Црна Гора: Савјет тражи заштиту српског језика


Вуксановић: Срби у ЦГ не могу бити мањина
Декларација којом ће од Црне Горе, Србије и Републике Српске бити тражено да унаприједи положај спрског језика и ћирилице биће усвојена на научном скупу који је данас почео у Подгорици.

На отварању скупа “Српски језик и ћирилица и основе српског идентитета” предсједник Српског нациоалног савјета (СНС), Момчило Вуксановић, најавио је да ће учесници у дводневној расправи усагласити ставове и усвојити Декларацију.

Он је поновио оцјене да је српски народ дискриминисан, па и њихов језик, као основа идентитета.

Вуксановић је казао да је СНС уз велике тешкоће покушао да очува српски језик и његов статус, али да имају опструкције власти и опозиције.

Он је казао да се дошло у ситуацију да је српски језик, који је још већински, добио статус језика мањинских народа.

“То је велика неправда. Неправда је и не само промјена назива језика у школама, за коју су били представници Срба у парламенту већ и измјена наставног плана и програма. Морамо видјети како даље, и како да сачувамо српски језик и ћирилица”, сматра Вуксановић.

Он је рекао да у Црној Гори нема већинског народа, и да Срби не могу бити мањина.

Вуксановић је казао да у Савјету покушавају да искористе све могућност и да новцем из Фонда за мањине остварују бројне пројекте.

Он је рекао да би били срећни када би Срби имали права која имају Албанци, као што је пуно право на школавање на свом језику, у својим школама, и са сразмјерном заступљеношћу у администрацији.

“Сви су против нас, чак је и Министарство за људска и мањинска права покушало да нас угаси помоћу представника Срба из опозиције. Министартво мијења закон како би нас истиснули, и смањују донације”, навео је Вуксановић.

Према његовим ријечима, представници Срба у парламенту морају схватити да “није исто бити Србин у Скупштини, и на улици, без посла”.

“Наш национални интерес је да дјеца уче српски и знају ћирилицу, и то треба да је интерес и политичара и представника цивилног сектора”, закључио је Вуксановић.


Извор: RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Društvo :: Savjet traži zaštitu srpskog jezika

За Ћирилизовано: Милорад Ђошић

Неонацистички марш с бакљама у Кијеву



Неонацистички покрет у Украјини је много више мејнстрим него што западни медији мисле

После насилних немира у Кијеву, уз бацање димних бомби и насиље над полицијом, одржан је велики марш неонациста у част украјинског нацистичког сарадника Степана Бандере и формирања његове Украјинске устаничке војске.

Током овог марша с упаљеним бакљама улицама Кијева, екстремисти из "Азова" и "Десног сектора" су махали неонацистичким заставама и узвикивали националистичке пароле.



Кијевске власти су неонацистичке "Десни сектор" и батаљон "Азов" формално регистровале као војне јединице украјинског Министарства унутрашњих послова. Међутим, украјински прозападни режим је пао у њихову немилост, јер је потписао крхки прекид ватре у источној Украјини између владе и донбаских снага самоодбране.

Да ли вас овај марш са упаљеним бакљама подсећа на нешто ? Можда Нирнберг ?


Аутор: Дамир Мариновић
Извор: Русија инсајдер
Превод: Ћирилизовано за Магацин и The Saker Српски

The Saker у интервјуу Мајку Витнију за "Каунтерпанч": Украјина, какву познајемо, нестала је заувек



The Saker / Степски соко је бивши војни аналитичар, рођен у Европи у породици руских избеглица. Сада живи на Флориди, где пише блог и редовни је сарадник "Русија инсајдера". Међународна заједница блогова Степског сокола обухвата, поред оригиналног блога, француски, немачки, руски, океанијски и српски блог, а ускоро ће јој се прикључити и јужномерички члан. - Мајк Витни

Мајк Витни: Да ли су САД одговорне за проблеме у Украјини?

Степски соко: Да, апсолутно, у то нема сумње. Иако је истина да су људи у Украјини били незадовољни са корумпираним режимом Јануковича, сам пуч је дефинитивно оркестрирала ЦИА. И ЕУ је била укључена, посебно Немачка, али онe нису играли ни приближно тако велику улогу као САД. Снимци телефонских разговора (подсекретара америчког Стејт департмента) Викторије Нуланд показазују ко је заиста вукао конце иза сцене.

Мајк Витни: Какву улогу је имала Обамина администрација у одлуци Кијева да покрене рат против сопственог народа на истоку Украјине?

Степски соко: Централну улогу. Морате разумети да не постоји "украјинска" власт у Кијеву. Порошенко је 100% марионета САД - као што су и људи око њега. Шеф украјинске злогласне тајне полиције (СБУ), Валентин Наливајченко је познати агент ЦИА-е. Такође је истина да САД о Порошенку говоре као о "нашем украјинском инсајдеру". Све његове "одлуке" заправо су донели амерички званичници у Кијеву. Што се тиче Порошенковог говора у Конгресу од пре неколико недеља, очигледно га је написао Американац.

Мајк Витни: Сепаратисти на истоку су били веома успешни у отпору украјинској војсци и њиховим колегама неонацистима из служби безбедности. Какву улогу је одиграла Русија у помагању новоруске милиције?

Степски соко: Улога Русије је била од кључног значаја. Иако руске трупе нису биле слате преко границе, Москва је дозволила проток добровољаца и оружја. Иако помоћ нису обезбеђивале директно ФСБ ( руска Федерална служба безбедности) или војска, пружале су је разне приватне групе. Јасно, Кремљ има снаге да помогне кад се на то одлучи. У једном случају, изгледа да је пружио директну артиљеријску подршку од преко руске границе (у "јужном прстену"), али је помоћ највећим делом била прикривена. Поред тајне помоћи, Русија је такође обезбеђивала обавештајне податке, логистичку и политичку подршку Новорусима. Без подршке Русије, Новоруси никада не би били у стању да преокрену ток рата.

Мајк Витни: Да ли је Путин послао руске трупе на Крим и нелегално заузео то подручје или је то била пропагандистичка фикција западних медија?

Степски соко: То је заправо техникалија. Да, Путин јесте послао руске војнике на Крим, али не, они никада нису прелазили границе дозвољене садашњим споразумима између Русије и Украјине. Не заборавите да је штаб Црноморска флота већ имао седиште у Севастопољу, тако да је било доста војника на располагању на локалном нивоу. Такође, постојала је велика група локалних добровољаца који су изводили основне операције. Неки од ових добровољаца су били толико убедљиви да су их погрешно сматрали са за руске специјалне снаге. Али, да, у критичном тренутку, Путин јесте послао додатне специјалне снаге на Крим.

Да ли је операција била нелегална? Па, технички, нису прекршени уговорни споразуми у смислу бројева, али то јесте било нарушавање суверенитета Украјине. Разлог зашто је Москва то урадила је постојање чврстих доказа да Кијев планира да крене против Крима (вероватно укључујући Турску и кримске Татаре). Да Путин није преузео иницијативу, крвопролиће на Криму је могло да буде горе него што је било у Новорусији. Такође, у време када је Путин донео одлуку да заштити Крим, демократски изабрани председник (Јанукович) је већ био уклоњен са дужности, што је створило правни вакуум у Кијеву. Дакле, питање је: Да ли је Путин требао да се придржава закона земље коју је преузела банда наоружаних разбојника, или је требао да очува мир и уради оно што је урадио?

Оно што Путин одлучио да уради јесте да омогући људима Крима да одлуче о својој будућности слободно гласајући на референдуму. Да, англоционистичка пропаганда тврди да су били приморани да "гласају испред уперених пушчаних цеви", али то је глупост. Нико не спори чињеницу да је велика већина Кримљана (95%) желела да напусти Украјину и придружи се Русији. Све што су "љубазни наоружани људи у зеленом" урадили јесте било то да су људима омогућили да остваре своје право на самоопредељење, нешто што хунта у Кијеву никада не би дозволила.

Мајк Витни: Какав утицај има Обама на одлучивање украјинског председника Петро Порошенка ? Да ли Вашингтон заправо "води шоу"?
 
Степски соко: Да, потпуно. Обама издаје наређења, Порошенко их испуњава.

Баш као што свуда раде, САД користе локалне олигархе да колонизују земљу. Узмимо за пример Русију између 1991. и 1999. Водили су је олигарси иза пијане фигуре (Бориса Јељцина). Сви су знали да је Русија постала америчка колонија и да САД могу да раде шта год хоће. Исто је и данас.

Јанукович није био више проруски него било који други украјински председник. Он је само олигарх који је замењен другим олигархом, Порошенком. Овај други је веома интелигентан човек који зна да му опстанак зависи од потпуне послушности Ујка Сему.

Не бих искључио могућност да САД шутну Порошенка и инсталирају неког другог, ако им то због нечега одговара. Нарочито ако Десни сектор преузме власт у Кијеву. За сада, Порошенко је човек Вашингтона, али то се може променити у трен ока.

Мајк Витни: Колико је Обамина администрација близу остваривања постизање свог циља, да успостави НАТО базе (и, можда, објекте са ракетама) у Украјини? Какву опасност ово представља за Москву?

Степски соко: Једино место на ком би НАТО база заиста имала смисла је Крим, а та опција више није доступна. Али има ту још нешто осим онога што се види на први поглед: уколико САД наставе са спровођењем провокативне политике успостављања НАТО база на руској граници, онда ће се Русија повући из Споразума о ракетама средњег домета и распоредити напредне верзије СС-20 (совјетских нуклеарних балистичких ракета) ближе Европи. Поента је у томе што би мешање САД могло да доведе до конфронтације противника са нуклеарним наоружањем.

Мајк Витни: Европска комисија је створила бројне препреке да спречи Русију да изгради гасовод Јужни ток којим би се диверсификовали извозни путеви природног гаса из Русије до Централне и Јужне Европе. Критичари кажу да иза тога стоји Обамина администрација, а да моћни амерички енергетски гиганти желе да или блокирају или контролишу проток енергије из Русије у Европу. Да ли је ово шири контекст проблема у Украјини, то јест, да ли ми заиста видимо одвијање енергетског рата у реалном времену?

Степски соко: То је важан део једначине, али није централно место. Централно је једно погрешно веровање (изнео га је Збигњев Бжежински) да Русија без Украјине не може бити суперсила, и једнако погрешно уверење (изнела га је Хилари Клинтон) да Путин жели да поново створи Совјетски Савез. За Англоционисте, Украјина је игра "нулте суме" у којој САД морају или контролисати Украјину или је уништити, свакако је не смеју препустити Русији. Проблем са овом теоријом је што Русија стварно не жели Украјину нити јој она треба. Оно што Русија жели је стабилан, поуздан и неутралан партнер са којим може да послује. Чак и сада, иако Новоруси траже пуну независност, Русија гура другачији план. Москва жели унитарну Украјину у којој би сваки регион имао де факто аутономију, али би остао део исте државе.

Моћници на Западу су толико манијакално опседнути контролом Украјине да просто не могу ни да замисле да Русија не жели исту ствар. Али Русија не жели Украјину. Нема потребе за сломљеном, нефункционалном, пропалом државом са огромним социјалним проблемима, која ће захтевати милијарде и милијарде долара за обнову.

Наравно, постоје културне, историјске, верске и чак породичне везе између Русије и Украјине, али то не значи и жељу да се то место води. Русија је већ добила оно што жели, Крим. Што се тиче осталог, став Москве је - "ти си покварио, твоје је."

Мајк Витни: Исход ? Хоће ли Порошенко успети да сачува целовиту Украјину и додатно изолује Русију од Европе, или ће се Украјина поцепати по линијама политичких подела? Или постоји неки други сценарио за који сматрате да је вероватнији?

Степски соко: Крим је заувек отишао. Новорусија исто. Али у случају Новоросије, можда ће бити прелазне фазе у којој би Кијев задржао одређени степен суверенитета над подручјима на истоку.

У блиској будућности би могло бити још борби, али ће се на крају постићи договор по коме би Новорусији био дат статус сличан статусу независности. Једна ствар је сигурна, да ће се пре постизања споразума о коначном статусу два питања морати да реше:

1. Мора доћи до промене режима у Кијеву и затим денацификације.

Ни Русија ни Новорусија никада неће бити сигурне све док су у Кијеву на власти нацисти. То значи да ове русофобне и националистичке наказе треба да буду уклоњене пре решавања питања о коначном статусу. Руси и Новоруси су донекле подељени по овом питању. Иако Новоруси желе своју независност и говоре "До ђавола са нацистима у Кијеву", Кремљ жели промену режима, сматра да је од кључног значаја за своју националну безбедност. Мораћемо да сачекамо и видимо како ће се то развијати у будућности.

2. Мораће да буде конференције донатора.

Украјина је у основи мртва, сведена је на рушевине. За њену обнову биће потребне године и огромне суме новца. САД, ЕУ и Русија ће све морати да дају свој допринос. Ако Англоционисти наставе да истрајавају на својим максималистичким позиција и наставе да подржавају нацистичку хунту у Кијеву, Руси неће дати ни једне копејке. Руска помоћ ићи ће искључиво Новорусији.

Пре или касније, САД и ЕУ ће схватити да им је потребна помоћ Русије. А када им коначно дође у главу, заједно ће радити да се постигне свеобухватни политички договор. Сада су више преокупирани кажњавањем Путина (преко економских санкција и политичке изолације), да докажу да нико не може да се супротстави Империји. Али силеџијлук неће променити реалност на терену. Западу треба сарадња Русије, али Русија неће да сарађује без икаквих обавеза. САД ће морати да испуне одређене услове пре него што Москва пристане на договор.

УКРАЈИНА: "Заувек збогом"

Иако је сувише рано да се са сигурношћу каже, мислим да је Украјина, какву познајемо, заувек нестала. Крим ће остати део Русије, а Новорусија ће постати независна и вероватно завршити у некој врсти статуса асоцијације са Русијом. Што се тиче остатка Украјине, сукоб између различитих олигарха и нациста је неминован, после чега ће се појавити прагматичари и повести путем ка договору. На крају, доћи ће до неке врсте поравнања и појавиће се нове државе, али ја не знам колико ће за то бити потребно времена.

Ако желите систематичнију анализу горњих питања, погледајте The Saker: Одговор Русије на двоструку објаву рата | The Vineyard of the Saker

Аутор: Мајк Витни
Извори: The Ukraine, As We Know It, Is Gone Forever » CounterPunch: Tells the Facts, Names the Names и  The Vineyard of the Saker: Mike Whitney interviews the Saker for Counterpunch
Превод: Ћирилизовано за The Saker Српски

Пол Крејг Робертс: Ко подржава Вашингтон тај подржава зло



Путин подсећа Обаму да сејање раздора између нуклеарних сила може да угрози стратешку безбедност



У интервјуу за данашњу "Политику", један српски лист, руски председник Владимир Путин је изјавио да је узалудно и опасно по САД и њихове европске марионете да уцењују Русију и да Изузетна држава и њени вазали треба да размотре ризике инхерентне агресивним споровима између земаља наоружаних нуклеарним оружјем. Путин је истакао да је Обама заузео непријатељски став према Русији у говору на Генералној скупштини УН 24. септембра, када је прогласио Русију једном од три претње свету заједно са Исламском државом и еболом. Председник Путин је рекао да једностране и казнене мере против Русије могу да изазову кризу, и да је, ако Вашингтон намерава да "изолује нашу земљу, то апсурдан и илузоран циљ".

Ево неких директних навода председника Путина:

     "Како можемо говорити о деескалацији сукоба у Украјини када се одлуке о новим санкцијама доносе готово истовремено са споразумом о мировном процесу?"

     "Заједно са санкцијама против свих сектора наше привреде, овај приступ се не може назвати другачије осим непријатељским."

     "Надамо се да ће наши партнери схватити узалудност покушаја уцењивања Русију и опоменути се какве последице неслагање између великих нуклеарних сила може имати на стратешку стабилност."

Ако сви не умремо од нуклеарних експлозија, зрачења и нуклеарне зиме, то ће бити због хуманости и здравог разума - чега нема у Вашингтону - председника Русије.

Погледајте око себе. Економије и тржишта акција западне цивилизације су у повлачењу. Глупави и неспособни органи власти донели су еболу у Америку. А шта Вашингтон ради? Енергија Владе Изузетне државе усмерена је на борбу против Исламске државе, чеда самог Вашингтона, и сатанизацију Русије.

Да ли је било којом земљом, било где на кугли земаљској и у било ком периоду историје било тако тотално погрешно владано као што се влада САД ?

Американци треба да схвате да њихова влада није само неспособна и неморална, већ да је зло. Вашингтон се крије иза моралисања, али је сам лишен морала. Нема тог зла за које Вашингтон није способан. Ко подржава Вашингтон тај подржава зло.


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Vladimir Putin Reminds Obama That Sowing Discord Between Nuclear Powers Can Undermine Strategic Security - PaulCraigRoberts.org
Превод: Ћирилизовано  за The Saker Српски

Врло добро - Служимо Србији !

Како другачије почети текст него са одушевљењем и дубоким наклоном према колегама, који су још једном доказали да могу да направе за 15 (петнаест) дана оно што нико не може. Светски постављен задатак српски војници бриљантно су извршили и тако дедронизирали пропусте од неки дан. Председник Тома Николић бриљирао је испред своје чете, а како би другачије и могао, јер је ова чета подсећала на некад светски уигране екипе, које су и везаних очију виделе невидљиве. Милутин је доказао како се ради и служи, а доказаће сигурно опет, ако то буде требало. 
Почнимо редом. Када су пре две недеље добили задатак сви су се ухватили за главу, од Министарства одбране до Милутина, оног задњег војника чијем је претку Војвода Мишић последњем читао наредбу, да види да ли му је јасно. Његови потомци Милутин Трећи и Четврти схватили су прадедину поруку, јер је пре 15 година било теже, а пре седамдесет и сто још теже. Албанска гудура је била стрмија, сремски снег хладнији, а косовско, нишко и сва српска блата деведесет девете су била каљавија, од данашњег финог београдског асвалта. Милутинци су увек издржали па им ни данас није било тешко. 
Беспрекорно, врхунским стројевим кораком, којем сам искрено покушао да нађем замреку, али нисам могао, кадети су достојно одменили питомце, а заставе су се поносно вијориле на њиховим раменима, баш као и некада. Остале и не треба много спомињати јер, ако деца тако газе, шта мислите како газе мужи, а и даме које нису заостајале за чврстином колега?


Српско Удружење Ћирилица Београд
Незаборавне „Неве“
Док су неки први пут озбиљно покиснули, други су са сетом у очима гледали изванредне пилоте који ће се вероватно поново вратити у строј РВ и ПВО и то са оном техником коју познају, потпомогнуту новим земаљским ешелоном, који ће одменити смедеревско „старо гвожђе“. Потпомогнути братским оделењем Сергеја Ивановича Осетина, вође групе Стрижи, пилоти су показали да иако без озбиљног наставка обуке, којом „троше“ керозин, знају оно што су некад научили.

Ласте 95
Строј је прошао, а раздрагани грађани су не плашећи се Хага, прилазили тенковима М-84 који још увек спадају у врх тенковске технике, сјајним Норама и хаубицама заједно са децом, која су као и увек била најсрећнија.
Не знамо како су се осећале домаћице у црном, али су вероватно са Кирбијем у руци гледале параду и купиле мрвице одушевљења које је зрачило са Новог Београда.
Шта рећи о нашем Удружењу? Претпочинило се Војсци Србије која је бриљирала и доказала да је српска.

Падобранци

Писати о паради, а не споменути Председника Русије Владимира Владимировича Путина, човека који је сигурно много заслужан за исту, било би у најмању руку некоректно. Ми Срби који волимо Русију му се захваљујемо, што је у своју кратку посету, сабио своју атомску снагу љубави према Србији. Хвала ти Владимире Владимировичу. Пренеси мајци Русију парафразираног Његоша да је „само Господ Бог већи од Русије“.

за У п р а в н и  О д б о р
Српског Удружења Ћирилица Београд
Милорад Ђошић, пуковник авијације у пензији - пилот