Пуковник Касад: Резиме војних догађаја у Новоросији од 21. септембра



Током дана ситуација се није битно променила и остаје напета. Украјинска војска је наставила са прегруписавањем својих снага с циљем заузимања повољнијих граница и утврђивања заузетих позиција.


Са циљем да оптуже милицију за нарушавање споразума који су постигнути током преговора контакт групе у Минску, украјинске снаге су неколико пута провоцирале браниоце Новоросије да покрену војну акцију, међутим, нису успеле да остваре своје циљеве.

У 11 сати и 10 минута, два тенка и три пешадијска борбена возила Оружаних снага Украјине пришла су у домет са стране насеља Славноје (ДНР), изазивајући браниоце Донбаса да отворе ватру на њих. Након што су борци милиције ДНР испалили неколико хитаца упозорења у ваздух, показујући спремност да заштите своју линију, возила украјинских снага су се повукла на позиције које су раније заузели.

Упркос споразуму о прекиду ватре, руководство Доњецке и Луганске Народне Републике званично је забележило једанаест случајева кршења режима прекида ватре са стране украјинске војске.


Догађаји у ДНР

Стамбени блокови и позиције одреда ДНР у граду су били изложени систематском минобацачком гранатирању са Доњецког аеродрома почев од 10 сати пре подне.

Стамбена зграда у потпуности уништена, осам цивила рањено.

У 10:10, са стране насеља Гранитноје, тешка артиљерија украјинске војске је извршила удар на периферији Новаја Мар'инке.

У 12:40 контролни пункт Војске ДНР у Трудовској округу Доњецка је нападнут уз коришћење лаког наоружања и аутоматског бацача граната АГС-17. Један борац милиције је рањен.

Од 13:20, стамбени блокови Јунокоммунаровска су подвргнути поновном гранатирању са артиљеријских положаја у Булавинскоје. Три стамбене зграде и продавница уништене.

У 13:40, са стране насеља Пески су гранатирани уз коришћење цевне артиљерије предграђа-"спаваонице" и инфраструктурни објекти у Доњецку, али и позиције одреда народне милиције који блокира аеродром.

У 13:50, периферија села Трудовскоје округа Волновака у ДНР била је изложена минобацачкој ватри са стране Мар'инке.

У 15:10, са позиција у близини Мариупоља, рафалној ватри су били изложени стамбени блокови насеља Октјабрк. Периферија села Безимјанноје била је изложена гранатирању са истих позиција, али овај пут уз коришћење вишецевних лансера ракета. Две стамбене зграде су оштећене. Цивилне жртаве се установљују.


Догађаји у ЛНР

Поново артиљеријски удари у Первомајску. Три борца милиције из Стаханова страдало током једне од битака у овом граду. Њихова сахрана одржана у Стаханову.


Остали догађаји

Рођаци три немачка држављана, који су били у авиону "Малезијан ерлајнса" обореног 17. јула, припремају тужбу против Владе Украјине и председника Петра Порошенка пред Европским судом за људска права (ECHR).

Ово је објављено у немачком листу "Билд ам сонтаг" од стране адвоката Елмар Гимула, који штити интересе потенцијалних подносиоца захтева.

"Према међународном закону, свака држава, отварањем свог ваздушног простора, прихвата одговорност за то", рекао је адвокат за новине. Он је сигуран да су кијевске власти морале да затворе ваздушни простор над истоком земље, јер нису имале могућности да створе безбедне услове за безбедан прелет авиона.

Према његовим речима, чињеница да Украјина није испунила своју обавезу је основа за тужбу, која ће бити поднета Европском суду за људска права за око две недеље.

Збирна компензација у сваком конкретном случају, према Гимули, требало би да буде најмање један милион евра. Компанија "Малезиан ерлајнс" је раније исплатила пет хиљада евра породици сваке жртве.


