Кина оптужује САД за изазивање немира у Хонг Конгу

Да ли су САД подстакле протесте?

Масовне демонстрације у Хонг Конгу су драматичне, уистину. И с обзиром да је Хонг Конг  дуго уживао у слободнијој егзистенцији под британском управом, протести против ауторитарније кинеске власти (или је бар некада била ауторитарна (1-6)) нису потпуно изненађење.

Али кинески званичници оптужују САД за провоцирање протеста. Како извештава Wall Street Journal’s China Real Time блог:

"Новине "Вен Веј По" су у четвртак објавиле "експозе" у ком су описане некакве америчке везе седамнаестогодишњег Џошуа Вонга, лидера групе студената Scholarism.

У причи се тврди да су "снаге САД" запазиле потенцијал господина Вонга пре три године и од тада радиле на његовој култивацији за "политичког суперстара".

Докази за тесне везе господина Вонга са САД које документ наводи укључују, како се у извештају каже, честе састанке са особљем америчког конзулата у Хонг Конгу и тајне америчке донације господину Вонгу. Као доказ, документ пружа фотографије процуреле од “netizens” (грађана интернета - прим. прев.). Прича иде даље и каже да је породица г. Вонга посетила Макао 2011. године на позив Америчке привредне коморе, где су боравили на "америчкој имовини" - у "Венецијанском Макау", хотелу у власништву  Las Vegas Sands Corp."

     ***

Ово није први пут да Пекингу блиски медији оптужују стране државе за тајно уплитање у живот бивше британске колоније. Кинеска влада је  већ дуго забринута због могућности да би западне обавештајне службе могле покушати да искористе релативно слободан политички амбијент у граду да прогурају демократију у остататак земље. Различите "обојене револуције", које су најавиле демократске владе широм бившег Совјетског Савеза у раним 2000-им, а које су делимично организовале из иностранства финансиране НВО, појачале су ту забринутост.

Тврдње о страном мешању у Хонг Конгу су посебно интензивиране како се ближи 2017., најранији датум за када је Пекинг рекао да становници Хонг Конга могу почети да директно бирају своје лидере. "Вен Веј По" и друге хонгконшке новине на линији са Пекингом, "Та Кунг Пао", на пример, оптужиле суВелику Британију за инсталирање британских шпијуна у многобројним институцијама Хонг Конга. Сличне публикације су оптужиле и Џими Лаја, хонгконгшког медијског могула и непоколебивог критичара Пекинга, да има везе са ЦИА-ом. Господин Лај је оснивач  Next Media Ltd., компаније која је власник новина Apple Daily на Тајвану и у Хонг Конгу и главни је донатор продемократских група Хонг Конга.

У свом извештају о г. Вангу, "Вен Веј По" каже да америчка ЦИА улаже силне напоре да се инфилтрира у школе Хонг Конга, на пример, преко Хонг Конг-Америка центра, групе коју води бивши амерички дипломата Мортон Холбрук, а с циљем да промовише ХК-САД везе. Лист такође наводи да ЦИА активно обучава нову генерацију лидера протеста у Хонг Конгу, преко спонзорисања студената да студирају у САД, са циљем да касније потпирују будуће "обојене револуције" у граду.

САД свакако промовишу промене режима по свету, често користећи невладине организације за дотурање новца дисидентима који ће збацивати владу.

На пример, УСАИД је названа "нова ЦИА", а звиждач из ФБИ, Сибел Едмондс је рекла "Вашингтонском блогу" да је амерички Стејт департмент укључен у многе “hard power” операције, често координиране преко познатих "невладиних организација" (НВО ). Конкретно, Едмондс је објаснила да бројне познате НВО - које тврде да су фокусиране на развој, контролу рађања, женска права, борбу против угњетавања и друге "високопарне" циљеве или наизглед бенигна питања - делују као плашт за операције Стејт департмента. Она је рекла да директно Стејт департмент ставља оперативце у НВО.

Едмондс нам је такође рекла да су - током касних 90-их и почетком 2000-их - можда 30-40% људи који су радили за НВО Џорџа Сороса заправо радили за Стејт департмент.

Ако вам све ово звучи превише уврнуто имајте на уму да историчари кажу да империје у опадању имају тенденцију да нападају своје ривале у успону ... тако да ризик од светског рата расте, јер се САД осећају угроженим од Кинеске империје у успону.

Америчка влада сматра да је економско ривалство основа за рат, а САД систематски користе војску да спрече све већи економски утицај Кине.

И америчке санкције против Русије немају жељени ефекат ... углавном јер Кина продужи где други стадоше у трговини са Русијом и чак јој позајмљује новац.

И заиста, Кина, Русија, Индија и Бразил су формирали оно за шта неки врхунски економисти кажу да је алтернатива западним финансијским институцијама, Светској банци и ММФ-у. И Кина оспорава петродолар.

Тако да није изван домена могућег да САД (и бивши власник Хонг Конга, Британија) подстичу демократске демонстранте у Хонг Конгу, како би покушале да уздрмају кинески режим.
------------------------------
----
1.America's Future: Russia and China Use Copyright Laws to Crush Government Criticism Washington's Blog
2.New Snowden Docs: British Spies Seed the Internet with False Information, Including the Ability to Manipulate the Results of Online Polls, Artificially Inflate Pageview Counts On Web Sites, “Amplif[y]” Sanctioned Messages On Youtube, and Censor Video Content Judged To Be “Extremist" Washington's Blog
3.Are People Being Thrown Into Psychiatric Wards For Their Political Views? Washington's Blog
4.Supreme Court Refuses to Uphold the Constitution: Allows Indefinite Detention Washington's Blog
5.Americans Are More Afraid of Being Tortured By Our Government than British, Australians, Canadians - Or Even Chinese - Are Afraid of Torture By Their Governments Washington's Blog
6. U.S. Government Used COMMUNIST Torture Techniques Specifically Designed to Produce FALSE Confessions Washington's Blog

Извор: China Accuses U.S. of Fomenting Hong Kong Unrest Washington's Blog
Ћирилизовано за ЕВРОАЗИЈА.ИНФО - анализе евроазијских интеграција

Украјина премешта Доњецки национални универзитет у Виницу

Украјинско Министарство за образовање и науку је најавило да ће Доњецки национални универзитет бити премештен у Виницу и забранило сваки образовни рад на његово име.

"Доњецки национални универзитет ће наставити свој академски рад у складу са сертификатом лиценце и акредитације, у Виници", сопштило је у уторак Министарство образовања и науке.

Министарство је усвојила одговарајућу наредбу 30. септембра, после консултација са руководством Универзитета и шефовима владиних агенција и локалне самоуправе у Доњецкој области.

Такође је саопштено да ће појединци који буду радили у универзитетским просторијама без дозволе бити кривично гоњени.

Министарство је позвало особље и студенте који желе да наставе да раде и студирају на универзитету да се региструју на званичном веб сајту универзитета, или обавесте управу Универзитета о својој одлуци у било ком другом облику који нађу пригодним.


Извор: Интерфакс-Украјина
Превод: Ћирилизовано

Конфучијански препород Комунистичке партије Кине

Си Ђинпингово позивање на Конфучија има данашње политичке циљеве.


Кинески председник Си Ђинпинг је 24. септембра одржао главни говор на међународној конференцији којом је обележена 2565-годишњица рођења Конфучија, која је одржана истовремено са Петим конгресом Међународног удружења конфучијаниста. Најмање два момента у Сијевом говору захтевају посебну пажњу.

Прво, у свом говору, председник Си Ђинпинг је истакао да је тема конференције, "Конфучијанизам:. Светски мир и развој" - "тема од великог значаја", јер су то "два главна питања савременог света". У ствари, ова "два главна питања" мира и развоја су одувек била важна и на глобалном нивоу и у кинеској домаћој ситуацији, али су, као проблеми и решења, постали хитни у последњих неколико година. Крајем Хладног рата на површину су избили немирни подземни токови. Међутим, тренд мултилатералног света тек треба да створи стабилизовану светску ситуацију. Да цитирам Џозефа Наја: "У свету заснованом на информацијама, дифузија силе може представљати већу опасност него сила транзиције." У међувремену, после година чудесног економског раста, Кина се, у многим аспектима, суочава са вишеструким притисцима и изазовима. Пекинг мора да жонглира институционалним питањима, структуралним економским питањима, питањима социјалне стабилности, етничким питањима, и са још много тога.

У том контексту, шта би требало да радимо са Си Ђинпинговом неуобичајено високопрофилном комеморацијом и поштовањем за Конфучија ? Си жели да хуманизује посебну забринутост Кине због "мира и развоја", тако да је стави у контекст Конфучија и дуге кинеске традиције конфучијанизма. Истицање конфучијанског наслеђа може помоћи легитимности кинеског нагласка на "мир и развој", како код домаће јавности, тако и код међународне заједнице.

Друго, Сијев говор посебно хвали традиционалну кинеску културу, илуструјући је конфучијанизмом. Си је рекао да су "вредности и духовни свет кинеског народа увек били дубоко укорењени у плодно тло кинеске традиционалне културе." Онда је устврдио да је "Комунистичка партија Кине наследник и промотер фине традиционалне кинеске културе". Очигледно, председник Си Ђинпинг жели да нагласи никад прекинуту релевантност конфучијанства и кинеске културе. У овом заједничком културном амбијенту, Си види политичко јединство, традиционалну идеју кинеске нације као једне велике породице. Ово је слично тврдњи Мартина Жака да је Кина "држава цивилизације", а не западног типа "национална држава", јер су културни елементи, као што су конфучијанске вредности одиграли значајну улогу у формирању и развоју кинеске нације.

Наравно, значајнија порука у говору председника Си Ђинпинга наглашава улогу Комунистичке партије Кине у "држави цивилизације". КПК се одржава као "наследница и промотер фине традиционалне кинеске културе." Ово је снажан покушај да се успостави политички легитимитет кинеске Комунистичке партије, како код кинеске јавности, тако и на Западу. Под Сијевој формулацији, одбацити КПК значи одбацивање саме кинеске културе, и конфучијанизма.

Кинески народ више од 2000 година Конфучија сматра за "највећег Мудраца и Учитеља". Вредности и уверења конфучијанске политичке филозофије су у последње време у центру пажње кинеских политике - политичке реторике која се бави етичким хуманизмом, правилима честитости, управом оријентисаном ка људима, и тако даље. Кина је одлучила да изгради свој пут, одвојен од процеса модернизације западног типа (где економски раст олакшава процес демократизације). Док тражи свој пут, природно је и од суштинског значаја за Кину да се окрене сопственој традицији у проналажењу основног концепта на основу којег би се створила политичка и социјална кохезија, све важнија и за Партију и целу нацију. Као што је показано Си Ђинпинговим говором, конфучијанизам је један такав традиционални концепт који се уводи да ојача савремену управу.


Аутор: Јин Каи
Извор: Дипломат
Превод: Ћирилизовано

The Saker: На сва зверства украјинског режима, на Западу мук

Данашњи коментар Степског сокола стигао је у прави час, пошто смо раније данас објавили сензационалан видео (доле), пример шта све западни медији игноришу и шта "не знају" о догађајима везаним за масакр у Одеси 2. маја. Биће то велика ствар.

Све већи број појединачних вести о крајњој бруталности кијевског режима и обилном присуству неонациста у његовим редовима претвара се у лавину и, сигурни смо, завршиће као велика срамота по ЕУ и САД, које су прихватиле Кијев .

То нарочито важи за Немачку, која је хиперосетљива на нацистичка питања.

Шта каже Степски, ни сами не бисмо могли боље рећи:

Данас је, покопана у 9. минуту извештаја најновијег издања Канала 1 ( Channel 1), била 23 секунде дуга изјава истражитеља Летонског центра за људска права, Енорста Гронича, који је у камеру рекао да је интервјуисао људе из села које су хунтине репресивне снаге недавно евакуисале и који су му рекли за "више случајева групног силовања малолетница старости 12, 13 и 14 година" од украјинских зликоваца.

Према Гроничу, ова врста обрасца спада у дефиницију "геноцид".

У ствари, руски ТВ канали су такође извештавали о масовним гробницама, бројним случајевима када су цивили извучени из својих аутомобила и по кратком поступку устрељани, масовним гробницама људи стрељаних док су им руке биле везане на леђима, мучењима, мучењима и опет мучењима: систематском батинању, жигосању кукастим крстовима, ранама од ножа, сломљеним костима, траумама главе, оштећеним бубрезима - свему што би било које притворено лице, без обзира на разлог притварања, могло да очекује од хунтиних "ослободилаца".

Осим тога, сада постаје јасно да око 50% Новоросијана "ратних заробљеника", који су били размењени за украјинске заробљенике под условима недавног споразума о прекиду ватре, нису били борци, већ цивили заробљени искључиво због и у сврху размене.

Није тешко замислити шта се догодило са несталих 50%: већина је мучена, убили су их пијани украјински зликовци (у оштром контрасту према томе како су Украјинци ратни заробљеници били третирани - окупани, нахрањени, обучени, а затим им је дат избор хоће ли у Русију или назад у Украјину).

Онога ко зна шта је украјински национализам и украјински националиста ово не изненађује. Не само да је потпуно у складу са оним што се дешава у остатку Украјине под контролом хунте, већ је у складу и са праксом украјинских националиста за време Бандере, а и од раније.

Не, оно што је за неверовати је мук Запада. За некога попут мене, који сликовито памти гласне и огорчене протесте западних НВО за људска права, медија и влада због кршења људских права у Чеченији, Босни и на Косову ( и због бројних  потпуно измишљених случајва !), просто је невероватно видети како из неких "мистериозних" разлога украјинска зверства на Западу пролазе незапажено.

На истом оном Западу који бесни због хапшења активиста "Пуси рајот", који изгледа озбиљно верује да организовање "геј параде поноса" у Москви спада у људска права, а овамо је потпуно равнодушан према групном силовању девојчица од дванаест или четрнаест година.

Шта то говори о Западу, његовим вредностима, лидерима, медијима и људима?



Аутор:The Saker
Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилизовано