уторак, 14. октобар 2014.

The Saker. Мрачни облаци над Новорусијом


Ситуација дефинитивно не изгледа најбоље. Порошенко је заменио кловна Галетена веродостојним ратним злочинцем – пуковником Степаном Полтораком, много опаснијим и подмуклијим типом који је својевремено био главнокомандујући ескадрона смрти тзв.“Националне гарде“.
Степан Полтарак
 Чињеница да је Порошенко именовао тако страшног шефа украјинске војне хунте показује да он покушава да умири неонацисте који инсистирају на доследној примени непријатељстава. Занимљиво, баш као и Галетен. Полторак није војник али је човек који је каријеру започео у Министарству унутрашњих послова и из тог „фундуса“ је изабран за шефа „Националне гарде“.
Истога дана, Павел Губарев, „народни гувернер“ из Доњецка је постао жртва напада на сопствено возило. Иако није био погођен мецима, претрпео је озбиљну повреду главе услед пада његовог аутомобила. Тренутно се налази у једној руској болници у веома тешком стању.

Павел Губарев

Листа потенцијалних кандидата који су имали интерес за уклањање Губарева је дуга. У првом реду, у њој би се могли наћи олигарси чију је имовину Губарев покушао да искористи, као и војна хунта и шаролике групе неонациста. Потом, не искључујем могућност да су на тој листи и они које Губарев види у својим новоруским политичким непријатељима као и да би напад могао доћи из Русије, од оних који Губарева виде као препреку за своје планове за отцепљење Новорусије. Непотребно је напомињати да су У(К)ра- патриоти они који ће за све окривљавати Путина. Без обзира на то које наредио ликвидацију Губарева, чињеница да је он у веома тешком стању у руској болници је веома лоша вест јер он има једнострани, узнемиравајући утицај на спор који се одвија између различирих новоруских лидера.
Надаље,постоје бројни итвештаји о нападима украјинских снага дуж свих линија разграничења,.укључујући и артиљеријске нападе на Доњецк. Главни фронт се не помера много али смо, на жалост, још далеко од покерашке добити под називом „Дани тишине“ а која је у најави (видети мапу).
Новоруски обавештајни извори непрекидно извештавају о великој концентрацији украјинских оклопних возила на различитим локацијама и претћој опасности од надоласка нових трупа. Истовремено, чини се да се настављају и активности на стварању тампон зоне. Имам врло нелагодан осећај да је то врло слична ситуација као у време када су Грузини добро сарађивали са руским мировњацима до тренутка када је Сакашвили наредио својим трупама да крену у напад и да ће Укри у одсудном моменту учинити исто на линији разграничења.
Досадашња искуства показују да се сваки пут када је амерички званичник највишег ранга у посети Кијеву деси нешто врло лоше. Викторија Нуланд је управо завршила посету Кијеву а разлози њене посете нису у довољној мери образложени. Сврха њеног доласка у Кијев је још увек неразјашњена, да тек након њеног одласка су објављени званични резултати ове посете.
Викторија Нуланд
Ситуација се чини веома суморном, а чињеница да ће ускоро бити објављени избори у „Бандерастану“ (Западној Украјини, прим.прев.) и Новорусији неће учинити да се ствари покрену на боље.
Постоји реална могућност да САД разматрају померање Порошенка у други план. Сутра ће о томе изаћи чланак у Русији а Инсајдер и ја ћемо га накнадно објавити и на овом сајту. Ако се ово предвиђање испуни, можемо очекивати све гору и немилосрднију фигуру као главнокомандујућег репресивне „Националне хунте“.
Какве су последице оваквог избора
Супериоран морал и обука - побеђује
Војна мапа показује да су основи снаге Војске Новорусије чврсто позиционирање и способност да се спречи упад украјинских снага у дубини новоруске територије (осим што ће, наравно, одлучити да повуче ЈФР). Ја имам одличан извор, о коме ћу поближе известити за пар недеља, да је морал новоруских снага висок до неба, али не могу да замсилим да сукоби унутар новоруског руководства нећеимати негативан утицај. Чињеница да је Русија за сада одлучила да искључи славину било какве помоћи извесно има деморалишући утицај, као и то да непостојање било каквих гаранција од стране Украјине може довести до промене ситуације. Ипак, припадници новоруског ослободилачког фронта су много боље обучени, неретко боље и припремљени (само у квантитативном смислу), њихов тренутни положај има ширег одјека у јавности и Русија ће, а сигуран сам да се моји извори у потпуности слажу са овом тврдњом, поново отворити“славину помоћи“ уколико Украјинци не намеравају да поново нападну. Украјинске војне снаге имају, као и обично, номиналну предност (људство, оклопно наоружање, артиљерија). Стога, немам разлога да верујем да ће они бити у будућности успешнији.

Још једну ствар бих желео да напоменем у закључку. Вероватно сте чули да су Руси повукли неке „мистериозне војне снаге“ са границе са Украјином, а можда сте чак и чули да су Руси то и потврдили. Све је ово велика димна завеса. Империја каже „Ни смо уплашили Русе“ а Руси одговарају „видите како смо добри и мирољубиви“?! У стварности, руске снаге су довољно мобилне да не треба да буду близу границе да би инервенисале у новорусији. Уколико се не деси руска интервенција (рецимо ако Доњецк стварно ризикује да буде преплављен од стране Укра) тада ће највише бити ангажоване веома покретне снаге (посебно ваздухопловне) уз подршку фиксне и ..... ако и када је то потребно (што се неће често дешавати). Погледајте слике руске обуке Ваздухопловних снага на Кавказу. То је оно што руска интервенција у Новорусији жели да постигне. А то је смањен број офанзивних тенкова.

The Saker
Преводилац: Ксенија Јовановић - Поповић за The Saker Српски
Продукција: Ћирилизовано

На данашњи празник Покрова Пресвете Богородице: Стрељање Срба у Краљеву 1941. године

На данашњи празник Покрова Пресвете Богородице, 1941. године немачки окупатор је у Краљеву извршио масовно стрељање више хиљада Срба, међу којима је било и деце, жена и стараца, а заједно са њима и неколико десетина Руса и Словенаца.

Мој покојни деда је био пред тим немачким стрељачким одредом, пушке су већ биле уперене у њега и друге несрећнике. Док је чекао на немачко ПАЛИ (Schießen), изненада у том тренутку се појавио коњаник који је наредио да сви пекари и њихови шегрти иступе. Срећом за њега учио је занат за пекара. Само Божије провиђење га је спасло, нажалост многи су дали свој живот тога дана само зато што су православни Срби и Руси.

Да су њега стрељали не би било ни мене ни 6 других унучади које је имао, ни њихове деце. Е сад замислите колико је не само младића и девојака стрељано, него колико је и Милица, Никола, Ани, Небојши, Немања, свих тих њихових потенцијалних потомака убијено злочиначком руком! Али нека! Српски народ је увек кроз историју био мученички крстоносни народ. Боље мученик, него мучитељ! Јер зна се где иду мученици, а где мучитељи кад протутњи овај кратки живот...

Нека је вечна слава и хвала српским и руским новомученицима који су за "крст часни и слободу златну" страдали у Краљеву. Сада славе Бога у Царству Небеском!"
Доубијање ...


Одвођење талаца на стрељање


Аутор: Дамир Мариновић (за The Saker Српски)
Уредио: Александар Јовановић
Продукција: Ћирилизовано
 

Путинова хришћанска визија


Манастири и цркве који су се некада налазили унутар Кремаљских зидина, уништени од стране Бољшевика, биће поново изграђени.
Гувернерима (региона) наложено је да читају (руске) хришћанске филозофе из 19 и 20 века.

Манастир Чудов унутар Кремља. Бољшевици су га уништили, сада ће бити обновљен

Низ недавних објава потврђује Путиново хришћанско опредељење и његову визију Русије као суштински хришћанске земље.
Путин је позвао на рестаурацију (поновну изградњу) Кремаљских историјских манастира „Чудов“-а (Од Чуда) и „Вознесењског“-а (Ускрснућа), оба уништена од стране Бољшевика. Он такође жели да још једна црква унутар Кремља, коју су Бољшевици уништили, буде поново изграђена.
Кремљ је истовремено политички и историјски центар не само Москве већ и целе Русије. Позивајући на рестаурацију ових хришћанских здања Путин одбацује Совјетско наслеђе са његовом атеистичком идеологијом праћено његовим знаним антихришћанством и поново утврђује Православље као срце руске културе. Како он сам каже:
Овде је замисао...да се рестаурише историјски изглед места(Кремља) са два манастира и црквом, али дајући им, узевши у обзир данашњицу, један ексклузивно културни карактер.“
Кључни део Путиновог погледа на свет није само његова посвећеност Руској Православној Цркви као институцији, већ и његово дивљење према три руска хришћанска филозофа из 19–ог и 20–ог века – Николају Берђајеву, Владимиру Соловјеву и Ивану Иљину, које он често цитира у својим говорима. Руски регионални гувернери су чак добили задатак да читају дела ових филозофа током својих зимских годишњих одмора 2014 године.
Кључна порука ових филозофа састоји се од идеје о месијанској улози Русије у светској историји и о њеној потреби да сачува саму себе кроз Православље и рестаурацију(обнову, повратак) својих историјских граница.
Проучавајући узроке руске трагедије у 20 –ом веку, Иљин је записао:
Руска револуција је одраз религиозне кризе коју сада проживљавамо, покушај да се успостави један антихришћански јавни и државни систем осмишљен од стране Фридриха Ничеа, а економски и политички реализован од стране Карла Маркса. Овај антихришћански вирус извезен је у Русију са Запада...
Губећи нашу везу са Богом и Хришћанском традицијом, човечанство је постало морално слепо и обухваћено материјализмом, ирационализмом и ништавилом(нихилизмом).“
Према Иљину, начин на који треба да се превазиђе ова светска морална криза, јесте да се људи врате „вечним моралним вредностима“, које је он дефинисао као „ вера, љубав, слобода, савест, породица, отаџбина и нација“ али изнад свега „вера и љубав.“
Да би Русија поново била велика људи би требало да верују у Бога. Ова вера ће да очврсне њихове умове и снагу воље њихове. Начиниће их довољно јаким да превазиђу сами себе.“
Иљин је веровао у религиозну надареност и таленат Руске душе. Његовим речима:
Руска историја читава се врти око морала који побеђује преко тешкоћа, искушења, опасности и непријатеља.“
Са њихове стране, Соловјев и Берђајев су тврдили да је историјска мисија Русије да утре пут уједињењу човечанства. Русија би превазишла (надмашила) секуларизам и атеизам и створила уједињено духовно краљевство. „Руска месијанска концепција“ казао је Берђајев, „увек је уздизала Русију као земљу која ће помоћи да се реше проблеми човечанства.“
У његовој биографији под називом „У првом лицу“ (First Person), Путин каже да би прва реченица у сваком руском закону требала да буде о моралним вредностима и да би Русија требала да се занима за (да мисли о, да се бави) своју духовну позицију у истој мери као што се занима за своју географску позицију.
Да би се разумела Путинова визија Русије, његови погледи(размишљања) о духовности и његово проучавање хришћанских мислилаца попут Иљина, Соловјева и Берђајева, мора да се узме у обзир.

Напомена приређивача: Да, јесте прочитали (скоро) исти текст пре неколико дана. Зашто га објављујемо ? Зато што је вредан, зато што је Аљошин превод, сарадника који је са нама од јуче и који ме је упозорио да му је овај рад стар неколико дана - јесте, проверено, оставио сам и грешке да бисте се и ви уверили - али и још због нечега. Као пример да у јавном послу "позајмице" брзо изађу на видело. Погледајте:
Приметићете да је текст потписан само са (Webtribune.rs). Да ли је ово крађа, позајмица или просто глупост - одлучите сами, сигурни смо да ћете бити успешнији од бар три уредника који су ово латиничење пренели као оригинални "урадак" , по мом мишљењу, медијског примитивизма. А шта се то нас тиче ? Из много разлога. За почетак, да покажемо и најавимо како ће се провести они, слични латиничарима, који покушају да на овом месту подметну зло које деградира српску алтернативну медијску сцену.

Аутор: Ибен Tранхолм (Iben Tranholm)
Превод: Аљоша Беланчић
Приредио за The Saker Српски: Александар Јовановић
Продукција: Ћирилизовано