субота, 11. октобар 2014.

The Saker: Новоросијане ипак нико није "издао"


Неколико кратких ставки о ситуацији у Украјини.

Прво, ево најновије мапе борбене ситуације: (за високу резолуцију кликните овде)


Друго, пуковник Касад потврђује да Руси завршавају гасовод, који ће руски гас доводити до неких области Новоросије током предстојеће зиме.

Треће, Касад такође потврђује да је команда Новоросијана добила чврсте гаранције, да ће, иако је "военторг" (руска тајна војна помоћ) тренутно заустављена, у случају напада Укија, моментално бити настављена. Овај споразум између Русије и Новоросије је постигнут јуче.

На крају, као што сте вероватно прочитали негде другде, Новоросијани и Укији, који су преговарали под будним оком званично позваних официра руског генералштаба, договорили су се о линији разграничења, иако је Кијев то одмах демантовао. Оно што Кијев каже стварно уопште није битно - увек лупета глупости - али се чини да је договор направљен, или је томе веома близу, у завршној фази.

Закључак: сво то паничење о издаји Русије, да је "продала" Новоросију, сада испада да је бесмислица.
The Saker

ПС - важна исправка:

У мом последњем извештају о ситуацији сам написао:

"Сукоби новоросијских политичких лидера и команданата на терену трају и даље. У најбољем случају, игноришу се (Кодаковски и козачке вође), а у најгорем случају, отворено се међусобно боре (Безлер и Захарченко). У ствари, Захарченко је као поднео оставку, онда је повукао."

То је нетачно. Један. анонимни читалац ме је тачноно исправио и написао:

 "Степски, жао ми је, али изгледа да си лоше информисан: Безлер и Захарченко се не боре отворено међусобно, у ствари, против било кога. Шта год Безлер ради, то је иза сцене, а нема разлога да се верује да је укључен у борбу за подривање Захарченка. Једини командант на терену који то ради је изгледа Мозговој, уз пуну подршку и охрабрење Стрелкова. Стрелков и Мозговој се труде да подрију Захарченка, то нико други не ради. Изгледа да је отпао заједно са свим осталим вишим новоросијанским командантима, осим Мозговоја."


Извор: The Vineyard of the Saker: A bird's eye view of the vineyard
Ћирилизовано за The Saker Српски

Јерменија: демонстранти захтевају председникову оставку


11. октобар 2014 - 10:28 пм

Активисти опозиционог Јерменског националног конгреса и партијe Баштина и Просперитетна Јерменија, јуче окупљени на јереванском Тргу слободе, захтевали су да председник Серж Саргсјан поднесе оставку.

Према речима Рафи Ованисијана, лидера партије Баштина, који се обратио активистима, политичка линија председника Саргсјана је "страшна грешка."

Примедбе су дошле одмах пошто је председник Саргсјан потписао споразум којим Јерменија улази у Евроазијску економску унију  Русије, Казахстана и Белорусије.


Напомена преводиоца и приређивача: Још једна "обојена" револуција ? Свакако, зашто би Англоционисти мењали методе и средства који им дају жељене резултате. Али овај пут ће можда бити теже, потези су им сад већ предвидљиви. Уверите се, ако већ нисте: Зашто је Сједињеним Америчким Државама хитно потребан рат на Кавказу ? | Ћирилизовано

Извор: Весник Кавказа
За The Saker Српски превео и приредио Александар Јовановић

Екскурзија, Викторија сикрет, Саламандер и јарамНастављамо приче о ситним књигама како су се у народним јуначким песмама звала писма. Ова писма стално пишу, наши расути бисери по целом свету, али их нико не објављује. Један од њих је и господин Душан Драгић кога не познајемо, али нам је знан начин писања ситне књиге. Добили смо га путем мреже сарадника.

Шопинг, како се некад звала куповина, била је занимација и наших старих. Куповина се обично обављала на вашарима или на неки значајнији празник, скромно, смерно. Мушкарци су женама куповали мараме, зубуне (шта ли то беше), опанке. Себи су куповали шта стигну, нову косу, улар, или седло, наравно ко је имао коња. У складу са тим тренд је настављен, само што потомци наших дедова сада иду у шопинг, који је на туђ рачун. Ивањичке гаће нису што су некад биле, јер се нове жене претерано зноје у њима док копају празилук, а Борово ципела се више нико и не сећа, јер на нози љубитеља јарећег печења, једино добро пристоји Саламандер ципела. А народ? Шта има да се брине? Њему је одавно купљен јарам.