Оригинални текст на руском: Сводка военных событий в Новороссии за 21.09.2014 » новости Юго-Востока Украины, ситуация на Украине сегодня, АТО (антинародная террористическая операция) - Голос Севастополя
Извор: Colonel Cassad (in English) - Summary of military events in Novorossia as of September 21
Превод: Ћирилизовано

Премијер Новог Зеланда се залаже за гласање о промени националне заставе


МОСКВА, 22. септембра (РИА Новости) - Премијер Новог Зеланда, Џон Ки, рекао је да жели да се 2015. одржи референдум о промени националне заставе земље, извештава Асошијетед прес.

                                                         Национална застава Новог Зеланда   © Fotolia/ Anke van Wyk

Застава приказује сазвежђе Јужни крст, са заставом Уједињеног Краљевства - Union Jack у горњем левом углу. Заговорници промене истичу да има превише сличности са заставом Аустралије, да је остатак из колонијалне прошлости и да не одражава независност земље од Велике Британије.

"Ја сам очигледно велики присталица промене, мислим да има доста јаких аргумената у корист промене заставе", рекао је Ки, према "Гардијану".

Током општих избора прошле суботе, Кијева Народна партија с десног центра је остварила убедљиву победу, обезбедивши му трећи мандат.

Међутим, упркос својој подршци новом дизајну заставе, Ки фаворизује одржавање веза са британском монархијом, примећује "Гардијан".


Извор: New Zealand PM Pushes for Vote on National Flag Change | Society | RIA Novosti
Превод: Ћирилизовано

Бљицкаста пропаганда: "Путин планира да УГАСИ ИНТЕРНЕТ у целој Русији"



"Ћирилизовано" : Увек просрпски и страсно руски, "Блиц" је данас објавио следећу "вест":

Путин планира да УГАСИ ИНТЕРНЕТ у целој Русији

Уколико дође до војних сукоба или озбиљних демонстрација у Русији, у земљи би могао да буде укинут приступ интернету, најавили су високи руски званичници.


Председник Владимир Путин ће председавати саветом безбедности данас, који би требало између осталог да се бави и како да Москва укине интернет у Русији, у "случају нужде".

Циљ овако нечега је да се ојача контрола садржаја на интернету, које је већ раније било место где су се окупљали и орзанизовали опозиционари.

План Владимира Путина је и да се домен РУ. подведе под контролу државе.
То би био последњи медији у Русији који није под контролом државе, пошто већина медија у Москви "плешу како Кремљ диктира".

Интернет је остало ретко место дискусије и слободе говора у Русији.


"Ћирилизовано": Писменост састављача ове пропагандистичке сплачине да оставимо по страни, а што се тиче њене истинитости, ево превода само једног пасуса чланка из руске "Правде" - од пре три дана:

"Секретар за штампу председника, Дмитриј Песков, снажно је одбацио горе поменуте медијске извештаје. "Наравно, одсецање Русије од глобалног интернета не долази у обзир", рекао је он. Међутим, додао је: "Наши партнери у Сједињеним Америчким Државама и у Европи су прилично непредвидиви у последње време." "Ми, у Русији, морамо да мислимо како да обезбедимо нашу националну безбедност." Песков је потврдио да Русија развија мере у области информационе безбедности."


Извори: Blic Online | Putin planira da UGASI INTERNET u celoj Rusiji и Russia to be disconnected from the Internet? - English pravda.ru
Приредио и превео: Александар ЈовановићЋирилизовано

Порошенко: Кијев ће направити одбрамбену линију и увешће пограничну контролу око места са специјалним статусом



                                                                © РИА НОВОСТИ. Михаил Маркив

КИЈЕВ, 22. септембар (РИА Новости) - Украјинске власти ће направити одбрамбену линију и увешће пограничну контролу око области са посебним статусом на истоку земље, рекао је украјински председник Петро Порошенко.

"Поред изградње линије одбране дуж административне границе, изабрана је посебна зона у којој ће радити граничари и где они сада припремају одговарајући инжењеринг, техничку и регулаторну подршку за то," рекао је украјински шеф државе .

Према речима председника, мера је неопходан корак предузет да заштити остатак украјинске територије од ширења сукоба.

Кијевске власти и присталице независности су 5. септембра усагласиле ставове о прекиду ватре и бројним питањима у вези статуса Доњецке и Луганске области (Протокол из Минска) у главном граду Белорусије, Минску, посредством Русије и Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС).

На основу Протокола из Минска, украјински парламент, Врховна Рада, је 16. септембра одобрила закон о специјалном статусу делова Доњецке и Луганске области. Закон уводи самоуправу, наводи да ће се локални избори одржати у областима 7. децембра, и гарантује право на коришћење руског или било којег другог језика у Украјини.

Стране су у суботу ујутро формулисале меморандум с девет одредаба које ће регулисати спровођење споразума о прекиду ватре између Кијева и присталица независности у источној Украјини.


Извор: Kiev to Create Defense Line, Border Control Around Areas With Special Status: Poroshenko | World | RIA Novosti
Превод: Ћирилизовано

The Saker: Демонстрације у Русији, још понешто и једна сјајна вест




Демонсрације у Русији:


Према РТ-у, улицама Москве је марширало између 5000 и 26000 људи, захтевајући мир у Украјини. Према "Взгљад"-у, 20 људи је  демонстрирало у Петрозаводску и Саратову, 50 у Перму, до 100 у Јекатеринбургу, 10 у Новосибирску, 15 у Сиктивкару и неколико људи у Барнаулу. Оно што је овде важно нису стварне бројке, већ ред величинa. Оно што се јасно види јесте да су ове демонстрације биле мале, бар по руским стандардима, а када је Аниса Наовај (Anissa Naouai) с РТ-а известила o "веома високом одзиву", грдно је погрешила. Такође, и ништа мање важно, будимо врло пажљиви око тога за шта су биле ове демонстрације: за мир у Украјини и против рата. Са таквим нејасним, а ипак "добромисао" слоганом, чак би се и избеглице из рушевина Доњецка могле сложити (они чак посебно).

Али овде имамо типичан пропагандни трик: пошаљи људе на улице у знак подршке миру, љубави и срећи широм света, а потом то представи као да "опозиција" протествује против владине политике. Али, хајде, будимо озбиљни, ко жели рат у Украјини ? Кремљ?

Друга важна тачка је ово: чак и ако се, расправе ради, сагласимо да су 100% демонстратора били љути противници Путина или руске политике у Украјини, то је мање од ништа у поређењу са Путиновим 80% + одобравања курса.

Па шта се није догодило?

Оно што се није догодило јесте "Руски Мајдан", што су га предвиђали Евгениј Федоров и његове присталице. Ево шта је он предвидео да ће се догодити 14. септембра:

     "Они су изабрали Санкт Петербург као прво место. Процес је почео. Процесу се помогло: цела прича са превременим изборима у Санкт Петербургу није случајна! (...) Они ће послати у Петербург исте обучене младе људе и борце као оне који су били припремљени за Украјину. Ако је потребно, биће им издати руски пасоши. Укупан број бораца у Русији, припремљен од стране Американаца, креће се од 50 000 до 100 000. На основу Украјине. Наравно, нећете моћи да их бирате: они су руски људи, у чистом облику. Ти људи ће доћи у Петроград и изнајмити станове у великом броју. Њихов задатак ће бити да спроводе провокације, ако је потребно, војне провокације. Шта све то значи? То значи терористичке активности! Десни сектор, као што знате, нема никаквих проблема са терористичким активностима."

Колико се од тога заиста догодило? Ништа.
Где је националистички Мајдан? Нигде.
Како је режим на власти? Стабилан као и увек.

Федоров се није на овоме зауставио. У истом чланку (молим вас да га прочитате целог), написао је чак и ово:

     "Прво, ту је нови украјински фактор: 100 хиљада људи испраних мозгова. Пропаганда тамо претвара људе у животиње. Њихова позиција је ојачала у случају да нисте обратили пажњу. Знате, људи гледају и многи од њих се радују победама у Украјини. Нема победа! Постоје неки тактички успеси, али победа нема. Пре само шест месеци смо имали неутралну суседну земљу. Сада имамо земљу која има више од 40 милиона људи и која је апсолутно војно непријатељски расположена према Русији. Каква је то победа? Штавише, они имају руско становништво. То је земља која може послужити као добра основа за инвазију Русије наранџастих освајача модерног типа. Пре само шест месеци није било овако. Што значи да је равнотежа моћи око Русије фундаментално промењена. Претрпели смо велики пораз у геополитичком смислу. До јуче нисмо имали непријатеља, а данас наши непријатељи изгледају као ми. У ствари, то је очигледна победа пете колоне. Победила је политички, војно, а одатле иде у војну инвазију Русије."

Војна инвазије Русије, ни мање ни више!

Евгениј Федоров је веома добра особа и има много добрих идеја. Ја га искрено волим. Али, као аналитичар, он чврсто припада "Пропаст, чемер и тотална паника" братији и, искрено, код мене има нула кредибилитета. Покушао сам да упозорим на то, али углавном сам био игнорисан или нападан. Надам се да са тоталном пропашћу овог "Руског Мајдана" сви сада видимо да Федорова треба узимати са неколико килограма соли.


Руска стратегија у Украјини


Неколицина вас је указала на привидну контрадикцију у мојој тврдњи да је руски прави циљ у Украјини промена режима, док се, у исто време, Русија држи по страни од Украјине и терет ослобођења и денацификације оставља украјинском народу. Противречност је, тврдим, само привидна. Ево шта Русија може, и треба, да уради:

1) Да се политички противи режиму свуда: у УН, медијима, јавности, итд;
2) Да изражава политичку подршку Новоросији и било каквој украјинској опозицији;
3) Да настави с информативним ратом (руски медији раде одличан посао);
4) Да спречи пад Новоросије (пружањем тајне војне помоћи);
5) Да немилосрдно врши економски притисак на Украјину;
6) Да ремети колико је год могуће САД-ЕУ "осовину доброте";
7) Да помогне да Крим и Новоросија напредују економски и финансијски.

Другим речима - да изгледа да је ван док је итекако унутра.

Овде је од кључне важности је да се створе услови који би омогућили украјинском народу да збаци нацисте тренутно на власти, шутне ЦИА-ог проконзула у Кијеву и започне денацификацију земље. Да, то јесте дуготрајан и тежак задатак, али Русија нема других могућности. Никада неће бити стабилне безбедности за Русију докле год су на власти у Кијеву нацисти. Наравно, привремени прекид ватре, или примирје, па чак и споразум се може потписати са нацистима, али то никада неће бити трајно, највише што може обезбедити је краткотрајни предах. Да поновим, промена режима и денацификација Украјине су витални национални стратешки циљ Русије. Ништа мање од тога неће вршити посао.

У закључку, неколико цртица:

"Бизнис инсајдер" каже да је "Украјина на ивици тоталног економског колапса".

Кошаркаши из Кијева у Литванији против Русије носили "камуфлажну спортску опрему":


И изгубили са 77 : 102  :-)

А сада, на крају, али не и најмање важна, стварно добра вест !

Према Јахуу, злогласни јеврејски олигарх, мафијашки дон, мега-олигарх и иконички "Путинов непријатељ", Михаил Ходорковкси жели да води антипутиновску опозицију и чак размишља о председничкој позицији за себе. То је апсолутно дивна вест, јер, сада када је Березовски мртав, Ходорковски може легитимно полагати право на титулу најомраженијег олигарха у Русији.  Да он сад изјави да жели да "води" (читај: финансира) руску несистемску (која није успела да уђе у Думу) опозицију јесте остварење сна Путиновог ПР тима. Силно ће се забављати дискредитујући проамеричку опозицију као "агенте Ходорковског".

Заиста сјајна вест !

Срдачан поздрав,

The Saker

Извор: The Vineyard of the Saker: September 21 Ukraine and Russia mini-SITREP
Превод: Ћирилизовано