Пословне могућности и финансије за иновације

Листајући веб странице, наиђох на неке интересантне, потенцијалне, пословне могућности, па ћу их у овом посту поделити са вама.



1. Предлози сарадње са руским фирмама

На сајту Трговинско-индустријске коморе РФ, неке руске компаније су изложиле свој предлог сарадње са нашим компанијама. Списак није мали, прегледајте га, можда пронађете неку добру могућност за себе или своју фирму.

2. Подршка фонда "Веб иновације" за иноваторе

На сајту Трговинско-индустријске коморе РФ налази се и предлог фонда "Веб иновације". Ако имате добре замисли у области телекомуникација, космоса, биомедицине, енергетске ефикасности, информационих, компјутерских или нуклеарних технологија, можете са својим пројектом конкурисати за подршку фонда "Веб иновације". Осим финансијске подршке, фонд обећава и сваку другу подршку, на путу реализације ваше идеје.

Фонд "Веб иновације" је основала једна од московских банака. Фонд се бави усмеравањем инвестиција у високотехнолошке пројекте иновационо технолошког центра Сколково.


Сколоково је нови технолошки парк, недалеко од Москве, у селу Сколково. Његова изградња је започела 2010 године, а његов завршетак је предвиђен за 2020 годину. Када парк буде потпуно завршен, у њему ће радити 25 000 људи, углавном високо образованих и наклоњених науци. У до сада изграђеним објектима, своје радне просторе имају Академија наука РФ, Отворени универзитет Сколково и још око 40 познатих високотехнолошких компанија из целог света.

Мада је насеље још у изградњи, завршена је саобраћајница, која спаја Сколково са Москвом, па се у већ изграђеним објектима рад одвија без тешкоћа и људи брзо стижу на посао.
У насељу се у току целе године одвијају различити скупови и обуке. Неке проводи Академија наука РФ, неке Отворени универзитет Сколково, а неке компаније, чији научници и сарадници већ раде у технолошком парку. О томе на Интернету постоји велики број информација. Потражите, можда нека од тих информација буде значајна за вас.

Желим вам успех у проналажењу повољних прилика за себе. Ако будете искористили неку од информација, које сам овде навела, било би лепо да нам оставите пар реченица о свом искуству у коментарима испод :)

 

Russia Insider: Запад слави Порошенка а Украјина се распада



Украјински председник Петро Порошенко обилази САД и Канаду, обраћајући се законодавним телима и добијајући овације. Проблем је, међутим, што се такав одушевљен пријем у Северној Америци и уопште на Западу обично доживљава као нека врста лошег знака за политичке лидере из бившег Совјетског Савеза.

Пре скоро десет година, антируски бивши председник Украјине, Виктор Јушченко, наишао је на исте овације и цвеће на обе стране Атлантика. У року од четири године, међутим, Јушченково председниковање је довело до ланчаног сукоба унутар украјинског друштва и он је изгубио на следећим изборима, уз понижавајућих четири одсто гласова.

Последњи совјетски председник, Михаил Горбачов, изгубио је власт 1991., када је његова популарност на Западу била на врхунцу: "горбиманија" је кулминирала његовим добијањем Нобелове награде за мир крајем 1990., управо пред имплозију СССР-а.

Толико о сорти лидера која добија похвале на модерном Западу и о "објективности" сваковрсних одбора и задужбина (Нобелове и осталих), које богато хвале и награђују оваква лица.

Али, можда је, уместо слушања Порошенкове самохвале и његових "историјских" достигнућа, смисленије погледати шта се дешава у Украјини. Тамошња ситуација је невероватно слична оној с којом се Горбачов суочио у свом родном Совјетском Савезу 1991. године:

Уједињена Украјина убрзано постаје немогућа.

Господин Порошенко је крив; после не-баш-тако-фер избора у мају ове године (на истоку Украјине нису учествовали у гласању), постао је први украјински вођа после седамнаестог века који је послао украјинске војнике да се боре против других Украјинаца. Грађански рат на истоку земље довео је у питање постојање уједињене Украјине.

А догађаји од прошле недеље запечатише судбину земље: постало је јасно да украјинске источне области неће бити заступљене у Врховној Ради (законодавном телу) "велике" Украјине. Што је запечатило судбину "уједињене Украјине".

Зашто се ово зби? Док је господин Порошенко боравио на Западу, његов премијер Арсениј Јацењук изјави да се неће финансирати побуњеничке територије на истоку (а аксиом је да држава завршава тамо где новац не дотиче). Поврх тога, Партија региона (украјинска најјача странка за време бившег председника Јануковича, који је свргнут у фебруару 2014.) је малтретирањем доведена до одлуке да не учествује на парламентарним изборима заказаним за 26. октобар. Комунистичка партија Украјине је сада у суштини забрањена; њена фракција је избачена из последњег сазива парламента.

Ова два нова збитја значе, да исток Украјине, традиционално изборно тело "регионалаца" и комуниста, једноставно неће имати ни теоријске шансе да буде заступљен у новом парламенту, којим би требало да доминирају сућутни људи попут Донбас-бомбардујућа војна "пилоткиња" Нађа Савченко (број један на Fatherland партијској лист Јулије Тимошенко), или команданти Донбас-војујућих батаљона Националне гарде (двојица су у " top ten" у партији Народни фронт Арсенија Јацењука).

До 2014, Украјину је целовиту одржавала њена демократија. Нефункционална и корумпирана као што је била, та демократија је дозволила Истоку да изабира председнике (Леонида Кучму, Виктора Јануковича) и посланике Врховне Раде, који обећаше да ће заступати Истока интересе. Шо је омогућавало да Исток држи запад земље под контролом. Западна Украјина је много активнија и каткад насилна; њом традиционално доминирају украјински националисти, који имају дугу историју цвељања од Русије и Пољске.

Али. Последњи парламент који је представљао јединствену Украјину, парламент демократски изабран 2012., и од Источне и од Западне Украјине, окупиран је и покорен од стране "мирних" активиста Мајдана у фебруару ове године. Оног часа кад су активисти Мајдана ушли у зграду Раде, последња Рада која је представљала уједињену Украјину је изменила њен гласачки образац за 180 степени. Чак је и либерална струја украјинске штампе (на пример, "Комерсант"-украјински дневник) морала да призна да се ова промена није догодила без претећег утицаја мајданских активиста. (Онима који још увек верују да су то били "мирни демонстранти", брзо претраживање интернета са речима "Кијев", "Молотовљев коктел" и "полицајци живи спаљени" може бити од помоћи.)

Полицајци, међутим, нису били главни циљ "мирне" мржње. Главни циљеви су били лидери и чланови Партије региона (посебно Јанукович) и чланови комунистичке фракције. Домови неколико лидера Партије региона (Олега Царјова, Вадима Медведчука, итд) су запаљени; партијске канцеларије комуниста су рутински опљачкане и спаљене. Лидер Комунистичке партије Украјине, Пјотр Симоненко, физички је нападнут у Ради од екстремистичких националистичких посланика - без икаквих правних последица по њих.

У оваквој ситуацији, једини начин на који људи на истоку Украјине (у Доњецку и Луганску, пре свега) могу да сачувају своја права и безбедност јесте да прогласе своју државу и одјезде од господин Порошенка "уједињене Украјине", која им је постала страна земља током последњих шест месеци.

И то је истина коју господин Порошенко никада неће рећи својим домаћинима у САД и Канади. Но, није он први. Горбачов је такође "заборавио да помене", током својих посета у 1991., да је Совјетски Савез свршена прича.


Аутор: Дмитриј Бабич
Извор: West Cheers Poroshenko as Ukraine Disintegrates - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано

Кина је спремна да снадева читаво руско тржиште воћа и поврћа


© Flickr/ Dmitry P
 МОСКВА, 24. септембар (РИА Новости) - Кина је спремна да у потпуности покрије руску потражњу за воћем, поврћем и укисељеном храном, пише "Известија" од уторка, позивајући се на Жанга Ћингвеја, директора Трговинског одељења кинеске провинције Шандонг.

Кинеске власти су такође заинтересоване за повећање увоза житарица, уљане репице и меда из Русије, рекао је Жанг за новине.

Руске и кинеске власти тренутно разматрају повећање трговине храном између две земље, пише "Известија", наводећи портпарола Роселкознадзора, руског надзорног органа за пољопривреду.

Москва је 7. августа забранила увоз одређених прехрамбених производа из Европске уније, Сједињених Америчких Држава, Канаде, Аустралије и Норвешке, земаља које су све претходно увеле економске санкције против Русије, због њеног наводног мешања у украјинску кризу, што је тврдња коју је Москва у више наврата одбила.

Бројне земље, укључујући Кину, Индију и Бразил, су у међувремену изразиле спремност да повећају извоз хране у Русију.


Извор:China Ready to Fully Supply Russian Market With Fruits, Vegetables: Reports | World | RIA Novosti
Превод: Ћирилизовано

Russia Insider: Предности и мане споразума из Минска


Протокол из Минска је договорен 19. септембра 2014:


Споразум из Минска је изазвао приличну расправу. Овај чланак ће навести предности и мане споразума са становишта сваке стране: Руске Федерације, украјинске владе и Самоодбране ( да, "Resistance" би требало превести као "Отпор", али је српском преводиоцу то немогуће - прим. прев.).


Руска Федерација

Предности:

 -  Примарни циљ споразума је био зауставити смрт невиних цивила. Иако украјински војска наставља с неким борбеним операцијама, њихов ниво је нагло опао и тако су поштеђени животи многих цивила. Надајмо се да ће борбе ускоро потпуно престати.

 -  Споразум омогућава оним европским владама које су несклоне или се противе санкцијама, посебно онима са блиским економским везама са Русијом, да зауставе захтеве за више санкција, а можда чак и да за неко време затраже уклањање оних санкција које су већ изречене.

-  Споразум оставља на снази санкције и контрасанкције, укључујући и оне од Москве наметнуте Украјини, што у много чему заправо користи Москви: омогућава јој да диверсификује своје економске везе, смањи претерано ослањање на Запад и Европу, и потражи нове партнере у Азији и Јужној Америци, посебно за сарадњу на војном плану.

-  Руси одобравају такву политику, укључујући споразум. Путинов рејтинг у Русији је порастао на преко 80%.

-  Споразум значи да Русија неће морати да сноси укупне економске трошкове обнове Донбаса и интегрисања са Русијом, као што је то морала са Кримом.

-  Споразум повећава руски утицај на европске земље које су са Русијом укључене у заједничке инфраструктурне пројекте који се односе на гас, као што је Јужни ток.

-  Мировни споразум ће сејати сукобе унутар украјинског режима: између заговорника рата (нарочито десничарских паравојних батаљона под контролом одређених олигарха) и присталица споразума.

Мане:

-  Део Самоодбране оптужује Русију (мада не и Путина) да их је продала.

-  Русија ће морати да обезбеди индиректну помоћ, хуманитарну и војну, украјинским сепаратистичким областима. Ово је сада дугорочна обавеза, без обзира на то какав је посебан статус Кијев доделио овим областима.

-  Граница између Русије и Украјине ће и даље бити оптерећена великим бројем избеглица, који долазе и одлазе из области којима је дугорочни статус и даље нерешен и које су тешко погођене ратом.


Украјинска влада

Арсениј Јацењук и Петро Порошенко:


  Предности:

-  Војно, рат је већ изгубљен, тако да jе споразумом избегнута потпуна предаја.

-  65% војних возила је изгубљено или уништено, тако да у сваком случају није било могућности за наставак офанзиве.

-  Економска ситуација у Украјини је наставак рата чинила немогућим.

-  Споразум дозвољава ослобађање великог броја заробљеника заробљених од стране Самоодбране. Пре примирја, ово је постајало озбиљан политички проблем, због све бројнијих антиратних протеста породица заробљеника, посебно у владином "политичком срцу", западу земље.

-  Тешки губици у људству и механизацији су постали неиздрживи, није било начина да се губици надокнаде. Четврта мобилизација је била неуспех, док је велики број погинулих довео до све бројнијих антиратних протеста.

-  Одбијање НАТО-а да да "посебан статус" Украјини угасио је сваку наду у директну западну војну интервенцију и преокрет тока рата.

- Западна војна помоћ у смислу плаћеника, опреме и обавештајних података, због потребе за тајности, била је недовољна за ратни преокрет.

 Мане:

-  Крај борби фокусира пажњу и одговорност за украјинску економску кризу на политичаре у Кијеву и уклања изговор руске агресије.

-  Споразум не чини ништа да поправи колапс трговинских веза са Русијом, што је погубно за читаве секторе привреде.

-  Споразум у суштини замрзава конфликт. То значи губитак две источне области за које се Кијев борио да их задржи. То такође значи да је Кијев био приморан да их призна као правна лица нудећи им посебан статус, нешто за шта је раније рекао да неће урадити.

-  Губитак Доњецке и Луганске области ће додатно поткопати већ дезинтегрисану привреду Украјине. У најкраћем року, Украјина је изгубила приступ угљу из Донбаса, у време када јој је гас из Русије одсечен и очајнички јој треба енергија да изгура зиму.


Самоодбрана



Предности:

-  Самоодбрана је водила одбрамбени рат за опстанак. Преживела је, што значи да је победила.

-  Убијање цивила у областима које подржавају Самоодбрану углавном је престало.

-  Основна цивилна инфраструктура у главним градовима, укључујући снабдевање водом, струјом и храном, сада може да буде поново успостављена. Што је био веома озбиљан проблем у време борби, јер су блокада и гранатирање довели цивилну инфраструктуру до тачке колапса.

-  Русија сада може да отвореније и активније помаже у хуманитарном смислу, као што и чини упућујући све више и више конвоја помоћи.

-  Пошто је Русија потписница споразума, Самоодбрана се може ослонити на Русију ако га украјинска влада прекрши. Такође је лакше да Русија шаље војну помоћ Самоодбрани.

-  Споразум је померио услове сукоба са војног сукоба на политичко / дипломатски сукоб у којем се представници Самоодбране могу залагати за свој циљ, што је потпуна независност од Кијева.

 Мане:

-  Споразум је спречио да Самоодбрана оствари потпуну победу над украјинском војском, која је била на ивици потпуног слома.

-  Територија жељене државе Новоросије остаје непотпуна са важним областима и даље под контролом Кијева, укључујући Славјанск, Краматорск, Мариупољ, Одесу и Харков.

-  Они који су одговорни за рат у Кијеву и који су вршили ратне злочине и злочине против цивила и даље су слободни и мало је вероватно да ће се суочити са правдом пред судом.



Аутор: Федерико Пиерачини
Извор: Pros and Cons of the Minsk Agreements - Russia Insider
Превод: Ћирилизовано