The Saker: Шта нам битка за Доњецки аеродром открива о украјинским и новоросијским снагама

Чујем контрадикторне извештаје о ситуацији на Доњецком аеродрому, у распону од "аеродром 90% у новоросијским рукама" до "аеродром заузет". Шта год био случај, верујем да постоји прилично добра шанса да су Новоросијани у праву када кажу да ће аеродром бити заузет овог викенда. Бацио сам брз поглед на најновији извештај и ево шта сам видео:




У овом тренутку се воде борбе (17 сати после подне по московском времену), али највећи део аеродрома је у новоросијским рукама. Поред тога, Укији су потиснути таман толико да им буде веома тешко, ако не и немогуће, да снабдевају своје другаре на аеродрому. У ствари, новоросијски војници интервјуисани за руске друштвене медије кажу да сваки пут када Укији покушају да пошаљу конвој за снабдевање он бива уништен. И Англоционисти се наводно припремају за губитак аеродрома: тренутно разматрају увођење нових санкција Русији ако Новоросијани заузму аеродром. Глупаво, а опет тако типично за ове арогантне и недотупавне бирократе.

Међутим, оно што је најинтересантније је понашање Укија. Покушајте да у ово унесете нешто смисла:

Шта Доњецки аеродром открива о украјинским снагама


Укијевске снаге на аеродрому већ месецима пружају отпор у веома тешким условима, често потпуно опкољене и с веома ретким снабдевањем. Новоросијани су им безброј пута нудили да учине исто што и већина других хунтиних снага: да изађу кроз коридор. Али људи на аеродрому су то одбијали. Наравно, (раније) ултрамодерни Доњецки међународни аеродром "Сергеј Прокофјев" им је пружио много веома јаких зграда и доста подземних тунела и објеката да се могу сакрити, али њихови услови тиме нису много олакшани: гранатирали су их, гађали снајперима, нападали су их посебни командоси и у ствари су гладовали, тако да можете мислити какав им је морал с обзиром на то да су им шансе за победу, или чак евакуацију, равне нули. А ипак се жестоко и одлучно опиру. Према једном новоросијском извору, преко 1000 Укија је већ погинуло на и око аеродрома.

Зашто? Зашто се толико опиру?

Да ли аеродром заиста има толику стратешку важност ?

Одговор је не, ни најмање. Било је некаквих глупости да Укији држе аеродром да би спречили Русе да га користе за искрцавање својих снага у Доњецк. Што је смешно, из неколико разлога. Прво, Руси могу да искрцају читаву механизовану ваздушно-десантну дивизију било где, за то им не треба аеродром. Друго, кад би руска војска хтела да заузме тај аеродром, то би могла да уради за пар сати (више о томе касније). Али, и што је најважније, зашто би се заиме света Руси гњавили слетањем на спорни аеродром када могу да слете у Луганск, или чак да се једноставно довезу преко границе ?! Дакле не, контролисање овог аеродрома не значи ништа у спречавању митске руске инвазије.

Да ли аеродром има неки други стратешки смисао? Да можда не омогућава да се контролише Доњецк ?

Одговор је поново, не, никако. У ствари, ако погледамо шта су Укији стварно радили с тог аеродрома долазимо до врло збуњујуће и чудне ствари: већ месецима Укији на аеродрому излажу град Доњецк потпуно насумичној и неселективној ватри. Клиначкој ватри која убија цивиле и уништава зграде, али који ће имати утицај раван нули на Новоросијске оружане снаге (НОС). А када кажем нула, стварно мислим нула. Дозволите ми да објасним.

Укији немају извиђачких / обавештајних могућности да прате кретање новоросијских јединица у Доњецку. Нити имају коректора који би могао да исправља артиљеријску ватру. Осим тога, иако би Хунтине репресивне снага (ХРС) северозападно од аеродрома могле, можда, да пруже ватрену подршку Укијима на аеродрому, артиљерија на самом аеродрому је бескорисна, јер су НОС преблизу да би таква врста артиљерије могла бити од неке користи. Поред тога, ХРС за то имају неколико (2?) тенкова и минобацача. Тако да је једина могућа употреба укијевских снага на аеродрому терорисање људи у Доњецку. То је да човеку памет стане, али изгледа да је 1000 или тако нешто Укија погинуло у вишемесечним тешким борбама искључиво ради убијања цивила. Да, звучи потпуно лудо, али то је зато што је апсолутно лудо.

Сада, да ли је тачно да је укијевски "министар одбране" Валериј Гелетеј некомпетентан кловн. Бивши полицајац, па безбедњак, па војник (буквално преко ноћи), он је човек који тврди да је Русија употребила нуклеарно оружје у Луганску, момак који је "потписао" заклетву са затвореним оловком и геније који је управо показао муницију из Другог светског рата као доказ руске инвазије. Чак га и Укији мрзе и презиру. Могу да замислим таквог типа како издаје наређење "убијајте цивиле све док не погинете", али зашто заиме света Укији на аеродрому извршавају тако идиотско наређење ?

Најзад, један од ретких добрих аспеката иначе веома контроверзног прекида ватре био је управо замрзавање сукоба мање-више дуж тренутне линије контакта и излазак окружених јединица да се више крв не пролива. И неколико укијевских јединица је искористило ову прилику да се избави из очајне ситуације. ХРС су се чак једнострано повукле из неких спорних села. Осим лудака на аеродрому, који су, уместо да сместа брисну, одлучили да се укопају, остану и наставе са терорисањем цивила.

Можда грешим, и био бих захвалан за сваки ваш увид у ову ствар, али једино објашњење које имам за овакво наизглед сулудо понашање јесте да је овим Укијима мозак терминално испран. Они су као СС-овци  1945., који вичу "Хајл Хитлер", док стоје испред совјетског вода за стрељање. Баш као и СС-овци, и ови момци очигледно верују у "име части је лојалност", и они су очигледно спремни да се боре до последњег даха за шансу да тероришу цивиле. Они Украјинци који су се борили за Саур Могилу бар могу себи рећи да су погинули борећи се за јужни обод Новоросије који је од кључног значаја. Али умрети за аеродром Доњецка је или умрети низашта, или умрети за прилику да убијаш цивиле. Лудо и језиво.


Шта аеродром Доњецка открива о новоросијским снагама


Постоји још једна ствар у вези овог аеродрома која ми изгледа јако битна. Новоросијани месецима нису могли да га заузму. Наравно, заузимање аеродрома је био тежак циљ и могло би се рећи да су им снаге биле овде скресане због важнијих борби на другим местима - и оба аргумента су истинита - али то не објашњава зашто нису могли да заузму тај аеродром.

Постоји једна чињеница које цивили никад нису свесни и коју чак и људи од војске често не схватају: све војне снаге су добре када побеђују. Да објасним: кад почне битка и, рецимо, страна А стекне надмоћност и почне да млати или јури страну Б, стварни учинак стране А је скоро увек добар. Изузетно је редак случај да војне снаге покажу неспособност, лошу обуку или да праве грешке док прогоне непријатеља у повлачењу. То такође значи да не можете да процените ефикасност војних снага гледајући их како се показују у борби у којој побеђују. Кључни критеријум за мерење борбене ефикасности војних снага (од обичног војника до команданта) је да ли могу да преокрену ток битке, да ли се добро боре приликом повлачења, да ли могу да истрпе озбиљне батине, а затим успешно изграде контранапад. То је нешто што само истински ефикасне снаге могу да ураде.

Мислим на авганистанске побуњенике који су се изванредно показали против совјетске војске (посебно Таџици са севера). Свако је претпостављао да ће побуњеници, чим последњи совјетски војник оде, једноставно ући у Кабул за неколико сати. Требало им је три године!

Урбана офанзивна операција је један од најтежих задатака што се било којим војним снагама може дати, па чак и снаге које су се  другде показале сјајним, могу потпуно подбацити у урбаној средини, а посебно против одлучног браниоца.

НОС су "преокренуле плиму", ситуацију у којој су ХРС готово опколиле Доњецк и одсекле га од Луганска. НОС су врло вешто користиле чињеницу да се ХРС држе путева и пустиле су их унутра, а затим опколиле, одсекле и онда уништиле. Али то је била одбрамбена операција. Осим тога, они су добили "пуно" помоћи из Русије, не само "военторг", већ и директну ватрену подршку од преко руске границе. Тада су Укији почели да беже. Њихово повлачење је било тотална катастрофа, неповезано и хаотично повлачење у којем су ХРС показале да су јадна војне сила. Али не смемо погрешити и војничку неспособност Укија узети за доказ да су НОС нешто нарочито у офанзиви.Чињеница је да ми не знамо колико би добре биле НОС у офанзивној операцији, поготово против одлучног браниоца. Случај  Доњецког аеродрома је прилично јединствен и не доказује да НОС не раде добро, али би они, који верују да би НОС, да није прекида ватре, ослободиле Мариупољ и целу Новоросију, требали да мало седну и поразмисле. Осим тога, ако прихватимо чест аргумент Новоросијана да нису могли да добију потребне снаге за аеродром јер су биле потребне на другим правцима, онда шта нам то говори о томе шта би се десило да су НОС заиста напредовале на више фронтова, а како је изгледа било непосредно пре потписаног прекида ватре? Да ли они који се данас жале што Мариупољ није заузет схватају да су све најбоље јединице НОС већ биле одређене за овај задатак и да су све биле далеко од остатка Новоросије? За оне који су толико узнемирени због примирја имам просто питање:

Да су све најбоље новоросијске снаге одређене за борбу за Мариупољ, шта би Новоросијским оружаним снагама остало на располагању у случају да Укији нападну са севера? Да се то десило, колико би "танке" новоросијске снаге биле око Доњецка и Луганска?

Знам да нећу добити одговор од оних који су као неспорну прихватили тезу да су НОС могле да ослободе Мариупољ и остатак Новоросије (да заборавимо оне који сматрају да су НОС могле да заузму Кијев). За њих је наопако повлачење Укија из Новоросије јасан доказ да им је војска била готова и да је потпуна победа била на дохват руке. Без обзира на аеродром Доњецка.

Историја се не може поново написати и ми никада нећемо знати засигурно. Али докле год се може направити прихватљив аргумент да је прекид ватре потписан у прави час за Новоросијске оружане снаге - на врхунцу њиховог успеха - онда нема потребе за претпоставкама да су сви они који се нису категорички противили том прекиду ватре одреда издајници, агенти Суркова или за било којом другом врстом опасне глупости које ура-патриоте бљују на оне који не деле њихово мишљење. По мом мишљењу, борба за Доњецки аеродром јасно показује да су НОС већ биле "танке" и да су много вештије у руралним одбрамбеним операцијама него у офанзивним урбаним.

The Saker


Извор: The Vineyard of the Saker: What the battle for the Donetsk airport reveals about the Ukrainian and Novorussian forces
Превод: Ћирилизовано

Рат у време примирја


И кијевски милитанти и новоросијска милиција се окрећу партизанској тактици.

Неопходност формалног придржавања примирја у Донбаској области приморала је Кијев и обе народне републике да се окрену ка употреби диверзантских група унутар непријатељске територије. Пријављен број таквих упада расте сваког дана, присиљавајући супротстављене стране да развијају нове контрамере против овог типа претње.

Речи украјинских политичара указују на то да кијевска влада не одустаје од идеје да поврати Донбас. Отуда напори да се саботира привреда народних република и да се смање војни потенцијал и могућности милиције. Према Прес центру Доњецке Народне Републике,  две трафостанице на територији под контролом милиције су прошле недеље дигнуте у ваздух.

 Према речима заробљених војницика украјинске Националне гарде, у Черкашкој области је формирана група од 50 људи, посебно обучена за терористичке нападе. Сви чланови групе су осуђивани криминалци којима је обећана амнестију у замену за њихове услуге. Током последњих неколико месеци, украјинска страна је извела на десетине напада на инфраструктуру, од којих су многи довели до уништења мостова и пруга.

Истовремено, нови извештаји указују на повећање партизанских активности унутар територије под контролом Кијева. Однедавно су се на интернету појавиле информације о пошиљкама војне опреме и муниције од специјалних јединица милиције у близини Мариупоља за антимајданске активисте у Херсонској и Запорошкој области.

Чини се да власти у Кијеву веома озбиљно узимају претњу правог партизански рата против њих. То би објаснило зашто је 400 добровољаца из јединице такозване Херсонске самоодбране наоружано и тренутно се обучава за одбрану од напада диверзантских група. ТВ канал "Прва национална" је известио да су жене у Кијеву обучаване да се камуфлирају и опстану у шумовитим областима. Од добровољаца се такође тражило да плате 200 гривни за инструкторе. Постоји план да се таква обука понуди и у другим градовима Украјине.

Главно а и даље нејасно:  да ли партизанска тактика утиче на политичку ситуацију у Украјини ?

Према копредседнику новоросијског Народног фронта, Владимиру Рогову, сувише је рано говорити о обуци посебних диверзантских група у Донбаској области за акције унутар територије под контролом Кијева. Али украјинске власти не треба да очекују да ће им све тећи глатко.

Ја са скепсом гледам на информације о могућним испорукама оружја и панцира партизанским групама у Запорожју и херсону. Такве информације помажу непријатељу јер кијевским властима дају оправдање за репресивне мере према наших активистима који су до сада користили само мирна средства. Међутим, неки од партизана јесу наоружани. Барем они који су интегрисани у украјинске службе безбедности.

И кад смо већ код тога, да кажемо да су напади већ почели. Недавно је у Запорожју убијен "добровољац" који је прикупљао оружје за украјинску војску. У Мариупољу је 25. септембра запаљен уред који је прикупљао помоћ за Националну гарду. У Харкову је 26. септембра пуцано на седиште Националне гарде. И да не заборавимо складишта горива и мотовеа и мостова недавно дигнуте у ваздух. Верујем да су кијевске власти схватиле да нећемо дозволити да лако дишу све док су на нашој земљи.


Да ли се Самоодбрана нада промени политичког система на окупираним територијама?


Сетимо се Великог отаџбинског рата (Другог светског рата). Није било битно колико возова је искочило из шина, или како је гаулајтера убијено, неопходне су биле редовне јединице Црвене армије или велике партизанске јединице да заиста промене ситуацију. Уништавање непријатељских снага није довољно, важно је да се установи систем цивилне власти која би била одговорна за нормализацију свакодневног живота локалног становништва.

Очигледно је да је наша Самоодбрана учинила власти и службе безбедности веома нервозним. Такође можемо видети да су чак и саобраћајни полицајци постали веома нервозни, што доводи до инцидената, као што је недавно полицијско премлаћивање возача који се једноставно затекао на погрешном месту у погрешно време.

 Гувернери и олигарси су појачали своје приватне службе безбедности. Живе у сталном страху, траже уточиште у алкохолу и наркотицима. Запорошка и Днепропетровска област су добар пример за то.


Да ли партизански покрети имају подршку локалног становништва?


Чак и ако узмете само Запорошку област, хиљаде људи је спремно да се бори. Али су сви у потрази за јасним и интелигентно изабраним правцем, не желе да се бесмислено жртвују. Уз одговарајућу координацију и вођство, устаће и борити се уз нас. А власти то осећају.

Још једна подршка коју добијамо је релативно нови сајт "Народни суд". Сајт именује присталице украјинских власти. Први дан после његовог лансирања, упркос томе што је био потпуно нерекламиран, имао је близу пола милиона посета. Формат информација на сајту сугерише да доста тога долази из извора у оквиру украјинских служби безбедности.

Милиони људи су сада у ствари партизани. Свако ко намерно не плаћа за комуналије или повлачи своја средства из банке се бори против власти. Они су спремни да живе неколико месеци, или чак годину дана, у тоталном сиромаштву, одричући се свега, само да помогну што скоријем ослобођењу земље. И да помогну да се оболели од "укронаци" вируса доведу у стање у којем ће их глад и хладноћа натерати да се врате на пут оздрављења.


Мински споразум подразумева да ће Донбас имати свој систем власти, док ће остатак Украјине бити под контролом власти из Кијева.


Такав сценарио је немогућ. Важно је знати да је споразум потписан у Минску био меморандум, једноставан прелиминарни документ који наводи намере, али заправо никога не обавезује на било који одређени правац деловања. Борбе су настављене, воде се и овог часа, десетине људи гину - о каквом то примирју говоримо? Новоросија ће бити од Харкова до Одесе или је уопште неће бити.

Људи почињу да се дижу. То је разлог зашто кијевске власти све више тероришу становништво. Још један талас "рата против споменика" је сада у току. Власт жели да покаже да је способна за победу, чак и ако је победа само на информативном и медијском бојном пољу.

 Према водећем стручњаку Центра за војне и политичке студије на Московском државном институту за међународне односе, Михаилу Александрову, само активно учешће присталица Новоросије широм Украјине може променити ситуацију у земљи:

"После Минског споразума о примирју, када су Новоросијске оружане снаге биле приморане да прекину офанзиву, саботаже и партизанске активности остају као једина корисне тактика за присталице Новоросије. Без офанзиве на положаје Киева, народне републике неће моћи да опстану. Кијев користи прекид ватре да повећа и оснажи своје трупе. Национална безбедност и Украјински Савет одбране су недавно тајно наредили "ванредни предратни припремни период", временски оквир у којем ће се земља и њене оружане снаге припремати за рат. Важно је натерати украјинске власти на дисперзију ресурса и да се укључе у многе сукобе широм земље. Онда Кијев неће моћи да формира јаку силу против Донбаса и цео режим ће бити дестабилизован."

 Убрзаће се процес ослобођења Украјине. Партизанска тактика дозвољава циљане нападе на најважније циљеве, као што су војни штабови, седишта служби безбедности и канцеларије украјинских агената. Остали циљеви би могли бити активисти политичких партија који подржавају кијевски режим. Партије као што је "Свобода" (Слобода), или оне које су формирали Порошенко и Тимошенкова. Складишта муниције и опреме такође могу бити веома важни циљеви - напади на њих могу паралисати украјинску војску. Ту су и страни плаћеници и њихове базе. Све би то помогло да Кијев изгуби контролу над ситуацијом и, на крају, паду режима.


Служба безбедности Украјине неће седети и гледати.


Наравно. Служба безбедности Украјине је једна од главних структура на које се режим ослања. То је разлог зашто је посебно важно да се нападају њени агенти, да би се бојали чак и кад изађу из своје канцеларије. Сада се дешава супротно. СБУ застрашује опозицију, а требало би да буде обрнуто. Напади на СБУ би створили нове могућности отпору. Репресивни режим мора да буде уништен, то је једини начин да заустави терорисање становништва.


Партизанима требају посебно опремљени објекти.


Ја верујем да могућности за партизански покрет отпора постоје у свим условима. Чак и у арапским пустињама. Могуће је створити базе са оружјем и муницијом и у великим градовима. Ако мештани подржавају партизански покрет, борба ће бити успешна.


Масовна подршка за сада није видљива.


Да, већина становништва је врло пасивна. Али увек можете наћи људе који се противе режиму. Неки су против власти јер су убијени њихови рођаци, неки су изгубили своје имање, други се придружују отпору из идеолошких разлога. Погоршање економске ситуације убрзава процес. Људи су изиритирани политичком репресијом, барикадама на путевима, наоружаним зликовцима. Национална гарда вршља улицама. За време Другог светског рата у Француској, Немци нису били претерано обесни, мештани су живели добро, а опет је било отпора. Верујем да украјинско становништво има много више разлога за борбу против режима.


Може ли партизански покрет да се развије у праву политичку снагу ?


Партизани могу дестабилизовати ситуацију. Под таквим условима, Кијев ће изгубити контролу над земљом. Поготово ако отпор буде активан широм Украјине, чак и у Кијеву, не само у неколико области. Режим ће се све више и више распадати и области ће се одцепити од Кијева. Власти неће имати довољно војника да их баце у сваку зону сукоба. Ово ће омогућити донбаској милицији да започне нову офанзиву и заузме области, практично без кијевских власти. На овај начин, партизански покрет и политичке промене су међусобно повезани.


Оригинални текст на руском: Новороссия (Новая Россия) » новости Юго-Востока Украины, ситуация на Украине сегодня, АТО (антинародная террористическая операция) - Голос Севастополя
Извор: Глас Севастопоља
Превод: Ћирилизовано

Огласи и рекламе у старим српским новинама

Пре појаве радија и телевизије, новине су играле кључну улогу у информисању становништва, али и у развоју оглашавања и рекламирања. Универзитетска библиотека "Светозар Марковић" дигитализовала је 400.000 страница старих српских новина из свог фонда, које су корисницима доступне онлајн. 

Посебно су занимљиве поједине тематске целине овог корпуса као што су, на пример, огласи и рекламе публиковане у преко 40 наслова новина штампаних ћирилицом у другој половини ХIХ и првој половини ХХ века.


Реклама за продају штофова у радњи код "Гигерла“ ("Недеља", 16. септембар 1909) и реклама за писаће машине "бар-лок“ ("Нова искра", 1. септембар 1911)

Први новински огласи појавили су се у Српским новинама, које су од 1834. излазиле у Крагујевцу. Ти огласи су, у погледу садржаја и графичког изгледа, били под јаким утицајем аустријских новина. У првом периоду, све до средине XIX века, огласи су доносили вести о новим открићима, технолошким достигнућима, индустријализацији, услугама и производима и јављају се и у листовима Подунавка и Шумадинка.
Рекламирање и оглашавање банака и осигуравајућих друштава започиње седамдесетих година XIX века, да би до краја тог века, уз бољу графичку опрему и визуелна решења, огласи и рекламе пружали информације о производима чије су робне марке и данас препознатљиве – кафа "франк", писаће машине "бар-лок", шиваће машине "сингер".
У истом раздобљу, јављају се и огласи о најму, куповини или продаји станова, кућа, земљишта, понуди намештаја, одеће, текстила, књига, најаве културних и важних друштвених догађаја, рекламирање занатских и трговинских радњи.
Ово је време богато илустрованим огласима и рекламама. Мале новине и Недеља целу прву и последњу страницу посвећују тој форми. Из тих новина се, поред осталог, види да наше даме и наша господа у погледу моде, неге и фризуре нису заостајали за развијеном Европом.
Крај XIX и почетак XX века доноси огласе за посао из којих сазнајемо да су изузетно тражени учитељи страних језика и клавира, банкари, лекари, фармацеути, новинари, фотографи, продавци, као и неговатељице, гувернанте и кућепазитељке.


Прва страна "Малих новина" посвећена рекламама (број 72, 13. март 1895) и списак кажњених продаваца ("Београдске општинске новине", 1. децембар 1929)


Потражња за тим занимањима указује на економски, културни, просветни и социјални напредак у српском друштву. Бројни огласи и рекламе у овом периоду јављају се у новинама Правда и Време поред свих других новинских рубрика.
У коликој мери новинско оглашавање одражава дух времена и друштвену свест може се закључити и на специфичним примерима оглашавања из Београдских општинских новина.
Међу осталим огласима, ове новине, у времену између два рата, оглашавају и пописе грађана који су кажњени јер су продавали неисправне животне намирнице (млеко, месо, воће, поврће, хлеб) или имовину која није имала валидну документацију. Уз те пописе, новине позивају становништво да наведене продавце и њихове радње бојкотују.
Имајући у виду да је овај ћирилични корпус део ширег европског корпуса новинских текстова на преко 18 милиона страница, јасно је да је дигитална новинска колекција незаобилазан извор за најразличитија научна истраживања из области историје, културне историје, језика, писма, економије, политике, али и да је намењена свакодневној забави најширег круга корисника.


Аутор:Александра Тртовац, Универзитетска библиотека "Светозар Марковић"
Извор: РТС
За рубрику Ћирилица : Милорад Ђошић

Кина разматра огромна улагања у Крим и железницу великих брзина

У среду смо известили о седам великих енергетских споразума Русије са Кином. Ако су недавне вести некакав показатељ, ускоро ћемо писати о седам великих инфраструктурних послова.

РИА Новости је прошле недеље јавила да је Кина заинтересована за улагање у инфраструктуру Крима, стамбене услуге, коцкарску и хотелску индустрију:

"[Кинези] су заинтересовани за инфраструктуру - путеве, комуналне системе, стамбене услуге, веома заинтересовани за прераду комуналног чврстог отпада. И веома су заинтересовани за Крим као транзитни коридор за испоруку робе у Европу, јер би траса онда била краћа за 2000 километара (1200 миља)", рекао је Александар Басов, председник Привредне коморе Крима.

Очекује се да Русија одреди Крим и Севастопољ за посебне економске зоне са пореским олакшицама за привлачење инвеститора.
Председник Привредне коморе Крима је изразио уверење да ће кинески инвеститори "стићи на Крим чим се усвоји закон о посебној економској зони", што је могуће већ у октобру.

Кинеске компаније су спремне да инвестирају у хотелску индустрију, коцкање и пољопривреду на Криму, додао је Басов.

Очекује се да Русија одреди Крим и Севастопољ за посебне економске зоне са пореским олакшицама за привлачење инвеститора. Крим је већ усвојио руску рубљу као званичну валуту.

Али ово је само почетак. Председник "Руских железница" са Кином разматра пројекат железнице великих брзина:

"Дубоко сам уверен да пројекат мора бити реализован ... Да се покрене данас потребно је 20 милијарди рубаља ... без тог износа, пројекат ће остати само жеља", рекао је он.

Јакуњин је такође рекао да ће обим инвестиција потребних за изградњу железничке мреже за велике брзине од Москве до Казана вероватно бити огроман, али са становишта пословног модела, пројекат би повратио средства и постао економски ефикасан за 15 година.

Немци, који имају напредну и успешну индустрију железнице великих брзина, вероватно већ чупају косу.


Извор:Russia Insider
Превод: Ћирилизовано