Прочитајте ћирилизовано писмо нашег расутог бисера Душана Драгића, које је послато Политици. Не знамо да ли је објављено, јер шта би рекла браћа Рибникар, ако читамо ово данас. 

Милорад Ђошић, члан УО
Српског Удружења Ћирилица Београд
Пензионисани пуковник - пилот


Постована госпођо уреднице,

Живим у Америци. у Њујорку. Дуго година сам био функционер Уједињених Нација. Сада сам пензионер. Пажљиво и редовно пратим збивања у нашој земљи Србији углавном преко Интернета (дневна штампа, недељници, РТС ...). Сваког лета проведемо по месец до два дана у Србији.

Овдашња српска дијаспора је упозната са тешком финансијско-економском ситуацијом Србије и мерама које садашња влада предузима или има намеру да предузме зарад уштеде буџетских расхода - смањење пензија, плата и сл.

Ових дана је било заседање Генералне скупштине Уједињених нација. У нашој дијаспори се зна да је делегацију Републике Србије предводио Председник Томислав Николић као и да је делегација господина Николића одсела у Хотелу Стар Вуд на Леxингтон Авенији. У том хотелу је одсело 50, и словима педесет, чланова делегације укљуцујући Председника и његову супругу Драгицу. Било је седам чланова безбедности. Двокреветна соба у хотелу Стар Вуд кошта 600 до 800 долара на ноћ. Госпођа Драгица Николић је наводно дошла на конференцију о аутистичној деци. Она је председник тог заштитног удружења у Србији. Са њом је била и њихова снаја која је благајник тог удружења. Успут су ишле и у куповину и то баш у радњу Викториа Сикритс где се продаје ексклузивни женствени доњи веш. Апартрман хотела Стар Вуд у којем је одсела породица Николић кошта бар пар хиљада долара на ноћ.

Истовремено је други део делегације на целу са господином Ивицом Дачићем, Министром спољних послова, одсео у хотелу Кимберли (50. улица и Медисон авенија). Њих је било, кажу, 20, и словима двадесет.
Ради опслуживања седамдесеточлане делегације Републике Србије ангажовани су не само Стална мисија при УН (што је природно) већ и Генерални конзулат у Њујорку, Амбасада РС у Вашингтону, генерални конзулати из Чикага и Канаде. Требало је обезбедити аутомобиле, возаче, преводиоце, пратиоце у шетњи и куповини, плаћање рачуна у ресторнима итд., итд.

Пре неки дан је истим поводом (Ген. скупштна УН) у Њујорку боравио Министар спољних послова Руске Федерације, господин Сергерј Лавров. Са њим је дошло још седам сарадника (проверено у Сталној мисији Руске Федерације при УН). Један из обезбеђења, заменик његовог шефа кабинета, представник за штампу и неколицина стручњака - Украјина, Сирија и сл.
Питање: Колико је стотина и стотина хиљада Евра коштала екскурзија седамдесеточлане делегације сиромашне Републике Србије у Њујорк и колико је ту пензија, плата или доприноса жртвама недавних поплава отишло. Да ли ти ваши/наши лидери имају образа. Знају ли да СТАНУ ?

С поштовањем,
Душан Драгић
111 Харвард Драјв
Хартсдејл, ЊЈ 120530
САД


The Saker: Новоросијски командант Гиви говори о ситуацији на Доњецком аеродрому


Драги пријатељи,

Вечерас желим да са вама поделим два видеа. Први је о младом, али веома талентованом новоросијском команданту са терена познатом као "Гиви", једном од два команданата чији је задатак обезбеђивање Доњецког аеродрома (други је "Моторола"). У овом видеу Гиви објашњава у чему је проблем:И кад смо већ код тога, да поделим још један кратак видео снимак који приказује како Гивија интервјуишу у тренутку када Укији испаљују салву из својих самоходних вишецевних лансера ракета "Град". Ракете падају у непосредној близини Гивија и,  док сви трче у заклон, Гиви је мртав хладан. Његова прибраност је импресивна, много говори какав је Гиви човек.

Уживајте,

The Saker
Извор: Novorussian field commander Givi talks about the Donetsk airport situation
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски