тарута је ту.

Општи смисао документа је, што није тешко приметити,  да се некако сачува Донбас у Украјини у замену за то што Запад неће увести нове санкције (и евентуално поништи постојеће) и да смањи интензитет сукоба. Украјински олигарси, што такође није тешко приметити, заједнички језик са руским олигарсима налазе много лакше него фашисти са Новоросијанима. Коломојски је у томе изузетак, али су остали, како пракса показује, сасвим у стању да преговарају на овом нивоу, посебно када САД стоје иза њих. Наравно, није јасно да ли се реч "преговори" може користити за диктат санкција коришћен од Сједињених Америчких Држава у њиховим односима са Руском Федерацијом, да изнуде додатне уступке.


Оригинални текст на руском: Colonel Cassad - Чубайс на связи
Извор: Colonel Cassad (in English) - Chubais on the line
Превод:Александар Јовановић - Ћирилизовано

Пуковник Касад: О "мирољупцима" и јединству командовања




Јуче су у коментарима тражили називе компанија које су ангажоване у разговорима на тему сепаратног тајног споразума са фашистичком хунтом а на рачун Новоросије.


Бизнис-лидери Русије, Украјине, Европе и САД су развили план који се састоји од 10 тачака за решавање ситуације на југоистоку Украјине. Ово је најављено на сајту Светског економског форума.

Бизнисмени су предложили придржавање плана о прекиду ватре, плана који је развијен од стране представника ОЕБС-а. Предложили су да се поштују односи узајамног партнерства и да се избегавају провокације. Бизнисмени су такође предложили да се децентрализује власт и организује састанак лидера Украјине, Русије, САД и Европе.

Документ су потписали први људи: "Роснано", Сбербанке, ВТБ, "Северстал"-а,  Horizon Capital, EastOne Group, KM Core, БАСФ-а, EY, PepsiCo, Alcoa, Сименса, Европске инвестиционе банке, као и шеф Доњецке обласне државна администрација.

Линк чланка на руском о "мировним бизнисменима": Мировые бизнесмены представили план по урегулированию украинского конфликта - Газета.Ru | Новости

П.С.

Суштина овог догађаја заправо је веома једноставна: велики руски бизнис покушава да купи опроштајнице од Запада - за себе и на рачун Новоросије, чија будућности је у суштини предмет преговарања и концесија. За разлику од разговора у Минску, где су САД ефикасно биле отсутне, ови покушаји преговарања већ укључују америчку корпоратократију.

Наравно, руководство ДНР и ЛНР ефикасно не учествује у овим разговорима - њихова улога у позадини тих разговора подсећа на улогу Чеха у Минхену, који су у холу чекали на своју судбину. Заправо, од оваквих нема већих питања за капитал, он делује по чувеном класичном принципу од 300% профита. А у овом случају профит је у опасности, тако да ...
Али проблем је у томе што САД већ отворено показују да ће наставити са санкцијама (на руском) и распоређивањем војних база у близини границе са Руском Федерацијом без обзира на све, и према томе, "мирољупци" су суочени са веома непријатном дилемом: или ће поклекнути под притиском, што је неприхватљиво из разлога унутрашње политике, или ће активирати догађаје у Украјини. Што је неприхватљиво за бизнис, који ће претрпети велике губитке због сукоба, што мотивише непрестане покушаје маневрисања.Данашњи чланак Пушкова  (на руском) јасно показује да ће све те илузије - "Борба за Европу", "Уједињена проруска Украјина", и други медијски фантоми који су обликовани обавезујућим политичким технологијама, бити уништени када наиђу на сурову стварност.Руска елита је била веома вољна да се укључи у директан сукоб са САД, у који су сада увучени од стране Американаца (на руском), и по логици догађаја.

Јучерашњи "Порошенков мировни план",  додатак убуђалој ствари из Минска, очигледно је неприхватљив за Новоросију и његов садржај предпоставља само један могући одговор од ДНР и ЛНР: стриктно негативан. Уместо тога, поједини званичници су почели с потписивањем и мелодијом у стилу "није све тако једнозначно" (на руском), покушавајући да сачувају илузију о "примирју", током којег су у току велике војне акције и десетине људи гине на фону самоуверене медијске позиције која прича о "дивном примирју". ТВ слика одступа од стварности све очигледније. Политички циљеви страна су апсолутно супротни и могу се остварити само ратом, иако се хистерични покушаји да се продужи буђавица из Минска настављају, као и покушаји да се Порошенко пропере кроз велики број руских медија. Разлози за то су разумљиви, Американци су отворено предложили (на руском) да се спроведе све што је потписано у Минску (поздрав пропагандистима који су нам причали да то парче папира не значи ништа) и "Порошенков мировни план", и онда, можда, Американци неће уводити нове санкције. А чак и тада ће САД размислити да ли су у потпуности задовољне или не.

Ипак, притисак бораца милиције, команданата на терену и јавно мњење присиљава руководство ДНР и ЛНР на оштрији став и тражење суверенитета - барем реторички, уместо пријемчивости за мртве конструкте, разне "федерације", "конфедерације" и "уједињене украјине". Већини оних који се тамо тренутно боре било каква зависност од Кијева једноставно је неприхватљива. А добијање било какве "амнестије" од кијевских фашиста је још неприхватљивије. Што је, уствари, главни проблем "мирољубаца": наоружани људи стоје против њих. Наравно, слуге олигарха сада ће покушати да дискредитују најпаметније вође Новоросијских оружаних снага који су се успротивили примирју (пре свих Мозговој), као и да "сведу све на заједнички именитељ", на овај или онај начин. Што ће бити врло повољна ситуација у погледу откривања медијских слугу олигарха.

Новоросијски посланици су покушали да реше проблем "јединства командовања" слањем писма Царјову (на руском) са захтевом да помогне у јединству командовања. Проблем је што питање јединства командовања сада решава не Царјов, већ координациони штаб у Краснодону којем је подређена већина војних јединица ДНР и ЛНР које сачињавају Новоросијске оружане снаге. Када се питање о јединству командовања у ЛНР појавило пре Царјевим, становници ЛНР су га јавно упозорили да ће се, ако се умеша у питање војног јачања, поставити питање његове позиције у Новоросијској Скупштини (на руском). Дакле, такво писмо изгледа као покушај да се Царјову "смести".

Кључ јединства командовања је у Луганску. Тек након обједињавања свих расутих ЛНР милицијских одреда у Луганску и само после успостављања заједничке команде ће бити могуће да се спроведе право, а не декларативно јединство команде. Тек тада ће војне структуре ДНР и ЛПР моћи да успоставе реалан и ефикасан механизам координације и сарадње. Тренутно се ради у том правцу, све је већи број команданата ван стања "махновизма" (анархије - прим. прев.). Милиција је већ делимично претворена у војску, али праве командне структуре тек треба створити, како би се заокружила трансформација. Ова питања може решити само војска. Јер није тешко приметити, у ДНР постоји прилично хармоничан систем командовања, захваљујући напорима Стрелкова и његових људи, као и Захарченку. ЛНР тога још нема.


Оригинални текст на руском: Colonel Cassad - Гримасы "перемирия"
Извор: Colonel Cassad (in English) - Grimaces of "truce"
Превод: Ћирилизовано